loading...

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: 555 διατάξεις κρατάνε τις τιμές στα ύψη.

Είναι λογικό όταν η αγοραστική ικανότητα του μέσου πολίτη μειώνεται, να μειώνονται αντίστοιχα και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης. Όχι, όμως, στην Ελλάδα. Ο μέσος Έλληνας είναι πλέον κατά 40% πιο φτωχός, όμως οι τιμές στα προϊόντα έχουν αυξηθεί. Που οφείλεται αυτό; Σε 555 νομοθετήματα που κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί.
Η έκθεση-κόλαφος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, σοκάρει. 555 νομοθετικοί περιορισμοί κρατούν τις τιμές στα ύψη στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, υπό καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες μέρες και στα συμπεράσματα της ενδέχεται να στηριχθεί νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα και θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Εάν ο νόμος αυτός κατατεθεί, θα ξεκινήσει επιχείρηση-σκούπα απελευθέρωσης των επίμαχων προϊόντων. Η «σκούπα» θα ξεκινάει από τις τιμές, θα περνάει από τις υπηρεσίες και μπορεί να φτάσει ακόμα και ως την κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.
Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ, λύνοντας τα χέρια της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικα. Μένει μόνο να φανεί αν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, θα λάβει υπόψιν του το πόρισμα της έκθεσης. Η έρευνα του ΟΟΣΑ ξεκίνησε το 2012 και εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.
Πηγή:http://www.koutipandoras.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...