loading...

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Οι επτά «άσσοι» του Στουρνάρα.

Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα μεταξύ τρόικας-κυβέρνησης. Οι προτεινόμενες λύσεις και τα παρακλάδια τους απορρίπτονται η μία μετά την άλλη και συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όμως, ο «τζογαδόρος» υπουργός Οικονομικών έχει πολλούς άσσους στο μανίκι του, άσσοι οι οποίοι δεν εγγυώνται να συγκινήσουν τους τροϊκανούς, εγγυώνται όμως περικοπές μισθών, την περαιτέρω καταστροφή του δημόσιου Τομέα και του κλάδου της Υγείας και, τελευταίο και σημαντικό, κι άλλα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει 7 λύσεις στην συνάντηση με την τρόικα, τη Δευτέρα, στις οποίους ποντάρει τα πάντα η κυβέρνηση.
1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 -17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.
2. Μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου- στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.
3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.
4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα»
5. Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.
6. Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.
7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο το «καυτό» ζήτημα του δημοσιονομικού κενού. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πηγή:http://www.koutipandoras.gr


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...