loading...

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης: «Tο να εισαι gay ή straight είναι το ίδιο πράγμα.

Πριν από λίγες μέρες, έκανε το δικό του «coming out». Ποιος είναι ο 40χρονος ανταποκριτής του Alpha που έσπασε τα στεγανά μιας συντηρητικής νοοτροπίας;

Στη Ρώμη, όπως και στην Αθήνα, τις μέρες αυτές, οι δημοσιογράφοι δεν έπαψαν να τον ψάχνουν. Αιτία στάθηκε το άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, που γράφτηκε με αφορμή την αυτοκτονία ενός 21άχρονου ομοφυλόφιλου φοιτητή στη συνοικία Καζιλίνα της Ρώμης. 

Ο νεαρός Σιμόνε πήδηξε στο κενό, από τον ενδέκατο όροφο μιας πολυκατοικίας, έχοντας γράψει σε επιστολή που άφηνε στους συγγενείς του: «Η Ιταλία είναι ελεύθερη χώρα, αλλά πάσχει από ομοφοβία, κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία. Όσοι έχουν υιοθετήσει αυτή τη στάση πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους».
Η περίπτωση του νεαρού ήταν η τρίτη που καταγράφηκε από τις αρχές της χρονιάς, ως κατάληξη της ψυχολογικής πίεσης και του χλευασμού (το λεγόμενο bullying) που υφίστανται ομοφυλόφιλοι, κυρίως έφηβοι, από συμμαθητές τους, αλλά και τους γονείς, που αρνούνται να αποδεχτούν τη σεξουαλική ταυτότητα των παιδιών τους. Ένας ακόμα, την περασμένη άνοιξη, θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτή την τραγική λίστα, αν η βουτιά του από τον τρίτο όροφο του σχολείου του στη νότια Ρώμη δεν κατέληγε σε ένα παρκαρισμένο μικρό όχημα με κάλυμμα από σκληρό πλαστικό.
Ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης πέρασε την εφηβεία του στην ίδια πόλη, τη Ρώμη, αφού εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι γονείς του έφυγαν από την Ελλάδα το 1968 και για ένα διάστημα 
–λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων– δεν είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν. Μεγαλώνοντας, σπούδασε ιταλική και νεοελληνική φιλολογία στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, με πτυχιακή εργασία αφιερωμένη στον Κώστα Ταχτσή. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, όπως έχει πει σε φίλους του στην Αθήνα, «τις αγαπάει πολύ. Πιστεύει δε ότι σε σχέση με τους άντρες είναι πιο απελευθερωμένες και θετικές, ίσως γιατί έχουν υπάρξει και οι ίδιες θύματα κοινωνικού αποκλεισμού». Ενδεικτικό, μάλιστα, του πόσο ψηλά τοποθετηθεί τον πήχη είναι ότι καθόλου τυχαία, ταυτόχρονα με το επίθετο του πατέρα του, χρησιμοποιεί κι αυτό της μητέρας του. Στο βιβλίο του, Άρωμα Ιταλίας (εκδόσεις Ι. Σιδέρης), σημειώνει για εκείνη τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που του έχει προσφέρει, ενώ αναγνωρίζει ότι αγάπησε ερμηνευτικά την Gabriella Ferri, επειδή του θυμίζει τη δική της βραχνή φωνή. Κατά τα λοιπά, δεν έχει διαρρεύσει κάτι που να σχετίζεται με δεσμό, ίσως και λόγω του ότι στην Ιταλία (και βεβαίως στην Ελλάδα) δεν έχει αναγνωριστεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ανάμεσα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο ίδιος είπε σε κοντινά του πρόσωπα ότι «αυτό θα είναι ένα πρώτο καλό βήμα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ανοίξει μια καινούρια συζήτηση, αφού οι ομοφυλόφιλοι πληρώνουν τους ίδιους φόρους με τους ετεροφυλόφιλους πολίτες και θα πρέπει να απολαμβάνουν και ίδια προνόμια». Στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει: «Μέχρι πότε δεν θα αναγνωρίζονται –τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα– τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, που μοιράστηκαν άγχη, χαρές, εξώσεις, ανεργία και τόσες και τόσες πιέσεις και προκαταλήψεις ανεγκέφαλων συμπολιτών τους;».
Ο ίδιος, παρότι δεν έχει δηλώσει ακτιβιστής, παίρνει συχνά μέρος σε κινητοποιήσεις που γίνονται, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, στην Ιταλία με σύνθημα «όχι άλλοι νεκροί, φτάνει με την ομοφοβία». Πιστεύει άλλωστε, σύμφωνα με Ελληνοϊταλούς φίλους του, ότι «οι δημοσιογράφοι πρέπει να πρωτοστατούν σε περιπτώσεις που θίγονται ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι μόνο των ομοφυλόφιλων, αλλά και των μεταναστών και των γυναικών. Μόνο έτσι θα υπάρξει κοινωνική πρόοδος».

Σε μια τέτοια κινητοποίηση δίπλα στο Κολοσσαίο –λίγο πριν την κηδεία του 21άχρονου Σιμόνε– αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Γνωρίζοντας ότι ρισκάρει; «Ναι, αλλά πιστεύει ότι τελικά μόνο το θετικό μένει. Όπως καθετί που προέρχεται από προβληματισμό και όχι από κάτι άλλο. Για παράδειγμα, αγάπη για τη δημοσιότητα ή αυταρέσκεια» λένε Ιταλοί δημοσιογράφοι της Rai που τον γνωρίζουν και με τους οποίους το People ήρθε, επίσης, σε επικοινωνία .
Είναι τελικά «ήρωας»; Ο ίδιος σημειώνει στο άρθρο του με τίτλο «Το να είσαι straight ή gay είναι ακριβώς το ίδιο»: «Χρειάζεται περισσότερο θάρρος, για να μπορέσει και η χώρα μας να αποκλείσει το ρατσισμό, την ομοφοβία, τους βάρβαρους χλευασμούς των ανεγκέφαλων. Ένας δημοσιογράφος, ανταποκριτής από τη Ρώμη, κάνει την αρχή αψηφώντας τυχόν κριτικές και εκπλήξεις. Δεν είμαι ήρωας. Ζητώ να αλλάξουμε, επιτέλους, την ψυχή και τη σκέψη μας». 

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Πηγή:http://www.protothema.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...