loading...

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Από το 2016 οι παράνομοι μετανάστες θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Σε τρία χρόνια από σήμερα θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την «μικρή» λεπτομέρεια που όμως είναι απολύτως ενδεικτική των συμφωνιών που επιτυγχάνει η τουρκική διπλωματία αλλά και της αντίληψης που έχουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών για τον επείγοντα χαρακτήρα αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης αποκαλύπτει το www.protothema.gr.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία προχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, σε υπογραφή της συμφωνίας για την επανεισδοχή μεταναστών που έχουν περάσει στην επικράτεια χωρών μελών της ΕΕ μέσω τουρκικών εδαφών. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα πέτυχε να απελευθερωθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ χωρίς visa στο χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές διατυπώσεις.
Με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που υπεγράφη σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία δεσμεύεται να επαναπροωθούνται σε έδαφός της μετανάστες που εισέρχονται παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος με αντάλλαγμα η Ένωση να αρχίσει τις διαδικασίες άρσης της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες.
Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρία χρόνια από τώρα. Από το 2016 δηλαδή και μετά οι Τούρκοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, προνόμιο που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το βασικό σκέλος της συμφωνίας που αφορά την επιστροφή των λαθρομεταναστών από τρίτες χώρες πίσω στην Τουρκία απ' όπου πέρασαν προς τα ευρωπαϊκά εδάφη θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρία χρόνια από σήμερα. Μέχρι τότε είναι ασαφές τι θα γίνει με τους παράνομους μετανάστες που θα μπαίνουν τα επόμενα έτη -μέχρι την ενεργοποίηση της συμφωνίας- στις χώρες της ΕΕ μέσω της Τουρκίας, αν και το πιθανότερο είναι ότι η Τουρκία θα ξεκινά να δέχεται πίσω όσους λαθρομετανάστες αποδεικνύεται ότι μπήκαν στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ μετά την παρέλευση της τριετίας...

Η ιστορική συμφωνία έκλεισε στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την Επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρεμ. Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα η οποία ανοίγει το δρόμο για άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο σε 3,5 χρόνια».

«Η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Επίτροπος Μάλστρεμ, η οποία τόνισε ότι «η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

«Η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι πλέον ανοιχτή» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής».
Πηγή:http://www.dete.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...