loading...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ NEWPOST ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ.«Διώχνει» τους μετανάστες από την Ελλάδα ο νέος μεταναστευτικός κώδικας.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς
Τον δρόμο για να φύγουν από την Ελλάδα οι μετανάστες, νομίμως, με τη θέλησή τους και με τις ευλογίες της Ε.Ε., ανοίγει ο νέος «κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης» που φέρνει η κυβέρνηση και τον οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά το newpost.
Η βασική ιδέα του σχεδίου νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μετανάστες, να μπορούν να μετακινηθούν προς άλλες χώρες της Ε.Ε. (εντός Σένγκεν), καθώς μέχρι τώρα τα ελληνικά σύνορα ήταν τα τελευταία που μπορούσαν να δουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Αυτό θα μπορεί να γίνεται με τη χορήγηση «Άδειας επί μακρόν διαμένοντος». Τέτοια άδεια θα λαμβάνουν όσοι μετανάστες έχουν μακροχρόνιες άδειες παραμονής και οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Έτσι, οι κάτοχοι μακροχρόνιων εθνικών διαμονής (άδειες διαμονής δεκαετούς και αόριστης διάρκειας) θα ωθούνται να τις μετατρέψουν σε Άδειες επί μακρόν διαμένοντος, ενώ όσες μακροχρόνιες άδειες δεν πληρούν τα κριτήρια μετάβασης θα μεταπίπτουν σε τριετές καθεστώς διαμονής.
Παράλληλα θα μπορούν όσοι μετανάστες έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, να νομιμοποιηθούν και στη συνέχεια να φύγουν από τη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 22.000 περιπτώσεις που συνήθως κέρδιζαν αναστολή εκτέλεσης και παρέμεναν στην Ελλάδα.
Τώρα το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να τους «διώχνει» από τη χώρα, προκειμένου να βρουν την τύχη τους σε κράτη που δεν έχουν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αρκεί να αποσύρουν την αίτηση για νομιμοποίηση, κίνηση που θα αδειάζει τα πινάκια των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις.
Επί της ουσίας ο νέος κώδικας δεν νομιμοποιεί όλους τους μετανάστες που έχουν έλθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς θα αφορά αποκλειστικά τους νομίμως διαμένοντες αλλοδαπούς. Οι παράνομοι μετανάστες δεν νομιμοποιούνται, αντιθέτως οι διατάξεις γίνονται πιο αυστηρές και αυτοί θα απελαύνονται.
Οι έχοντες ήδη άδεια διαμονής στην Ελλάδα μετανάστες είναι περίπου 540.000. Το 68% από αυτούς είναι Αλβανοί, οι οποίοι σαν ομάδα είναι και οι μόνοι σχετικά ισορροπημένοι οικογενειακά (αντρόγυνα, με παιδιά κλπ). Στο άλλο άκρο, για παράδειγμα, υπάρχουν 20.000 Πακιστανοί μετανάστες, με τους 19.000 να είναι άντρες και 20.000 Ουκρανοί, εκ των οποίων οι 19.000 είναι γυναίκες.
Εκτός όμως από τη μεγάλη αυτή αλλαγή, ο νέος μεταναστευτικός κώδικας περιλαμβάνει και διατάξεις που «συμμαζεύουν» και εξορθολογίζουν τη σχετική νομοθεσία. Οι κατηγορίες και οι χορηγούμενοι τύποι αδειών διαμονής, από 50 μειώνονται σε 19. Για παράδειγμα, οι 4 άδειες: α) παροχής υπηρεσιών ή έργου, β) ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, γ) εξαρτημένης εργασίας και δ) άδειας εργασίας με παράλληλες σπουδές μετατρέπονται σε μία άδεια εργασίας.
Επίσης καταργούνται περίπου 20 δικαιολογητικά για τις ανανεώσεις αδειών και δημιουργούνται «one stop shop» σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι νόμιμοι μετανάστες θα λαμβάνουν το νέο τους «πάσο», το οποίο δύσκολα θα πλαστογραφείται, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των μεταναστών που κυκλοφορούσαν με πλαστά έγγραφα.
Ο νέος κώδικας, ο οποίος ενοποιεί σε 140 άρθρα τους 20 νόμους, τα 6 Προεδρικά Διατάγματα και τις 42 κανονιστικές πράξεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τα παιδιά των μεταναστών, καθώς όσα γεννιούνται στη χώρα μας ή όσα έχουν μεγαλώσει εδώ πηγαίνοντας σχολείο θα έχουν τα δικαιώματα του επί μακρός διαμένοντος.
Σε πολιτικό επίπεδο με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) φαίνεται να εξασφαλίζει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εκφραστεί καταρχήν θετικά, κατεβάζοντας τους τόνους δεδομένου ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του, ενώ απέναντι βρίσκονται ΑΝΕΛΧρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Ο νέος κώδικας αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη και να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Πηγή:http://newpost.gr/


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...