loading...

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μέρκελ προς Πούτιν: Κάτω τα χέρια από την Κριμαία.

Σκληρή γλώσσα από την Γερμανίδα καγκελάριο - Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει στο «νόμο της ζούγκλας» και προειδοποίησε με αυστηρές κυρώσεις τη χώρα 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι καταφεύγει στο «νόμο της ζούγκλας» όσον αφορά στην κρίση στην Κριμαία.


Σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει με τις προγραμματισμένες κυρώσεις στη Ρωσία, εκτός εάν η Μόσχα αλλάξει πορεία. Πρόσθεσε δε πως οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στη Ρωσία εάν αρνηθεί να αλλάξει τακτική, θα είναι «τεράστιες». 

Στην πιο σκληρή γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στις συναλλαγές της με τη Ρωσία, η κυρία Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη: «Σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει αποδείξει ότι είναι ένας εταίρος για τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα στην οποία έχει ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά στενή σχέση, αλλά εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της».

Η Μόσχα ενήργησε παράνομα, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα, είπε ακόμη, στέλνοντας το σαφές μήνυμα «Κάτω τα χέρια από την Κριμαία» στον Πούτιν. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ξεκάθαρα πως «παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ωστόσο πως η στρατιωτική δράση δεν αποτελεί επιλογή στην ουκρανική κρίση.

Όπως τόνισε, «στόχος είναι μια πολιτική, διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση», ενώ υπογράμμισε ότι οι στενότεροι δεσμοί της ΕΕ με την Ουκρανία, δεν έχουν στόχο να πλήξουν την Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κινδυνεύουν να ζημιώσει τον εαυτό της εάν δεν σταματήσει την τακτική που ακολουθεί αναφορικά με την Ουκρανία.


Η Γερμανία δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (PNP), η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία δεν εξαρτάται από τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου και δεν αναμένει να έχει προβλήματα εφοδιασμού, καταρρίπτοντας τις πολωνικές επικρίσεις για το θέμα αυτό.

«Προμηθευόμαστε ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 35%, αυτό δεν μας καθιστά εξαρτώμενους», τόνισε.

«Οι γερμανικές εταιρίες έχουν στηριχθεί στο ρωσικό φυσικό αέριο εν γνώσει τους. Υπογράφηκαν συμβόλαια, ορισμένα είναι πολύ μακροπρόθεσμα και μέχρι τώρα η Ρωσία παρέδιδε πάντα φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε συνεπώς άμεσα στις επικρίσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι «η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο (θα μπορούσε) να περιορίσει στην πράξη την κυριαρχία της Ευρώπης» έναντι της Μόσχας, κυρίως όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας.

Μέρκελ και Τουσκ συναντήθηκαν χθες στη Βαρσοβία και ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να υιοθετήσει νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να ασκήσει πίεση υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με τις ουκρανικές αρχές.
Πηγή:http://www.protothema.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...