loading...

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πεκάν: νέα, συμφέρουσα και αποδοτική καλλιέργεια.

Σημαντικές αποδόσεις καλλιεργητικές και οικονομικές μπορεί να προσφέρει το πεκάν, αυτός ο σχετικά άγνωστος καρπός για την Ελλάδα. Πρόκειται για σχετικά εύκολη καλλιέργεια, που όμως απαιτεί υπομονή, γιατί τα δέντρα φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη στα 10 χρόνια. 
Σημαντικές αποδόσεις καλλιεργητικές και οικονομικές μπορεί να προσφέρει το πεκάν, αυτός ο σχετικά άγνωστος καρπός για την Ελλάδα. Πρόκειται για σχετικά εύκολη καλλιέργεια, που όμως απαιτεί υπομονή, γιατί τα δέντρα φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη στα 10 χρόνια.

Ανθεκτική, προσοδοφόρα καλλιέργεια, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες είναι αυτή του πεκάν, ενός ξηρού καρπού που μοιάζει με καρύδι, άγνωστου στο ευρύ κοινό. Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος καρυδιού που καλλιεργείται κατά κόρον στις ΗΠΑ και εμφανίζεται σποραδικά στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία. Επειδή ακριβώς είναι λίγοι οι Έλληνες καλλιεργητές, οι ανάγκες της αγοράς καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από εισαγωγές.
Ο καρπός του πεκάν μπορεί να καταναλωθεί νωπός αλλά και ως ξηρός καρπός, ενώ τα έλαια που εξάγονται από αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικά, αλλά και στη μαγειρική. Επίσης, η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Η καλλιέργεια δεν εμφανίζει σημαντικό βαθμό δυσκολίας, αλλά πρέπει να έχει κανείς αρκετή… υπομονή και χρόνο μπροστά του.
Οι ζημίες από αλλαγές στις καιρικές συνθήκες δεν υφίστανται, απλώς δεν θέλει παγετούς την άνοιξη, απαιτεί νερό σε κανονικά επίπεδα και το ση μαντικότερο όλων είναι πως δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων. Μπορεί να προσβληθεί απ’όσες ασθένειες προσβάλουν την καρυδιά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει κανείς υπομονή με την καλλιέργεια αυτή, γιατί αν και είναι μεγάλες οι αποδόσεις, αργούν να φανούν.
Η καλλιέργεια
Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» ο γεωπόνος κ. Κάσσανδρος Γάτσιος, το πεκάν σε μέγεθος μπορεί να μεγαλώσει αρκετά, να φτάσει ακόμα και τα 35 μέτρα με χρόνο ζωής, ακόμα και πάνω από 200 χρόνια. Καλές ποικιλίες είναι η mahan και η Elizabeth. Γενικά, προτιμά περιοχές χωρίς παγετούς. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες κατά τον χειμώνα μέχρι -18 βαθμούς Κελσίου. Έχει όμως ευαισθησία σε παγετούς ανοίξεως, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η νεαρή βλάστηση, αλλά κυρίως τα μικρά καρύδια, στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Το υπεραιωνόβιο αυτό δέντρο απαιτεί βαθύ έδαφος, αργιλοασβεστώδες. Ένα καλό PH για το έδαφος είναι 6,5 με 7. Θέλει αρκετό πότισμα και αντέχει σε αλατώδη νερά. Το χωράφι πρέπει να έχει καλή στράγγιση και να είναι αρδευόμενο.
Πρωτίστως, όμως, πρέπει να γίνει ανάλυση εδάφους. Το πεκάν χρειάζεται ένα συμπλήρωμα με φώσφορο-καλιούχα λίπανση, ενώ είναι ευαίσθητο στην έλλειψη ψευδαργύρου. Επιπλέον, το πεκάν είναι απαιτητικό σε άζωτο. Η λίπανση αυτή γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση δίνεται κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και η δεύτερη το καλοκαίρι.
Η φύτευση μπορεί να γίνει μεταξύ φθινοπώρου και Μαρτίου. Πρέπει να γίνει σε μεγάλο λάκκο, βάθους μέτρου, καθώς το δέντρο μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο. Τοποθετούνται από 8 έως 10 δέντρα ανά στρέμμα, με αποστάσεις 10 επί 10 μέτρα ή 12 επί 12 μέτρα. Σε αυτό το στάδιο γίνεται μία βασική λίπανση, που εξαρτάται από τη χημική ανάλυση του εδάφους που έγινε προηγουμένως.
Όσον αφορά το κλάδεμα, στο πεκάν δίνουμε σχήμα κυπελλοειδές ή πυραμιδοειδές. Πρέπει να γίνεται κλάδεμα καρποφορίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Το κλάδεμα αυτό αφορά την απομάκρυνση των ξηρών βλαστών, το άνοιγμα του εσωτερικού του φυτού, ώστε να έχει καλό αερισμό και την ανανέωση των βλαστών. Για το πεκάν, ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με σπόρους και στη συνέχεια εμβολιασμός. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και με μοσχεύματα. Γ ια να μπει στο χωράφι το φυτό, πρέπει να είναι 2 ετών.
Η συγκομιδή γίνεται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου και στις μεγάλες εκτάσεις, όπως αυτές στην Αμερική, γίνεται με δονητές. Ο καρπός ωριμάζει όταν σχίζεται το πράσινο περίβλημά του.
Τα κόστη και οι αποδόσεις
Ένα πρώτο κόστος εγκατάστασης είναι τα 300-400 ευρώ ανά στρέμμα. Το πιο. ακριβό μέρος είναι η συγκομιδή, ενώ τα φυτά που θα έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, μπορεί να κοστίσουν από 15-20 ευρώ το ένα.
Το δύσκολο με την καλλιέργεια του πεκάν είναι ο χρόνος. Μια μικρή παραγωγή θα πάρει ο καλλιεργητής από τον έκτο με έβδομο χρόνο, ενώ πλήρης η ανάπτυξη είναι από το δέκατο χρόνο. Μια μέση παραγωγή είναι στα 40 με 50 κιλά ανά δέντρο. Δηλαδή, από 1 στρέμμα βγαίνουν 150-200 κιλά ψίχα. Με μια μέση τιμή πώλησης στα 7 ευρώ, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνει ο παραγωγός, τα κέρδη κυμαίνονται από 1.000 με 2.000 ευρώ.
Κατά συνέπεια, μια ικανοποιητική απόσβεση γίνεται μεταξύ έβδομου και όγδοου χρόνου. Όπως σε κάθε καλλιέργεια, έτσι και σε αυτή, βασικός παράγοντας είναι η διάθεση. Να ξέρει ο παραγωγός που θα διαθέσει τα πεκάν και σε τί τιμή. Στην αγορά υπάρχει έλλειψη, αλλά γίνονται πολλές εισαγωγές από το εξωτερικό, οι οποίες είναι φθηνές. Ιδανική, επίσης, θα ήταν η καλλιέργεια από ομάδα παραγωγών ή από συνεταιρισμό.
Στις ΗΠΑ τα σκήπτρα
0ι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παράγουν το 80% των πεκάν που καταναλώνονται παγκοσμίως. Οι καλλιεργητές αύξησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε, μαζί με τις τιμές. Ενδεικτικά, στην πολιτεία της Τζώρτζια, φυτεύτηκαν 15.000 εκτάρια μέσα σε 4 χρόνια, για να προστεθούν στα ήδη 15.000. Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν είναι η καλύτερη, όσοναφορά τις ποσότητες, λόγω βροχών. Η ζήτηση γιατο αμερικάνικο πεκάν έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως από την Κίνα. Το 2007 οι κινέζοι αγόρασαν 47 εκατ. κιλά αμερικάνικα πεκάν, ενώ πέρυσι απορ­ρόφησαν πάνω από το 1/3 των 350 εκατ. κιλών αμερικάνικου πεκάν που συγκομίστηκε. Οι εξαγωγέςαυξήθηκαν κατά 64%.
Η κινέζικη αγορά έδωσε ακόμα μια διέξοδο στους Αμερικανούς καλλιεργητές, οι οποίοι πωλούσαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε εγχώριους μεταποιητές. Οι Κινέζοι αγοράζουν πεκάν με το κέλυφος, προϊόν που πε­τυχαίνει υψηλή τιμή. Ωστόσο, αυτή η νέα αγορά έχει αυξήσει τις τιμές και για τους Ευρωπαίους και για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Διατροφική αξία του πεκάν
Ως τροφή το πεκάν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ωμέγα 6 λιπαρά οξέα και στις βιταμίνες Α και Ε. Επιπλέον μειώνει την κακή χοληστερόλη. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας πεκάν κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Εμπορία ελληνικού πεκάν
Στον Αλμυρό Βόλου, η εταιρεία Μακίν μετρά τρεις δεκαετίες ζωής στην αγορά ξηρού καρπού. Από το 2009 – 2010 εμπορεύονται πεκάν. Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Μακανίκας στην «Παραγωγή», η ζήτηση για το πεκάν είναι σχεδόν όμοια με αυτήν των καρυδιών. Η Μακίν αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με δυο παραγωγούς, ενώ στην επόμενη 5ετία θα έχουν παραγωγή και από άλλους τέσσερις.
Πεκάν από τον τόπο σου
Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας φυτεύτηκαν τα πρώτα πεκάν στη χώρα. Υπεύθυνος ο κ. Γιώργος Μακρής, συν­ταξιούχος δάσκαλος, με ανήσυχο πνεύμα και αγάπη για τη γη. Έχοντας ήδη 50 στρέμματα φιστικιές, αποφάσισε να επενδύσει σε κάτι ακόμα, διαφορετικό.

Αναζητώντας κάτι διαφορετικό, λοιπόν, για τα παιδιά του, ο κ. Μακρής ανακάλυψε το πεκάν. Ξεκίνησε πριν από 14 και παραπάνω χρόνια την έρευνα. Μέσω των ελληνικών πρεσβειών απευθύνθηκε παντού. Από την Αμερική δεν δέχθηκαν να του δώσουν στοιχεία, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με την πρεσβεία της Βραζιλίας. Από εκεί, άλλωστε, μετά τις πρώτες επαφές, παρήγγειλε τα πρώτα του δέντρα.Τρία στον αριθμό, τα έφερε περίπου το 2000.
Φυσικά, μέχρι να τα πάρει στα χέρια του «ίδρωσε». Το ελληνικό τέρας της γραφειοκρατίας, παραλίγο να του τα στερήσει. Άγνω­στα τότε τα δέντρα αυτά στην ελληνική πραγματικότητα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι για τον έλεγχο είχαν σκοπό να τα κάψουν, αλλά τελικά κατάφερε και τα πήρε στα χέρια του.
Στη συνέχεια, τα δοκίμασε για να δουν πως αντιδρούν στις θερ­μοκρασίες της Ελλάδας και είδε πως προχωρούν καλά. Το 2002, μετά τα πρώτα «δείγματα γραφής» που πήρε, έφερε 47 δέντρα από την Κύπρο. Τα πότισε για κάποιους μήνες και μετά, λόγω προσωπικού προβλήματος ασχολήθηκε μαζί τους μετά από 5 χρόνια. Φυσικά, στο χωράφι είχαν μείνει μόλις 20 δέντρα από τα47. Αγόρασε κι άλλα δέντρα και τα συμπλήρωσε, για να φτάσουν πάλι στον αρχικό αριθμό. Καρποφόρησαν στον ενδέκατο χρόνο και του έδωσαν 150 κιλά. Φέτος, κυρίως τα μεγάλα του δέντρα, τα 20, του έδωσαν 700 με 800 κιλά πεκάν. Έχει συμφωνία με έμπορο ξηρών καρπών που του αγοράζει την πα­ραγωγή προς 7 ευρώ το κιλό.
«Το πεκάν ίσως είναι το μέλλον για την Ελλάδα και την περιοχή», σημειώνει στην «Παραγωγή» ο 75χρονος κ. Μακρής. Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει πως το πεκάν έχει ένα ακόμα ατού: Δεν χρειάζεται ραντίσματα με φάρμακα, παρά μόνο μυκητοκτόνα, γι’αυτό και το χαρακτηρίζει σχεδόν βιολογικό.
Πηγή:http://www.pemptousia.gr/

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...