loading...

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

"Καίνε" κυβέρνηση – τρόικα οι ομαδικές απολύσεις και οι εισφορές.

Δύο συναντήσεις για δυο καυτά θέματα θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας με τους επικεφαλής της Τρόικας, οι οποίοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι τόσο για το θέμα των ομαδικών απολύσεων όσο και για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Ο Γιάννης Βρούτσης θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών όπου γίνονται όλες οι συναντήσεις με την τρόικα, στις 11:30 το πρωί και στις 19:00 το απόγευμα.Και μπορεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να υποστήριξε ότι σε σχέση με τα εργασιακά, οι τροϊκανοί δεν επιμένουν σε κάτι που είναι εκτός λογικής, δηλαδή σε κάτι που είναι προκλητικό και κακό για εργαζόμενους κι ανέργους, είχε όμως προηγηθεί δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
Η κυβέρνηση πάντως, εφόσον δεν καταφέρει να περάσει τη γραμμή της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, προτίθεται να καταθέσει όλες τις αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό, στο ίδιο νομοσχέδιο με όλα τα υπόλοιπα καυτά θέματα, των τραπεζών, των διαρθρωτικών αλλαγών και των φορολογικών θεμάτων, προκειμένου να «περάσουν όλα σε ένα» όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες, κυβερνητικό στέλεχος.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, σήμερα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ζητήσει μια ιδιότυπη περίοδο χάριτος. Να ισχύσει δηλαδή, δοκιμαστικά, για το 2014, η μεταφορά του βέτο από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας στον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Θα δεσμευτεί δε, ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή και το θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν προχωρήσει εντός του έτους, τότε θα νομοθετήσει τις αλλαγές που θέλει η τρόικα, από 1.1.2015 και μετά.
Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει νόμος εδώ και τώρα, που θα αντικαταστήσει τον παλιότερο.
Για τις τριετίες και τις απεργίες που κάποιοι από το ΔΝΤ ξαναέβαλαν στο κάδρο των διαπραγματεύσεων, χωρίς να αποτελούν προαπαιτούμενο για τη δόση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συζητήσει αλλαγές. Η τρόικα, και κυρίως ο Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ, προτείνει να υπάρξει κατάργηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, προκαλώντας νέα μείωση μισθών.
Την ώρα που πιθανότατα ο υπουργός Εργασίας αποκρούει μια τέτοια πρόταση (δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο θέμα θα συζητηθεί στην πρωινή συνάντηση και ποιο στην απογευματινή), ΓΣΕΕ και εργοδότες θα πραγματοποιούν την πρώτη, επίσημη συνάντηση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν και ο κατώτατος μισθός, βάσει μνημονίου παραμένει παγωμένος και καθηλωμένος στα 586 ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ στη συνέχεια θα καθορίζεται από το υπουργείο Εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι επιδιώκουν και φέτος, όπως έκαναν το 2013, να υπογράψουν μια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, προκειμένου έστω και τυπικά να διασώσουν το θεσμό. Η πορεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – τρόικας θα καθορίσουν το μέγεθος της παρέμβασης μιας τέτοιας κίνησης, όμως το γεγονός ότι εργοδότες και εργαζόμενοι συζητούν για νέα Σύμβαση την ώρα που η τρόικα ζητά νέες περικοπές στους μισθούς, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του υπουργείου Εργασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται να τεθούν και τα θέματα των απεργιών (η τρόικα ζητά απόλυτη πλειοψηφία ) και της ανταπεργίας (lock out).
Στο τραπέζι θα πέσει ξανά και το θέμα της κατάργησης των συνδικαλιστικών αδειών, καθώς οι τροϊκανοί υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνεται στο tool kit του ΟΟΣΑ.
Περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και θα υπάρχει διάταξη στο υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η ελαστικοποίηση στη διαδικασία «ενοικίασης» εργαζομένων, μέσα από τη θεσμοθέτηση συμβολαίων εργασίας με εταιρείες προσωρινής απασχόλησης.
Ορθάνοικτο και το ασφαλιστικό
Καυτό και ορθάνοικτο παραμένει και το ασφαλιστικό, καθώς παρά την αισιοδοξία στο υπουργείο Εργασίας, συμφωνία στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει μόνο ως προς την μείωση. Η μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει τα ισοδύναμα μέτρα για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που φτάνει τα 700.000.000 ευρώ τουλάχιστον. Μάλιστα, οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν ότι η μείωση κατά 3,9% πρέπει να αφορά στους εργοδότες, χωρίς να διαφωνούν, εάν υπάρξουν ισοδύναμα, να υπάρξει μείωση κατά 1% και για τους εργαζόμενους.
Η κατάργηση των λεγόμενων κοινωνικών πόρων είναι ένα ακόμα «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Το υπουργείο Οικονομικών όφειλε να έχει επιλέξει ποιους τέτοιους έμμεσους φόρους θα περικόψει και να έχει βρει επίσης τα ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν μια ακόμα απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ το λιγότερο.
Το θέμα δεν το διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας, όμως προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία παλεύουν για τη βιωσιμότητα τους με το χρόνο και τα ελλείμματα.
Στο νομοσχέδιο σκούπα, αναμένεται να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει κάποια διόρθωση στο θέμα της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου αφενός να υπάρχουν και κάποιες θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, αφετέρου να βελτιωθούν τα έσοδα των ταμείων χωρίς να ξεκινήσουν μαζικά, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.
 Πηγή:http://www.fornews.gr/
loading...

1 σχόλιο :

  1. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΤΡΟ`Ι`ΚΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ,ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ,ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

loading...