loading...

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

11-08-2014:Παρουσίαση από τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργατζή, υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών που έχει διαπράξει σωρεία ενόπλων ληστειών και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής καθώς και..

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 11 Αυγούστου 2014
Παρουσίαση από τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργατζή, υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών που έχει διαπράξει σωρεία ενόπλων ληστειών και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και υπόθεσης σύλληψης δυο αλλοδαπών για σωρεία κλοπών μοτοσυκλετών σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Δυο σημαντικές υποθέσεις, που χειρίστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, κατέληξαν στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται σε σωρεία ενόπλων ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αττικής καθώς και στη σύλληψη δυο αλλοδαπών, που έχουν στο ενεργητικό τους σωρεία κλοπών μοτοσικλετών, από την ευρύτερη περιοχή της Βορειανατολικής Αττικής.
Στην πρώτη περίπτωση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά από συστηματικές έρευνες και αναζητήσεις, κατάφερε να αποδομήσει πλήρως τη δράση πολυμελούς σπείρας αλλοδαπών, που διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες κυρίως σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. καθώς και σε άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις. Επιπλέον τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε ληστείες σε βάρος ιδιωτών καθώς και σε περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων οικιών και οχημάτων.
Η εγκληματική ομάδα, που αποτελούνταν από (5) υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας από 24 μέχρι 35 ετών, εξαρθρώθηκε στο σύνολο της, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Υπηρεσίας μας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου.
Χαρακτηριστικό της δράσης καθώς και της επικινδυνότητας των μελών της εγκληματικής ομάδας είναι ότι δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν κατά αστυνομικών, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψή τους αλλά και εναντίον ιδιωτών κατά τη διάπραξη των ληστειών, τραυματίζοντας μάλιστα δυο υπαλλήλους καταστημάτων.
Η σύλληψη των πέντε μελών της σπείρας επετεύχθη πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη 07-08-2014, στο πλαίσιο παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, που σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που διαπράττει ληστείες και κλοπές κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, σε συνδυασμό με κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είναι παλιά ή νέα στρατολογημένα μέλη, άλλης πολυμελούς εγκληματικής ομάδας, υπηκόων Αλβανίας, της οποίας η δράση είχε εξιχνιαστεί τέλη Σεπτεμβρίου 2013, από την Υπηρεσία μας (σχετικό το από 27-09-2013 Δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής)
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε διαπράξει δεκαεπτά (17) ληστείες σε διάφορα καταστήματα της Αττικής.
Για την περίπτωση αυτή είχαν συλληφθεί (2) υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 31 και 27 ετών, ωστόσο τα υπόλοιπα ασύλληπτα μέλη στρατολόγησαν νέα άτομα και συνέχισαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενταγμένα στην καινούργια εγκληματική ομάδα.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ο ειδικότερος τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους, καθώς ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν κυρίως ένοπλες ληστείες σε βάρος καταστημάτων και επιχειρήσεων (πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., κινητής τηλεφωνίας, ταχυμεταφορών κ.α.), καθώς και ληστείες σε βάρος πολιτών, ενώ επιπλέον εμπλέκονται και σε διαρρήξεις οικιών και γραφείων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Όπως προέκυψε, το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 οι συλληφθέντες διέπραξαν:
  • δώδεκα (12) ένοπλες ληστείες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και δελτία τυχερών παιγνίων, που ανέρχονται περίπου στο ποσό των 26.000 ευρώ,
  • ένοπλη ληστεία σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, όπου με τη απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο χρηματικό ποσό ύψους 127.000 ευρώ,
  • τρεις (3) ένοπλες ληστείες σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά και συσκευές κινητής τηλεφωνίας με συνολική λεία περίπου 25.000 ευρώ καθώς και
  • δύο ένοπλες (2) ληστείες σε καταστήματα ταχυμεταφορών – courier από τα οποία αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, που ανέρχονται σε 8.000 ευρώ περίπου.
Επίσης διέπραξαν δύο (2) ληστείες σε βάρος πολιτών και συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση ακινητοποίησαν ημεδαπό πολίτη με την απειλή όπλου και αφαίρεσαν από τη κατοχή το ποσό των 39.000 ευρώ καθώς και το όχημά του, ενώ στην άλλη περίπτωση, πάλι με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν αλλοδαπή γυναίκα και την εξανάγκασαν να τους παραδώσει την τσάντα της και τα κλειδιά του οχήματός της.
Παράλληλα διέπραξαν και κλοπές – διαρρήξεις και συγκεκριμένα από οικία αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα ενώ διέρρηξαν και τεχνικό γραφείο που στεγάζεται σε εμπορικό κέντρο.
Επισημαίνεται ότι σε μια περίπτωση διάπραξης ληστείας, σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στη Καισαριανή, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον των υπαλλήλων με αποτέλεσμα να τραυματίσουν δύο από αυτούς.
Μάλιστα από την εξέλιξη της έρευνας διακριβώθηκε ότι δυο τους συλληφθέντες την 19η Απριλίου του τρέχοντος έτους, ενώ επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για να αποφύγουν αστυνομικό έλεγχο, πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών με πυροβόλο όπλο και τράπηκαν σε φυγή.
Σε άλλη περίπτωση, τον 15αυγουστο του 2012 οι δράστες είχαν μεταβεί σε οικία στην περιοχή της Κερατέας και είχαν πυροβολήσει για εκφοβισμό με πυροβόλα όπλα, εναντίον του ιδιοκτήτη, για μεταξύ τους προσωπικές διαφορές.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • δύο πιστόλια ρωσικής κατασκευής,
  • μαύρες κουκούλες τύπου FULL FACE , και προστατευτικά λαιμού (μπαλακλάβες), μαύρου χρώματος,
  • ζεύγη γάντια και καπέλα τύπου τζόκεϊ,
  • δύο τσαντάκια μέσης, με προσαρμοσμένη εσωτερική θήκη για όπλο,
  • κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM ,
  • διάφορες ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές (φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φωτογραφική μηχανή, κάμερα, DVD PLAYER , κλιματιστικό μηχάνημα),
  • κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής καθώς και διάφορα χρηματικά ποσά.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια Ανάκριση.
Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας των συλληφθέντων και η τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Όσον αφορά στην δεύτερη περίπτωση, από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, εξιχνιάστηκε η εγκληματική δράση δυο (2) ατόμων, που ενέχονται σε σωρεία κλοπών μοτοσικλετών, σε διάφορες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν προχθές, Σάββατο 09-08-2014, δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 29 και 23 ετών αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, ο 29χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χολαργού, την 09-08-2014, ενώ προηγουμένως είχε αφαιρέσει μοτοσικλέτα ημεδαπού στην Αγία Παρασκευή, μαζί με τον 23χρονο συνεργό του, ο οποίος συνεληφθη λίγες ώρες μετά, στην Παλλήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αγίας Παρασκευής.
Από τη συστηματική αστυνομική έρευνα, που επακολούθησε, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη κλοπών μοτοσικλετών και το παράνομο οικονομικό όφελος.
Όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης αφαιρούσαν μοτοσικλέτες, οι οποίες δεν έφεραν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (συναγερμό, αντικλεπτική δαγκάνα κ.λπ.) και τις οποίες προηγουμένως είχαν εντοπίσει σε πυλωτές πολυκατοικιών, εκμεταλλευόμενοι ότι εργαζόταν ως διανομείς φαγητού ( delivery ).
Για να επιτύχουν το σκοπό τους, παραβίαζαν τις μοτοσικλέτες με ειδικό διαμορφωμένο κατσαβίδι, το οποίο προσάρμοζαν στην μίζα εκκίνησης.
Ακολούθως μετέφεραν τις μοτοσικλέτες στην οικία του 23χρονου, όπου τις αποσυναρμολογούσαν, αφαιρώντας από αυτές τα μηχανικά μέρη και τα εξαρτήματα, με σκοπό να τα διαθέσουν προς πώληση ως ανταλλακτικά σε υποψήφιους αγοραστές.
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, προκύπτει ότι οι συλληφθέντες, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, από αρχές του χρόνου έχουν διαπράξει άλλες δεκαεννιά (19) κλοπές μοτοσικλετών και ειδικότερα, 7 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 7 στο Γέρακα και 5 στην Παλλήνη.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων αλλά και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • δύο (2) μοτοσικλέτες,
  • δύο (2) σκελετοί μοτοσικλετών,
  • σαράντα (40) κροτίδες,
  • επτά (7) κινητά τηλέφωνα,
  • εφτακόσια πέντε (705) ευρώ,
  • πλήθος ανταλλακτικών κ.λπ. εξαρτημάτων μοτοσικλετών, καθώς και
  • πλήθος εργαλείων κ.λπ. αντικειμένων αποσυναρμολόγησης μοτοσικλετών.
Μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων, όπως π λήθος ανταλλακτικών και λοιπών εξαρτημάτων μοτοσικλετών, αναγνωρίστηκαν με βεβαιότητα από τους ιδιοκτήτες τους και τους αποδόθηκαν.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, σε βαθμό κακουργήματος, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κλοπής, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, της παράβασης της νομοθεσίας «Περί αλλοδαπών» και της νομοθεσίας για τις κροτίδες και τα βεγγαλικά, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή για κύρια Ανάκριση.
Η έρευνα συνεχίζεται, στο πλαίσιο της οποίας εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.
Φωτογραφίες απο την πρώτη υπόθεση
























Πηγή:http://www.astynomia.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...