loading...

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Αύξηση 835% στις ροές μεταναστών στο Αιγαίο Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η αθρόα είσοδος μεταναστών στη χώρα από το Αιγαίο, με τον αριθμό των συλλήψεων την περίοδο 2012-2014 να εμφανίζει τρομακτική αύξηση της τάξης του 835%, σε σχέση με το 2012.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η αθρόα είσοδος μεταναστών στη χώρα από το Αιγαίο, με τον αριθμό των συλλήψεων την περίοδο 2012-2014 να εμφανίζει τρομακτική αύξηση της τάξης του 835%, σε σχέση με το 2012.
Αλιευτικό μεταφέρει μετανάστες στο Αιγαίο. Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η αθρόα είσοδος προσφύγων στη χώρα από τα θαλάσσια σύνορα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε Ελληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές των διεθνών μέσων, από την αρχή του χρόνου έως και τις 31 Αυγούστου, διασώθηκαν από άνδρες του Λιμενικού 6.297 μετανάστες, ενώ συνολικά 17.639 πέρασαν φέτος τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, αριθμός που στο τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 31.000.
Μόλις προ δύο ημερών επιχείρησαν να περάσουν σε διάφορα ελληνικά νησιά συνολικά 285 μετανάστες, οι 172 από τους οποίους διασώθηκαν ενώ ήδη είχαν βρεθεί στη θάλασσα, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα συνελήφθησαν 3 διακινητές με πολυτελές γιοτ στην Πάτμο που μετέφερε 63 μετανάστες και αποβίβαζε λίγους κάθε φορά από παραλία σε παραλία του νησιού, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί.
Με σκοπό την ανάδειξη της αυξανόμενης πίεσης των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που είναι και της Ευρώπης, τον καταμερισμό του βάρους διαχείρισής της, αλλά και τη γνωστοποίηση της αυξανόμενης έντασης του φαινομένου στη διεθνή κοινή γνώμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέστησε σαφές ότι απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση και αποκάλυψε ότι από τον Ιούλιο έχουν ζητηθεί κονδύλια από την ΕΕ, αίτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.
Θέλοντας μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας να στείλει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι εάν η Κομισιόν δεν διαθέσει περισσότερα κονδύλια και δεν στηρίξει ενεργά τις χώρες που δέχονται το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, η κατάσταση θα ξεφύγει εκτός ελέγχου, σημείωσε ότι τα κονδύλια τα οποία διατίθενται σε ετήσια βάση είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις ανάσχεσης των παράνομων μεταναστών αλλά και για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο είναι ότι ενώ το 2012 ο αριθμός των συλλήψεων ανερχόταν σε 3.345, το 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στις 31.000 και πλέον συλλήψεις.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι παράλληλα με αυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου η χώρα έχει πετύχει ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο για την αύξηση των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων. «Το 2014 έχουμε φτάσει στις 13.500 χιλιάδες αναγκαστικές και εθελούσιες απελάσεις και επαναπροωθήσεις και το 2013 σε ένα γενικό σύνολο είχαμε φτάσει τις 26.000», σημείωσε, ενώ, υπογράμμισε ότι το 95% των μεταναστών που προέρχονται από τη Συρία, δεν κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, «που δείχνει ότι οι παράνομοι μετανάστες πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως σημείο εισόδου και διέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Πηγή:http://www.ethnos.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...