loading...

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Το άπιαστο 180

Μια νέα δυναμική προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με το χθεσινό διάγγελμά του, στο οποίο έκανε μερικά βήματα πίσω, προκειμένου να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Ο Σαμαράς έκανε βήματα πίσω
Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε να ορίσει ημερομηνία εκλογών εντός του 2015, να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα, δίνοντας υπουργεία σε νέα πρόσωπα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και ζήτησε συναίνεση για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Το διπλό «άνοιγμα» του πρωθυπουργού για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων (Λυκούδης, Αηδόνης, Ψαριανός, Τατσόπουλος και Οικονόμου) και τη ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα) που είχε εκδηλωθεί εδώ και καιρό και στο διάστημα που μεσολάβησε υιοθετήθηκε και από πλειάδα συναδέλφων τους, αρκετοί από τους οποίους μετέχουν και στη συγκυβέρνηση.
Η συναινετική κίνηση του κ. Σαμαρά είναι μια σημαντική μετακίνηση από το αρχικό άκαμπτο δίλημμα «Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» στο οποίο επέμεναν τις προηγούμενες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το iefimerida είχε πρώτο αποκαλύψει, προ εβδομάδας, σε ρεπορτάζ με τίλτο «Βόμβα συναίνεσης από το Μέγαρο Μαξίμου», ότι ο κ. Σαμαράς άκουσε προσεκτικά την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση και να κάνει βήματα πίσω. Και τελικά την υιοθέτησε, «ώστε να μην έχουν δικαιολογίες ορισμένοι και να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Οι ανεξάρτητοι που πείστηκαν από το διάγγελμα
Την πρόθεσή τους να προστεθούν στους 160 που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία εξέφρασαν ήδη ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουράκος και ο Παναγιώτης Μελάς, που είχαν προτιμήσει το «παρών». Πολύ πιθανό είναι να τους ακολουθήσουν οι Γιώργος Κασαπίδης και Κώστας Γιοβανόπουλος, που ήταν απόντες από την πρώτη ψηφοφορία, και ίσως η Μίκα Ιατρίδη, που είχε προτιμήσει το «παρών».
Αρνητικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει και πάλι αύριο ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, μάλλον δύσκολα θα μεταστραφούν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.
Η ΔΗΜΑΡ σε δίνη
Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του στελέχους της ΔΗΜΑΡ και πρώην υφυπουργού Παιδείας Θόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος ζητά την υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο κ. Παπαθεοδώρου δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από το χθεσινό μήνυμα Σαμαρά και υποστηρίζει ότι η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή μπορεί, πλέον, να επιτευχθεί και χωρίς τη συνδρομή προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή βουλευτών. Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Το διάγγελμα Σαμαρά είναι ένα σημαντικό βήμα για την απαραίτητη εθνική συνεννόηση, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες. Η συναίνεση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, πολιτική, και να αποκλείει τη συνάθροιση των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Και μπορεί, πλέον, να υπάρξει».
Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που κυκλοφορούν σενάρια που κάνουν λόγο ακόμα και για ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με στόχο των απεγκλωβισμό τους από τις έως τώρα αποφάσεις του κόμματος. Εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι υπαρκτό θα φανεί σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ε. και της Κ.Ο. του κόμματος, στις 5 το απόγευμα.
Πάντως, δύο από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρωτοβουλία των «οκτώ» (Τσούκαλης, Νίκη Φούντα) προσανατολίζονται να ψηφίσουν «παρών» και στην αυριανή, β' ψηφοφορία, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός 180.


Πηγή: Το άπιαστο 180 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/183865/apiasto-180#ixzz3MfPSQo4D
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...