loading...

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Την Τρίτη η αποστολή του τελικού κειμένου Τι περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη προς τους θεσμούς.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης, που αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η λίστα που στέλνει προς έγκριση η κυβέρνηση στους θεσμούς.
Το τελικό κείμενο θα σταλεί αύριο, Τρίτη, στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις.
Εφόσον, η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.
Επίσης, η λίστα θέτει την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων.

Η λίστα ακόμη περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα - μείωση της γραφειοκρατίας
Αύριο Τρίτη στις 11.00 θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Επίσης, την ίδια ημέρα θα συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.
Τι έμεινε έξω από τις μεταρρυθμίσεις
Το στοιχείο της επανάκτησης του ελέγχου των τραπεζών έχει εξαλειφθεί ήδη από την συμφωνία της Παρασκευής στο eurogroup, καθώς είχε οριστεί ρητώς ότι τα χρήματα του ΤΧΣ δεσμεύονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όμως μόνον κατόπιν ελέγχων και σύμφωνης γνώμης των κοινοτικών οργάνων.
Ως προς την παράλειψη του τρίτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, προκύπτει από τις πληροφορίες που διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες στην λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται όσα είχαν αναφερθεί στον πρώτο, τον δεύτερο και τον τέταρτο πυλώνα των εξαγγελιών.
Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο πυλώνα, που έχει μείνει εκτός, ο κ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη είχε αναφέρει τα εξής, υπό τον γενικό τίτλο «Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας» (Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο κείμενο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες «γίνεται αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις»):
- Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση  ρυθμίσεων για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.
- Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Πρόγραμμα διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Προέβλεπε ειδικές μέριμνες για απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα για ηλικίες άνω των 55 ετών και των νέων ανέργων, απορρόφηση ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον περιελάμβανε ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου, καθώς και  χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
-Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Αφορούσε περίπου 300.000 ανέργους, στους οποίους θα εχορηγείτο επίδομα ανεργίας με κοινωνικά κριτήρια.
Newsroom ΔΟΛ

Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...