loading...

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλο κάλεσμα στο Facebook: Συλλαλητήριο σε Σύνταγμα – Λευκό Πύργο κατά του χρέους.

«Την ώρα που η Ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, μια κατάμεστη πλατεία Συντάγματος και Λευκού πύργου, ίσως αποτελέσει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί. Πάνω από τις στατιστικές και τους δείκτες της οικονομίας, πρέπει να βρεθεί ο Ελληνικός λαός και το αίτημά του για ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, αρχές που υποτίθεται πως είναι αυτονόητες στην «πολιτισμένη» Ευρώπη» σημειώνουν οι διαχειριστές της νέας σελίδας που δημιουργήθηκε στο Facebook και μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 8.000 πολίτες έχουν δηλώσει ότι θα πάνε.
Πρόκειται για την σελίδα: «ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ«.
Το αρχικό κάλεσμα γίνεται για τις 17 Φεβρουαρίου ωστόσο όπως σημειώνουν οι διοργανωτές «η ημερομηνία του συλλαλητηρίου είναι ενδεικτική και θα οριστικοποιηθεί όταν γίνει γνωστή η ημερομηνία της συνδιάσκεψης».Oι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για το χρέος στο Views: «Aρχίσαμε ξανά να ελπίζουμε»
Ήταν 2010 όταν από τις τραγικές εξελίξεις στην οικονομία με το μνημόνιο, οι Έλληνες κατέβηκαν αυθόρμητα στους δρόμους γιγαντώνοντας το κίνημα των Αγανακτισμένων κυρίως μέσα από τα social media.
Τώρα σχεδόν 5 χρόνια μετά, με την χώρα που έχει καταβαραθρωθεί από την απίστευτη σκληρότητα των μνημονίων, μια αυθόρμητη κίνηση 2 φίλων από την Βόρεια Ελλάδα που αυθόρμητα θέλουν να ελπίσουν ξανά για κάτι καλύτερο, μας φέρνει στο νου το κίνημα των Αγανακτισμένων.
Πρόκειται για τον Kostas Poulis και τον Periklis Danopoulos.
Ο Κώστας και ο Περικλής την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου δημιούργησαν την σελίδα«ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ» με κυρίαρχο στόχο όπως σημειώνουν: «Την ώρα που η Ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, μια κατάμεστη πλατεία Συντάγματος και Λευκού πύργου, ίσως αποτελέσει το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί. Πάνω από τις στατιστικές και τους δείκτες της οικονομίας, πρέπει να βρεθεί ο Ελληνικός λαός και το αίτημά του για ανεξαρτησία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, αρχές που υποτίθεται πως είναι αυτονόητες στην «πολιτισμένη» Ευρώπη».
Αποτέλεσμα;
Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου να έχουν δηλώσει συμμετοχή 10.000 πολίτες και την επομένη 31 Ιανουαρίου το πρωί να έχουν ξεπεράσει τις 13.000 συμμετοχές.
«Φυσικά και δεν το περίμενα. Και τώρα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο» δηλώνει στο Views.gr o Κώστας Πουλής.
«Τα τρία τελευταία χρόνια ποτιστήκαμε μέχρι το μεδούλι με ηττοπάθεια. Αλλά και φόβο για τη ζωή μας. Τα γκλοπ των ΜΑΤ δεν αστειεύονται και τα χημικά μη νομίζεις ότι δεν σου αφήνουν κουσούρια. Έτσι με την ανατροπή των εκλογών ξαφνικά αναπνεύσαμε ελεύθεροι και αρχίσαμε ξανά να ελπίζουμε» μας λέει για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει την πρωτοβουλία.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Πουλής στο Views:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά το θερμό επεισόδιο του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ντάισελμπλουμ φαντάζομαι ότι θα ήρθαν αρκετές νέες συμμετοχές στο συλλαλητήριο που διοργανώνετε. Η ανταπόκριση θυμίζει λίγο «αγανακτισμένους» ως προς την αποδοχή του κόσμου αλλά το καλό είναι ότι κάνατε πολλούς ανθρώπους να θέλουν να σηκωθούν από τον καναπέ!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Και χθες είχαμε τον Σουλτζ. Σήμερα όμως πράγματι έχει απωγειωθεί. Η αλήθεια είναι όμως ότι από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι ξύπνησε αντανακλαστικά.
Είναι κανονικό κάλεσμα αγανακτισμένων. Δεν το αναφέρω πουθενά στον τίτλο ή στην περιγραφή, αλλά υπάρχει ο συνειρμός αφού η φωτογραφία της σελίδας είναι από την πλατεία συντάγματος του 2011. Ο κόσμος δεν σηκώθηκε ακόμη από τον καναπέ, αλλά δηλώνει πλέον πρόθυμος να το κάνει. Και το λέει με τρόπο που μάλλον το εννοεί. Πολλοί μου λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την σύνοδο του Eurogroup και θέλουν να κατέβουν από τώρα στην πλατεία.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Τι σε συγκίνησε περισσότερο από τις αντιδράσεις και τα σχόλια των υποστηρικτών της σελίδας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Αυτού του τύπου οι σελίδες, είναι γεμάτες καυγάδες και τρολιές. Η συγκεκριμένη σφύζει από υγεία. Κάποια στιγμή που αναρωτήθηκα σε μια ανάρτηση πώς και δεν υπάρχουν τρολ, που εξαφανίστηκαν; Απάντησε κάποιος ότι μπήκε να τρολάρει, αλλά τελικά βλέποντας αυτό που συνέβαινε άλλαξε γνώμη. Οι φίλοι της σελίδας αναλογιζόμενοι ότι ίσως γράφουν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, λειτουργούν αυτοπειθαρχημένα και απόλυτο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Ειλικρινά δεν το έχω ξαναδεί αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα προσπαθήσεις με κάποιον τρόπο να γίνει κάλεσμα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα για να δηλώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες την υποστήριξη τους στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία του συλλαλητηρίου. Περιμένουμε μια δήλωση για να την οριστικοποιήσουμε και να ξεκινήσουμε δεύτερο event ξενόγλωσσο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία του καλέσματος; Το περίμενες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ`αρχήν επιθυμία αρκετών ανθρώπων να επαναλάβουν το εγχείρημα των αγανακτισμένων, υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι ένας από αυτούς. Όσοι βρέθηκαν στις πλατείες έζησαν κατι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες τους. Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν το timing.Τα τρία τελευταία χρόνια ποτιστήκαμε μέχρι το μεδούλι με ηττοπάθεια. Αλλά και φόβο για τη ζωή μας. Τα γκλοπ των ΜΑΤ δεν αστειεύονται και τα χημικά μη νομίζεις ότι δεν σου αφήνουν κουσούρια. Έτσι με την ανατροπή των εκλογών ξαφνικά αναπνεύσαμε ελεύθεροι και αρχίσαμε ξανά να ελπίζουμε. Κάτι ακόμη που έπαιξε μεγάλο ρόλο έιναι ότι το event ξεκίνησε από δύο ανθρώπους που δεν είναι ενταγμένοι πουθενά, δεν υπηρετούν κανένα συμφέρον. Αυτή είναι η αλήθεια και ο κόσμος το ένιωσε. Ούτε υπήρξε κάποιος προσχεδιασμός. Ήταν μια αυθόρμητη ιδέα.
Φυσικά και δεν το περίμενα. Και τώρα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Πλέον το μέγεθος που έχει πάρει το όλο πράγμα αισθανόμαστε πως μας ξεπερνάει. Δεν αντέχουμε το βάρος ενός ολόκληρου λαϊκου μετώπου που φαίνεται πως δημιουργείται. Γι αυτό αποφασίσαμε στα πλαίσια της άμεσης δημοκρατίας που ήταν από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία των αγανακτισμένων, να παραδώσουμε την ηγεσία στα ίδια τα μέλη του event. Όποια απόφαση λοιπόν χρειαστεί να πάρουμε από εδώ και πέρα, θα την πάρουμε μέσα από το δημοσκοπικό εργαλείο του Facebook. Ψηφίζοντας δηλαδή.
Δηλώνουμε συμμετοχή πατώντας εδω.
Πηγή 1
Πηγή 2

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...