loading...

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ Πρόταση «βόμβα» από Β.Πούτιν: «Ήρθε η ώρα για τη δημιουργία κοινού νομίσματος στην Ευρασιαστική Οικονομική Ένωση»

Σε μια κίνηση η οποία πρόκειται να αλλάξει τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος σε πρώτη φάση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
«Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τις προοπτικές της δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από την Αστάνα την πρωτεύουσα του Καζακστάν για να συμπληρώσει:
«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο να σχηματίσουμε μία νομισματική ένωση στο πλαίσιο της ΕΟΕ στο μέλλον».
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά διάρκεια συνάντησής του με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. πρόεδρο της Λευκορωσία και τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ  τον πρόεδρο του Καζακστάν.
«Είναι πιο εύκολο να προστατεύσουμε την κοινή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όταν εργαζόμαστε δίπλα δίπλα», πρόσθεσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.
Να σημειωθεί πως τόσο η Λευκορωσία όσο και το Καζακστάν, μαζί με τη Ρωσία βέβαια,  είναι χώρες μέλη της Ευρασιαστικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ) με την Αρμενία να αποτελεί το τέταρτο  μέλος κράτος ενώ από τον ερχόμενο Απρίλιο στον διεθνή οικονομικό συνασπισμό  πρόκειται να ενταχθεί και η Κιργισία.
Σε μια εποχή όπου οι νέες αναδυόμενες αγορές της Ανατολής  αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας μαζί με αυτές της Ασίας απέναντι σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από πρωτοφανή γήρανση του πληθυσμού και εξάντληση των φυσικών της πόρων η πρόταση του Ρώσου προέδρου για κοινό νόμισμα, που θεωρείται σίγουρο πως θα επεκταθεί και στην Αρμενία και την Κιργισία συνιστά μια κίνηση μια θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ευρασία αλλά και την Ευρώπη.
Ενόψει βέβαια και άλλων μελλοντικών προσχωρήσεων στην ΕΟΕ από κράτη της περιοχής όπως το Τατζικιστάν ή  Μολδαβία ή το Ουζμπεκιστάν η δημιουργία του κοινού νομίσματος αποτελεί μιας ξεχωριστή προοπτική, σε μια περιοχή που η οικονομική ανάπτυξη πρόκειται να είναι εκρηκτική τα επόμενα χρόνια.
Το νέο νόμισμα πρόκειται να αφορά μια αγορά σχεδόν 200 εκατ. ανθρώπων αι σίγουρα πρόκειται να αποτελέσει το ευρώ της Ευρασίας συνιστώντας ένα εναλλακτικό αλλά και ανταγωνιστικό νόμισμα. Σιγουρα πάντως όλες οι κινήσεις αυτές θέτουν ακόμη πιο πολύ το δολάριο εκτός τροχιάς με την αμερικανική Οικονομία να βιώνει τα συμπτώματα ενός τεράστιου χρέους που έχει συσωρεύσει.
Στη σημερινή συνάντηση  στην Αστάνα οι τρεις ηγέτες συζήτησαν ένα κοινό σχέδιο για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τις προκλήσεις της αγοράς ενέργειας που έχει δει το Brent να πέφτει στα περίπου 54 δολάρια ανά βαρέλι από την 20η Μαρτίου από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...