loading...

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Σόιμπλε : Αν βρείτε δανεικά σε Πεκίνο ή Μόσχα πάρτε τα! Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το Grexit.

Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα, εάν αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της, σχολίασε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Brookings στις ΗΠΑ για το μέλλον της ευρωζώνης.
Ερωτηθείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Τουρκίας αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος, ο γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.
«Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.
«Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι «σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν ζητάμε το 100%, δεν είμαστε τόσο τέλειοι».
Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση. «Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», σημείωσε.
Είπαμε στην Αθήνα, «σας παρακαλώ, αν δεν υλοποιήσετε τα μέτρα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη δόση που εκκρεμεί». Τόνισε ότι είναι μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα.
Οι χώρες της Ευρώπης που εφάρμοσαν ήδη τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους, πρόσθεσε.
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ευρώπη αλλάζει με επιτυχία και ενώ αυτή η αλλαγή είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ έχει αποτύχει.
Στην ομιλία του, τόνισε ότι οι αναλυτές θα πρέπει να σταματήσουν να «γκρινιάζουν» για έλλειψη επενδύσεων από την Γερμανία παρά το τεράστιο πλεόνασμα. Σημείωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να πληρώνει το χρέος του. «Ακόμη και αν πληρώνεις αρνητικά επιτόκια, το χρέος πρέπει να εξοφληθεί», υπογράμμισε.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...