loading...

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ... Διαδοχικές ασκήσεις στα νησιά του Α.Αιγαίου για να "ξορκιστούν" χαμηλές επανδρώσεις και διαθεσιμότητες...

Με ένταση στις ασκήσεις σε μονάδες του Α.Αιγαίου επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των μονάδων αυτών προετοιμάζοντας όσο πιο καλύτερα μπορεί προσωπικό και υλικό ενόψει της περιόδου του  καλοκαιριού η οποία αναμένεται να είναι θερμή εκτός από τις θερμοκρασίες και σε ότι αφορά το κλίμα των σχέσεων με την Τουρκία.
Έτσι στο τελευταίο δεκαπενθήμερο ο ΕΣ προχώρησε σε τρεις διαδοχικές ασκήσεις «ΙΑΣΩΝ» σε τρία διαφορετικά νησιά του Α.Αιγαίου ασκήσεις οι οποίες αφορούν την απόκρουση επιθετικής ενέργειας για κατάληψή τους ή ακόμη και ενέργεια αντιπερισπασμού η οποία θα έχει ως κύριο στόχο την εκδήλωση κύριας ενέργειας σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα οι διαδοχικές  ασκήσεις «ΙΑΣΩΝ» πραγματοποιήθηκαν στην 79 ΑΔΤΕ (Σάμος), την 80 ΑΔΤΕ (Κως) και στην 96 ΑΔΤΕ (Χίος) και οι τρεις εντασσόμενες στον έλεγχο ετοιμότητας. Η άσκηση στην 79 ΑΔΤΕ πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης (19 και 20 Μαΐου), στην  80 ΑΔΤΕ μεταξύ 25 και 26 Μαΐου και στην 96ΑΔΤΕ  στις 13 Μαΐου.
Αλλά δεν είναι μόνο οι τρεις αυτοί σχηματισμοί. Στη Λήμνο |(88ΣΔΙ) μεταξύ 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε άσκηση προς απόκρουση αποβατικής ενέργειας υπό την επωνυμία «ΑΙΓΕΑΣ 2015» αλλά η συγκεκριμένη άσκηση ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τις ασκήσεις που προαναφέρθηκαν.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες του υλικού (οχήματα, οπλικά συστήματα) είναι μεγάλες όπως ανησυχητικές είναι και η χαμηλή επάνδρωση των μεθοριακών μονάδων, όπως άλλωστε παραδέχθηκε θαρραλέα και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας.
Η πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι και παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν απόρροια των σχεδόν ανύπαρκτων αμυντικών κονδυλίων είναι να εντοπιστούν τα πλέον κρίσιμα από αυτά και να επιλυθούν όσα μπορούν.
Έτσι οι ασκήσεις εκτός από την εκπαίδευση του προσωπικού στοχεύουν στην προετοιμασία των μονάδων «δια παν ενδεχόμενο» με τα υφιστάμενα μέσα τον εντοπισμό των ελλείψεων και της επίλυσης τους.
Σίγουρα το γεγονός της πραγματοποίησης ασκήσεων τύπου «ΙΑΣΩΝ», οι οποίες θα συνεχιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και σε άλλους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ (98 ΑΔΤΕ, 95 ΑΔΤΕ) αντικατοπτρίζει και την ανησυχία των Επιτελείων για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί  στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις με τις καθημερινές παραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω από Εθνικό έδαφος νησιών αλλά και δηλώσεις Τούρκων υπουργών.  
Μόλις εχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για μέτρα που μπορεί να πάρει η τουρκική Αεροπορία αντιδρώντας στους υποτιθέμενους εγκλωβισμούς τουρκικω΄ν μαχητι9κών από ελληνικά ενώ αυτά πετούν σε διαθνή εναέριο χώρο, στηξν πραγματικότητα όκως όταν παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο Χώρο.


Αν και ο υπουργός «έσπευσε» να συμπληρώσει πως δεν πιστεύει σε τέτοια «μέτρα» καθώς τα θεωρεί «παιδαριώδη» εντούτοις ο υπαινιγμός ήταν σαφής, για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου κάτι που όπως έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.



























































































































Τμήμα ειδήσεων defencenet,.gr

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...