loading...

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΠΑΤΡΑ: Καλαζάρ στον καταυλισμό στον Ρηγανόκαμπο! Κρούσματα δύο παιδιά - Η θανατηφόρα ασθένεια μεταδίδεται... με σκνίπα - "Βόμβα" για όλη την περιοχή.

Κίνδυνος για την δημόσια υγεία από τον καταυλισμό των Ρομά στον Ρηγανόκαμπο, την ώρα που οι τοπικές αρχές... κράτησαν «μυστικό» τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της λοιμώδους ασθένειας «λεϊσμανίασης» (Καλαζάρ) σε παιδιά! Θα πρέπει να τονιστεί ότι η «λεϊσμανίαση» μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων σκνίπας η οποία... αφθονεί στην περιοχή! Γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κρούσματα... σε όλο το ανατολικό διαμέρισμα της Πάτρας! Τα κρούσματα (δύο παιδιά ρομά) εντοπίστηκαν μετά από αυτοψία που
έγινε στον καταυλισμό από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας τον περασμένο Ιούλιο! Μάλιστα με επίσημο έγγραφο που σήμερα φέρνει στην δημοσιότητα ο «Κόσμος», είχαν ενημερωθεί ο Δήμος Πατρέων, το Πανεπιστήμιο  και το Ε' Αστυνομικό Τμήμα, ωστόσο άγνωστες παραμένουν... οι ενέργειες που έκαναν! Είναι χαρακτηριστικό πως το κλιμάκιο επανήλθε με νέο έγγραφό του τον Αύγουστο, αφού διαπίστωσε ότι καμία παρέμβαση δεν είχε γίνει.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η σπλαχνικη λεισμανίαση (καλαζάρ) από την οποία έπασχαν τα δύο μικρά παιδιά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. 
Εκτός των άλλων στο έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας τονίζεται: "Μετά  τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεϊσμανίασης (καλαζάρ) του ΚΕΕΛΠΝΟ στον παραπάνω οικισμό ρομά, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των διαβιούντων στον καταυλισμό, των περιοίκων, και της δημόσιας υγείας γενικότερα».
Τι είναι η λεϊσμανίαση!
Η λεϊσμανίαση είναι παρασιτική νόσος που μεταδίδεται με το τσίμπημα της φλεβοτόμου μύγας, Phlebotomus (σκνίπα).Υπάρχουν τρεις μορφές λεϊσμανίασης: η δερματική, η βλεννογονική και η σπλαγχνική μορφή (Καλά-αζάρ). Οι βλάβες μπορούν να είναι μία ή περισσότερες, επώδυνες ή ανώδυνες, ενώ μία περίπτωση είναι θανατηφόρα. Συνήθως πρόκειται για ερυθηματώδη κηλίδα ή οζίδιο που τυπικά σχηματίζει ένα ρηχό έλκος με υπερυψωμένο όχθο.Παρουσιάζονται επίσης αναιμία, πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων

Από το 1998 έως το 2005 έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα 291κρούσματα σπλαγχνικής και 20 κρούσματα δερματικής λεϊσμανίασης.
Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται με το τσίμπημα ορισμένων τύπων φλεβοτόμων (σκνίπες). Οι σκνίπες μολύνονται όταν προηγουμένως έχουν τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο (όπως τρωκτικό ή σκύλο) ή μολυσμένο άνθρωπο. Επειδή οι σκνίπες όταν πετάνε δεν κάνουν θόρυβο, ο άνθρωπος μπορεί να μην αντιληφθεί την παρουσία τους.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας κινδυνεύουν να αρρωστήσουν αν κατοικούν ή επισκέπτονται περιοχές στις οποίες η νόσος ενδημεί. Η νόσος είναι συχνότερη σε επαρχιακές από ότι σε αστικές περιοχές - μπορεί όμως να παρατηρηθούν κρούσματα στις παρυφές αστικών κέντρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΟΣΜΟΣ"
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...