loading...

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Κώδικα ελληνικής ιθαγένειας Πώς θα την αποκτούν τα παιδιά νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα.Δεν ξεχνάμε την κοινοποίηση.Στο τέλος της είδησης,θα βρείτε το λίνκ,που πατάμε για να γράψουμε το σχόλιο μας.

Δόθηκε σε  δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις», με καίρια, μεταξύ των 14 άρθρων του, τη ρύθμιση που αίρει το θεσμικό κενό για τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών σε ζητήματα ιθαγένειας. 

Το σχέδιο νόμου που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες παιδιά μεταναστών, νομίμως διαμενόντων στη χώρα, μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια, ενώ περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας από παιδιά γεννημένα στην Ελλάδα. Δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας έχουν και παιδιά μεταναστών που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων σε ελληνικό σχολείο είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και οι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, εφόσον υποβάλλουν αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 ορίζεται ότι τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης για κτήση ιθαγένειας.

β) Της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής τού ενός εκ των γονέων του επί τουλάχιστον πέντε έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) Της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε άδειας επί μακρόν διαμένοντος, είτε άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας, είτε εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της ΕΕ, είτε τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς, είτε ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς, είτε άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς είτε δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας έλληνα ή πολίτη της ΕΕ.

Κτήση ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο 

Επίσης, προβλέπεται ότι ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος τμήματος ή σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από τμήμα ή σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Έτσι, επιχειρείται η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς πέραν της γέννησης του παιδιού στην Ελλάδα και της πενταετούς νόμιμης διαμονής των γονέων στη χώρα, απαιτείται επίσης η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα σε συνδυασμό με την εγγραφή του παιδιού και την παρακολούθηση της Α' τάξης του δημοτικού σχολείου.

Το τέκνο αλλοδαπού, ο οποίος αποκτά την ελληνική ιθαγένεια κατά τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, καθίσταται Έλληνας χωρίς άλλη διατύπωση αν κατά την ημερομηνία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από τον γονέα του είναι ανήλικο και άγαμο.

Σημειώνεται παράλληλα ότι για την υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων-αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ.

Μειώνεται στα 7 έτη ο χρόνος παραμονής

Παράλληλα, προαναγγέλλεται, μέσω του σχεδίου νόμου, η διαμόρφωση ενός νέου Κώδικα Ιθαγένειας. Στο άρθρο 4 προβλέπεται η σύσταση ειδικής Επιτροπής για την σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που θα υποβληθεί στη Βουλή για να κυρωθεί κατά τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 76 παράγραφος 6 του Συντάγματος. Η επιτροπή υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αποτελείται από 9 μέλη. Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, ως Πρόεδρο, τον  Νομικό Σύμβουλο του οικείου Υπουργείου, έναν ομότιμο Καθηγητή με ειδικότητα στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, έναν Καθηγητή με ειδικότητα στο Δημόσιο Δίκαιο, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιθαγένειας, έναν προϊστάμενο Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από ένα πρόσωπο που υποδεικνύεται από τον Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Με άρθρο 8 ρυθμίζονται ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και μεταξύ άλλων τροποποιείται διάταξη του άρθρου 19 του νόμου 4251/2014 που αφορά στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής εξαιρετικών λόγων. Μειώνεται από 10 σε 7 έτη ο χρόνος συνεχούς διαμονής στη χώρα που απαιτείται προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα υποβολής σχετικής αίτησης όταν ο ενδιαφερόμενος πολίτης τρίτης χώρας δε διαθέτει προηγούμενη θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής που έχει λήξει.

Προβλέψεις για εργασία παράτυπων μεταναστών 
Με το άρθρο 11, τροποποιούνται διατάξεις του ν. 3907/11 οι οποίες αφορούν κυρίως το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης πολιτών τρίτων χωρών των οποίων είναι ανέφικτη η απομάκρυνση από τη χώρα, καθώς και ζητήματα παροχής προσωρινής προστασίας και προσδιορισμού ηλικίας ανηλίκων αιτούντων.
Ορίζεται ότι η προθεσμία της οικειοθελούς αναχώρησης αρχίζει από την επίδοση της σχετικής απόφασης. Μετά την παρέλευση μηνός από τη λήξη  της προθεσμίας επίδοσης,  η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ή η κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης,  ενημερώνει την αρμόδια αστυνομική αρχή, για την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής με απομάκρυνση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τίθεται ένα πλαίσιο ώστε να δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε αλλοδαπούς που δεν απομακρύνονται για διάφορους λόγους από τη χώρα και παραμένουν στην Ελλάδα. Προβλέπεται ότι σε περίπτωση έγκρισης παράτασης οικειοθελούς αναχώρησης αλλοδαπού παρέχεται δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία αντίστοιχο της κατηγορίας που αφορούσε ο τίτλος διαμονής  που κατείχε.

Προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση. Με την απόφαση καθορίζεται επίσης το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχει μια ακόμα προσθήκη στον ν. 3907/11 για τις περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι χρήζουν προστασίας και απαγορεύεται η επιστροφή τους. Προστίθεται και εκείνος που είναι θύμα ή ουσιώδης μάρτυρας εγκληματικών πράξεων, και προσέρχεται προς υποβολή καταγγελίας ή αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Παράλληλα, όμως, προστίθεται μια διάταξη που εξαιρεί την προστασία από επιστροφή, αν και προβλέπεται για γονέα ημεδαπού ανηλίκου που έχει την επιμέλεια ή έχει υποχρέωση διατροφής, για αλλοδαπό που έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του, για εκείνον που διαπιστώνεται η ομογενειακή του ιδιότητα αλλά και για μάρτυρα εγκληματικών πράξεων. Δεν απαγορεύεται για αυτές τις 4 περιπτώσεις, όταν ο αλλοδαπός είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...