loading...

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Μνημόνιο 3: Απώλειες για 2.500.000 συνταξιούχους!Σκεφτείτε τι θα ψηφίσετε στις εκλογές.

Η πρώτη δόση περικοπών στις συντάξεις, υπέρ του ΕΟΠΥΥ εφαρμόστηκε από την προηγούμενη Παρακευή, βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου 3. Συγκεκριμένα οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έχουν επιπλέον παρακράτηση 6% (από 4% που ήταν έως τώρα για κύριες και 0% για τις επικουρικές) και το μέτρο αφορά συνολικά 2.500.000 συνταξιούχους.
Ήδη μειωμένη σύνταξη από 10 έως 50 ευρώ έλαβαν 1.200.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 450.000 του Δημοσίου, ενώ ανάλογες μειώσεις θα έχουν από την προσεχή Τρίτη οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.
Όπως σημειώσαμε οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν απώλειες 8-10 ευρώ τον μήνα, ενώ για όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις οι περικοπές μπορεί να φτάσουν τα 45-50 ευρώ. Η αύξηση των εισφορών ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, στην καταβολή των συντάξεων τους επόμενους τρεις μήνες (Οκτώβριο - Νοέμβριο - Δεκέμβριο), θα προκύψει η αναδρομική περικοπή για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα γίνουν στο αρχικό ποσό, δηλαδή σε εκείνο που υπήρχε πριν από την έναρξη των μειώσεων το 2010, ενώ αντίθετα στις επικουρικές συντάξεις η μείωση θα γίνει στο καταβαλλόμενο, δηλαδή στο τελικό ποσό.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά το 2010, τότε τον Ιούνιο του 2015, ύστερα από όλες τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί, έλαβε σύνταξη 912 ευρώ. Με την αύξηση της παρακράτησης θα λάβει 892 ευρώ, δηλαδή θα έχει απώλειες 20 ευρώ τον μήνα στο σκέλος της κύριας σύνταξης. Για επικουρική σύνταξη 200 ευρώ μεικτά το 2010, μετά τις περικοπές της τελευταίας πενταετίας, αυτή έχει υποχωρήσει στα 157,7 ευρώ. Σε αυτό το ενδεχόμενο η σύνταξη που θα χορηγηθεί θα είναι 148,3 ευρώ, δηλαδή μειωμένη κατά 9,4 ευρώ τον μήνα.
Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι μειώσεις είναι μικρές, ωστόσο επιβεβλημένες για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του απελθόντος υπουργού Οικονομικών Γ. Σταθάκη, ο οποίος τόνισε αναφορικά με την αυξημένη παρακράτηση εισφορών: «Νομίζω ότι δεν πρόκειται για μείωση συντάξεων αναφορικά με το σκέλος της αύξησης των εισφορών στο υγειονομικό ταμείο. Τα χρήματα επιστρέφουν στους συνταξιούχους. Δεν πηγαίνουν προφανώς ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χρήση. Άρα πρόκειται για μια επιβεβλημένη μεν, οριακή δε, αλλαγή στο ύψος των υγειονομικών εισφορών που πηγαίνουν στον ΕΟΠΠΥ", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στο ταμείο του ΕΟΠΠΥ θα φτάσει περίπου τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...