loading...

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Κατάργηση των μετρητών – Ολοκληρωτική κυριαρχία των τραπεζών!

Η εξάλειψη του υλικού νομίσματος είναι αναγκαία προκειμένου να δώσει στις κεντρικές τράπεζες περισσότερη δύναμη.
Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα ανώνυμο άρθρο που ζητεί την κατάργηση των μετρητών, προκειμένου να πάρουν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις περισσότερη δύναμη.
Με τίτλο «Το ζήτημα συνταξιοδότησης ενός ακόμη «βάρβαρου λείψανου», το άρθρο επικρίνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι αποθηκεύουν μετρητά, εν αναμονή μιας άλλης οικονομικής κατάρρευσης, ένας παράγοντας που προκαλεί, «μεγάλη στρέβλωση του οικονομικού συστήματος».
«Η ύπαρξη των μετρητών – ένα μεταφορικό εργαλείο με μηδενικό επιτόκιο – περιορίζει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να παρακινήσουν μια οικονομία σε ύφεση. Η ανησυχία είναι ότι οι άνθρωποι θα αλλάξουν τις καταθέσεις τους για μετρητά, αν η κεντρική τράπεζα αλλάξει τις αξίες σε αρνητικές», αναφέρει το άρθρο.
Παραπονούμενος ότι τα μετρητά δεν μπορούν να ανιχνευθούν και να εντοπιστούν, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η κατάργησή τους θα «κάνει τη ζωή ευκολότερη για μια κυβέρνηση που στοχεύει στη συμπίεση και την εξάλειψη της παραοικονομίας».
Η κατάργηση των μετρητών θα δώσει επίσης στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη δύναμη για είσπραξη των φόρων απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων, υποστηρίζει ο συγγραφέας, σημειώνοντας πως «ο φόρος προστιθέμενης αξίας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιβληθεί αυτόματα – και να επιστραφεί – σε πραγματικό χρόνο σε συναλλαγές μεταξύ αξιόπιστων τραπεζικών λογαριασμών».
Ο συγγραφέας ζητά επίσης την τιμωρία ανθρώπων που χρησιμοποιούν μετρητά, κάνοντας τους χρήστες να «πληρώνουν για το προνόμιο της ανωνυμίας», ώστε να «εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τη νομισματική πολιτική». Τα χαρτονομίσματα θα χάσουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι άνθρωποι θα χρεώνονται επίσης από τράπεζες για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών καταθέσεων με μετρητά και το αντίστροφο.
Το άρθρο απηχεί ένα επιχείρημα που προέβαλε ο Kenneth Rogoff, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ζήτησε υψηλής ονομαστικής αξίας τραπεζικά χαρτονομίσματα, όπως και τα € 100 και € 500 να καταργηθούν.
Ο Πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζιμ Leaviss, έγραψε ένα άρθρο στην Telegraph νωρίτερα αυτό το έτος κατά το οποίο ανέφερε ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο «αναγκάζοντας τους πάντες να ξοδεύουν μόνο με ηλεκτρονικά μέσα από ένα λογαριασμό σε μια κυβερνητική τράπεζα», η οποία θα «παρακολουθείται, ή ακόμα και θα ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την ανάληψη μετρητών σε ποσότητες τόσο χαμηλές όσο £ 5000 ως ύποπτη δραστηριότητα, ενώ στη Γαλλία, οι πολίτες θα απαγορεύεται να πραγματοποιούν πληρωμές με μετρητά πάνω από € € 1000, από την Τρίτη και μετά. Η ανάληψη και η κατάθεση μετρητών άνω του ποσού των € 1.000 ευρώ θα υπόκειται επίσης σε έλεγχο ταυτότητας.
«Δεν υπάρχει πιο ανήκουστη και αντι-ελεύθερη οικονομική πολιτικήνα μπορεί να φανταστεί κανείς, από την απαγόρευση των μετρητών», γράφει ο Michael Krieger.
«Φυσικά, αν τα μετρητά ήταν υποχρεωτικά» κατέληξε», θα υπήρχε αύξηση της ζήτησης για φυσικό χρυσό και ασήμι, το οποία στη συνέχεια θα απαιτούσε την απαγόρευση των ειδών αυτών. Τότε, ο κύκλος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τυραννίας θα ολοκληρωνόταν και το να ξεφύγουμε από αυτόν, θα ήταν σχεδόν αδύνατο».
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...