loading...

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ερχονται χιλιάδες 63.000 «λουκέτα» και 1380.000 απολύσεις.

Εξαιρετικά δυσοίωνες έως εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 63.000 επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- κινδυνεύουν να «κατεβάσουν ρολά», αφήνοντας στον δρόμο περίπου 138.000 εργαζόμενους, ενώ νέες περικοπές περιμένουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο, η τελευταία κρίση που κορυφώθηκε με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων επιδείνωσε σημαντικά τα πραγματικά μεγέθη των επιχειρήσεων, ενώ το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς δεν οδήγησε σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Αντίθετα, οι ενδείξεις ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας που παρουσιάστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2014 άρχισαν να αναστρέφονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Η λύση που επιλέχθηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, παρότι αποσόβησε την άτακτη χρεοκοπία, επέτεινε τα αδιέξοδα για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός από την υπερχρέωση και την κάθετη πτώση της εσωτερικής ζήτησης έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον ρυθμίσεων, που πλήττει τον ανταγωνισμό και οδηγεί σε περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς. Το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι εξαιτίας της εφαρμογής του νέου εμπροσθοβαρούς προγράμματος λιτότητας στο επόμενο εξάμηνο θα σημειωθεί εκ νέου σημαντική υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο πως το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εκτοξεύτηκε στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, ενώ σε όλους τους επιμέρους δείκτες οικονομικών προσδοκιών καταγράφονται συντριπτικά αρνητικές επιδόσεις και απαισιοδοξία για πάνω από επτά στις δέκα επιχειρήσεις.
Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...