loading...

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Λ.Ρακιντζής: "Χωρίς διαφθορά (33 δισ. ετησίως) σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε χρέος"


Στα 33 δισ. ευρώ ετησίως εκτιμά το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σημειώνοντας ότι αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.
Τις απόψεις τους αυτές ανέπτυξε ο κ. Ρακιντζής κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του λαού αλλά και να υπάρχει σχετική πολιτική βούληση.
«Όλες οι κυβερνήσεις διακηρύττουν ότι θα πατάξουν τη διαφθορά και ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο», αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δει κανένα μαχαίρι να φτάνει στο κόκκαλο» πρόσθεσε.
Πάντως, πρότεινε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να διαπιστωθεί ποιοι νόμοι είναι σε ισχύ και ποιοι είναι ανενεργοί. Με αυτό τον τρόπο, διευκρίνισε, θα έχουμε ασφάλεια Δικαίου, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της διαφάνειας.
Από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα, συμπλήρωσε, έχουν ψηφιστεί 17.500 νόμοι και έχουν εκδοθεί 120.000 εγκύκλιοι, ενώ ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός αποτελείται από 30.000 σελίδες.
Σε ότι αφορά την διαφθορά υποστήριξε ότι οι επίορκοι βρίσκονται συνήθως στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, κυρίως σε διευθυντικές θέσεις.
Χάρη στο πόστο τους διαθέτουν οικονομική ευχέρεια, με αποτέλεσμα όταν κατηγορηθούν για διαφθορά και παραπεμφθούν στο δικαστήριο, να αναθέτουν την υπόθεσή τους στους καλύτερους και ακριβότερους δικηγόρους, οι οποίοι συχνά πετυχαίνουν την αθώωσή τους.
Ο γενικός επιθεωρητής αναφέρθηκε και σε «αμαρτωλά» δημόσια έργα, αλλά και στα φακελάκια των γιατρών.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...