loading...

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η ευρωζώνη πέρασε τον Ρουβίκωνα: Η Πορτογαλία δεν δέχεται τους πολιτικούς που είναι εναντίον του ευρώ στην εξουσία.

Η Ευρωζώνη διασχίζει τον Ρουβίκωνα: Στην Πορτογαλία απαγόρευσαν στους αριστερούς πολιτικούς που είναι εναντίον του  ευρώ  να λάβουν μέρος στην κυβέρνηση, έγραψε η σημαίνουσα βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph. Το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων προσφέρει μια αποκλειστική μετάφραση του παρόντος υλικού.


Η Πορτογαλία εισήλθε σε επικίνδυνα πολιτικά νερά. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει ένα ανοικτό βήμα για την απαγόρευση στους ευρωσκεπτικιστές να κατέχουν πολιτικές θέσεις με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, Πρόεδρος της Πορτογαλίας, αρνήθηκε να διορίσει έναν αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, αν και έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας  και πήρε την εντολή να σταματήσει  το καθεστώς λιτότητας.

Θεώρησε πολύ επικίνδυνο, να επιτρέψει στο αριστερό μπλοκ ή στους κομμουνιστές να είναι  στην εξουσία, επιμένοντας ότι οι συντηρητικοί πρέπει να κυριαρχήσουν ως μειονότητα για την ικανοποίηση των Βρυξελλών και των ξένων χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η δημοκρατία πρέπει να πάρει τη δεύτερη θέση, να είναι μετά  το κράτος δικαίου και την ένταξη στην ΕΕ.

'Σε 40 χρόνια δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση στην Πορτογαλία  δεν ελεγχόταν  ποτέ από την υποστήριξη των  αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων, δηλαδή τις δυνάμεις που αγωνίστηκαν  για την κατάργηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την  δημοσιονομική συμφωνία, το Σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας, και κάλεσαν  να φύγουν από την  νομισματική ένωση  και να εγκαταλείψουν το ευρώ, εκτός από την επιθυμία να φύγουν από το ΝΑΤΟ », δήλωσε ο Καβάκο Σίλβα.

'Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για μια ριζική αλλαγή στα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Αφού έχουμε πραγματοποιήσει το  επαχθές  προγράμμα των  οικονομικών ενισχύσεων, που συνεπάγεται μεγάλες απώλειες, το καθήκον μου, κατά τη συνταγματική αρχή μου, είναι να κάνω  ό, τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η εξάπλωση ψευδών μηνυμάτων  προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές ', είπε.

Ο Καβάκο Σίλβα δήλωσε ότι οι περισσότεροι  από τους Πορτογάλους  δεν ψηφίζουν  το κόμμα που θέλει  να επιστρέψει στο Escoudo, ή που υποστηρίζει   μια επικίνδυνη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά ξέχασε  ένα άλλο βασικό μήνυμα, που δόθηκε  στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες: ο λαός ψήφισε ενάντια στις περικοπές των μισθών και των μέτρων λιτότητας. Το κόμμα της Ενωτικής αριστεράς κέρδισε το  50,7 ψήφων. Ηγείται από τους Σοσιαλιστές, που  πήραν τον έλεγχο της συνέλευσης.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Pedro Passos Coelho, νίκησε και, ως εκ τούτου παίρνει το πλεονέκτημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά ο δεξιός συνασπισμός του στο σύνολό του έλαβε μόνο 38,5% των ψήφων. Έχασε 28 έδρες.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα απάντησε με οργή, αποκαλώντας τις ενέργειες του προέδρου 'σοβαρό λάθος' που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μια πολιτική θύελλα.

«Είναι απαράδεκτο να σφετεριστούν την αποκλειστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλιστές δεν θα πάρουν  μαθήματα από τον καθηγητή Καβάκο Σίλβα για να προστατεύσουν τη δημοκρατία μας », - είπε.

Ο Κόστα υποσχέθηκε να προχωρήσει  με τα σχέδια για να σχηματίσουν ένα  τριπλό-αριστερό συνασπισμό, και  προειδοποίησε ότι η δεξιά κυβέρνηση απειλείται  με άμεσο κύμα δυσπιστίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πορτογαλίας, νέες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν όχι νωρίτερα από τα μέσα του επόμενου έτους , ως εκ τούτου, η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο σχεδόν ένα χρόνο  να παραλύσει, και είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στις Βρυξέλλες και τελικά απειλείλειται να αναζωπυρώσει  την κρίση χρέους στη χώρα.

Η αγορά ομολόγων αντέδρασε  ψύχραιμα στα γεγονότα της Λισαβόνας, αλλά δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το  Πορτογαλικό χρέος μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Πορτογαλία δεν  αντιμετωπίζει τώρα  άμεσο  κίνδυνο  οικονομικής κατάρρευσης, διότι  κατέχουν πάνω από 8 δις ευρώ στα  ταμειακά αποθέματα.

 Ωστόσο, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η χώρα παραμένει «εξαιρετικά ευάλωτη", θα υπάρξει σόκ, αν  αυτή δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σήμερα θεωρούνται «παγωμένες».

Το δημόσιο χρέος είναι 127% του ΑΕΠ και το συνολικό χρέος 370% - χειρότερα από αυτό της  Ελλάδας. Τα καθαρά εξωτερικά χρέη ανέρχονται σε περισσότερο από 220% του ΑΕΠ.

"Ο πρόεδρος έχει δημιουργήσει μια συνταγματική κρίση», δήλωσε ο Rui Tavares,  ένας ριζοσπάστης πράσινος  ευρωβουλευτής. - Λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να σχηματίσει κυβέρνηση, που περιέχει τους  αριστερούς  και τους κομμουνιστές. Ο  άνθρωπος έχει μείνει κατάπληκτος με αυτό που συνέβη. "
Ο Tavares είπε ότι ο Πρόεδρος αναφέρεται στο μπλοκ των αριστερών και των κομμουνιστών ως «σκιάχτρο» για να αποτρέψει τη συμμετοχή της αριστεράς στην εξουσία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραιτηθούν των απαιτήσεών τους δηλαδή την   έξοδο από το Ευρώ,  την απόσυρση από το ΝΑΤΟ και την  εθνικοποίηση της οικονομίας .

Ο Πρόεδρος Καβάκο Σίλβα μπορεί να έχει δίκιο όταν λέει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση σε συμμαχία με τους κομμουνιστές θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση με την ΕΕ. Αλλά το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κεϋνσιανής αναθέρμανσης της οικονομίας του  Κόστα (υπό την ηγεσία του προτεραιότητα στις δαπάνες για την παιδεία και την υγεία) είναι επίσης πλήρως συμβατή με τη δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ.
Αυτή η ηλίθια συμφωνία υποχρεώνει την Πορτογαλία να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα 20 χρόνια, με τη βοήθεια των εν εξελίξει αποταμιεύσεων- εξοικονομήσεων . Και  το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως προσπαθεί να κάνει και  το υπόλοιπο της Νότιας Ευρώπης, και όλα σε ένα σκηνικό των ισχυρών αποπληθωριστικών κυμάτων  σε όλο τον κόσμο.


Η στρατηγική της σταδιακής καταστροφής του τεράστιου  φορτίου χρέους της χώρας, μέσω της συνεχούς λιτότητας, σε μεγάλο βαθμό, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα των παγωμένων ονομαστικών  ΑΕΠ επιδεινώνει τη δυναμική του χρέους.

Είναι απλά μάταιο. Η  Πορτογαλία θα απαιτήσει την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η  επόμενη παγκόσμια ύφεση βλάψει τις προσπάθειές της. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα ότι η Γερμανία θα δεχόταν να αναστείλει δημοσιονομική Ένωση για να το αποτρέψει.

Η κύρια συνέπεια ενίσχυσης της αγωνίας θα είναι η βαθειά πτώση στην αγορά εργασίας και μακροχρόνια χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον της χώρας.

Ο Καβάκο Σίλβα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ιδιότητα  του ,για να επιβάλει μια ιδεολογική ατζέντα της αντίδρασης, τα συμφέροντα των πιστωτών, και με εκπληκτική αλαζονεία προσπαθεί να  αναστείλει την υπεράσπιση της  Δημοκρατίας.

Πορτογάλοι  συντηρητικοί και οι σύμμαχοί τους τα μέσα ενημέρωσης συμπεριφέρονται  ως εάν η αριστερά δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να κρίνει και θα πρέπει να διατηρηθεί υπό έλεγχο, με οποιοδήποτε μέσο.

Οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη είναι αντιμέτωποι  με ένα δίλημμα. Τελικά αντιμέτωποι με την δυσάρεστη αλήθεια που  είναι ότι η νομισματική ένωση είναι μια αυταρχική δύναμη  τώρα.

Οι Βρυξέλλες δημιούργησαν  ένα τέρας.
Πηγή.
Το διαβάσαμε εδω.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...