loading...

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Τράπεζες: Πτώματα σε προχωρημένη σήψη ή μήπως… νεκροθάφτες πολιτών;

του “Κυνικού”
Από το καλοκαίρι και πριν το περιβόητο δημοψήφισμα ζούμε υπό το καθεστώς των capital controls. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως στην ανάληψη μετρητών δημιούργησαν πολλά προβλήματα, τα οποία όμως μήπως τελικά αντιμετωπίστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα δεν ήταν δυνατόν να γίνει καμία μεταφορά κεφαλαίου αν δεν έπαιρνε έγκριση, η οποία έπρεπε να είναι και επαρκώς αιτιολογημένη. Βέβαια… εδώ είναι Ελλάδα! Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες αυτό το μέτρο δεν ίσχυσε για όλους. Για την ακρίβεια ίσχυσε για τους μικροκαταθέτες, γιατί οι άλλοι απλά με την συγκατάθεση υψηλά ισταμένων προσώπων μπορούσαν να μεταφέρουν ποσά στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενοι μια διαδικασία –όχι γνωστή στο ευρύ κοινό- μέσω λογαριασμών γνωστών ως Nostro – Vostro. Με αυτό τον τρόπο και με αδιαφανείς διαδικασίες, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βρέθηκαν χρήματα σε ελληνικές τράπεζες να έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες του εξωτερικού εν μέσω capital controls…
Πως λειτουργούν οι λογαριασμοί Nostro – Vostro
Έστω ότι ο καταθέτης γνωρίζει ότι στη χ ελληνική τράπεζα διατηρεί λογαριασμό η ψ ελβετική και με τον συνήθη τρόπο γνωρίζει και τον αριθμό λογαριασμού, τότε μπορεί πολύ απλά να καταθέσει από τον λογαριασμό του στον λογαριασμό της ψ τράπεζας που και οι δύο βρίσκονται στην χ. Αφού γίνει αυτό παίρνει την απόδειξη της κατάθεσης και τη στέλνει στην ψ τράπεζα ώστε να του πιστώσουν το λογαριασμό που διατηρεί εκεί με το ίδιο ποσό… Όλο αυτό χωρίς να υπάρχει valeur. Ωραίο δεν είναι;;;; Τώρα εσύ μπορείς να περιμένεις στη σειρά στο ATM για τα 420€ την εβδομάδα και αργότερα αν είσαι συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος τα 150€…
Ας δούμε όμως τα πράγματα σε σχέση με τις τράπεζες αναλυτικά.
Πάει καιρός που βιώνουμε την κρίση, που μειώνεται το εισόδημά μας, που κλείνει η μία εταιρεία μετά την άλλη, που η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, που πολλοί συμπολίτες μας λόγω οικονομικών δυσκολιών έθεσαν τέλος στην ζωή τους.
Στον αντίποδα αυτών όλα τα χρόνια της κρίσης ακούμε –από όλους ανεξαιρέτως τους κυβερνώντες- για την ανάπτυξη που έρχεται, για κίνητρα σε επενδύσεις, για εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος αλλά κυρίως για… σταθερότητα!
Αναφερόμενος στο τελευταίο δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι στη χώρα μας επικρατεί τουλάχιστον μία σταθερότητα: στις τράπεζες! Από το 2008 μέχρι και το 2012 (μόνο!) οι τράπεζες σταθερά ανακεφαλοποιούνται με αποτέλεσμα να έχουν μέχρι στιγμής λάβει 233 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία φυσικά βαρύνουν εξολοκλήρου το ελληνικό χρέος! Και για να μην κριθούμε ως φαντασιόπληκτοι, να εξηγήσουμε ακριβώς και το ποσό που αναφέρουμε:
Το πρώτο από αυτά τα «πακέτα», αξίας 28 δις ευρώ, ενεκρίθη το 2008 επί κυβερνήσεως Καραμανλή (ΦΕΚ 250 – 9 ΔΕΚ 2008). Ακολούθως, η κυβέρνηση Παπανδρέου ενέκρινε νέο πακέτο της τάξεως των 15 δις ευρώ (ΦΕΚ 65 – 6 ΜΑΙ 2010). Παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που λάμβανε η χώρα από το 2010, δόθηκαν εκ νέου 10 δις ευρώ στις τράπεζες στα μέσα του έτους (ΦΕΚ 119 – 21 ΙΟΥΛ 2010). Ακόμη, μέσα σε διάστημα ενός έτους, το ΠΑΣΟΚ διέθεσε προς τις τράπεζες άλλα 85 δις ευρώ συνολικά, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν από τα μέτρα (25 δις ευρώ/ΦΕΚ 148 – 3 ΣΕΠΤ 2010, 30 δις ευρώ/ΦΕΚ 113 – 18 ΜΑΙ 2011, 30 δις ευρώ/ΦΕΚ 203 -14 ΣΕΠΤ 2011). Οι ενισχύσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα εγκρίνει και νέο πακέτο κρατικών ενισχύσεων ύψους 30 δις ευρώ (ΦΕΚ 256 – 9 ΔΕΚ 2011) και λίγους μήνες αργότερα σε αυτά θα προστεθούν επιπλέον 15 δις ευρώ (ΦΕΚ 52 – 12 ΜΑΡΤ 2012). Σύνολον 45 δις.
Το γενικό σύνολο των κρατικών εγγυήσεων που έλαβαν οι Ελληνικές τράπεζες φέρεται ότι ανήλθε λοιπόν στα 183 δις ευρώ. Σε αυτά ήλθαν να προστεθούν και τα 50 δις ευρώ από τη συμφωνία του PSI, (ενώ οι τράπεζες από το «κούρεμα» είχαν ζημιωθεί μόλις 28 δις ευρώ). Ήτοι, 233 δις ευρώ σύνολο μέσα σε τέσσερα χρόνια!
Να σημειωθεί και τώρα συζητούν για νέα ανακεφαλαιοποίηση…
Κάποιος θα πει ότι είναι λογικό οι τράπεζες να παίρνουν όλα αυτά τα χρήματα γιατί είναι αυτές οι οποίες θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και μέσω αυτής θα συμβάλλουν στην… ανάπτυξη της χώρας! Ωραίο το παραμύθι κι έχει και δράκο!
Τα δάνεια προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης μειώθηκαν δραστικά μέχρι του σημείου εδώ και αρκετό καιρό να μην δίνονται καθόλου. Και σε αυτή την περίπτωση όμως κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους υπολοίπους. Γιατί οι παραγωγικές επιχειρήσεις, που δυστυχώς η πλειοψηφία εξ αυτών είναι μικρομεσαίες, μπορεί να μην βλέπουν ευρώ από δάνειο ούτε σε καρτ-ποστάλ αλλά αυτοί οι οποίοι χρωστούν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να παίρνουν! Μην απορείτε! Αυτοί δεν πηγαίνουν στον διευθυντή του υποκαταστήματος για να ζητήσουν δάνειο για την επιβίωση της εταιρείας τους. Αυτοί απλά σηκώνουν το τηλέφωνο και μιλάνε με τους ίδιους τους τραπεζίτες… Άλλωστε ομοτράπεζοι ήταν πάντα.
Μία από τις κύριες εργασίες των τραπεζών και από εκεί που έχουν και το μεγαλύτερο κέρδος είναι τα δάνεια. Όπως είπαμε νωρίτερα όμως πάει πολύ καιρός που οι τράπεζες έδιναν δάνεια. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι ιθύνοντες ποιος ο λόγος ύπαρξης τεσσάρων τραπεζών από τη στιγμή που δεν επιτελούν το βασικό τους έργο! Γιατί να είμαστε γεμάτοι από καταστήματα και φορτωμένοι με χιλιάδες υπαλλήλους όταν το αναμενόμενο από αυτές έργο δεν παράγεται. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός οι τράπεζες δείχνουν να μοιάζουν –καθ’ υπερβολή- όλο και περισσότερο σε… τεράστιες εισπρακτικές εταιρείες ή/και υποκατάστατα των ΔΟΥ που έκλεισαν σε πολλές περιοχές! Βοηθούν σε αυτό και τα capital controls και έτσι η εφορία μπορεί να μπαίνει σε λογαριασμούς οφειλετών και να κατάσχει όσα χρήματα μπορεί…
Φυσικά κέρδος οι τράπεζες δεν βγάζουν μόνο από τα δάνεια αλλά και από τις προμήθειες που βάζουν σε διάφορες συναλλαγές, πχ διατραπεζικές συναλλαγές, κάρτες κλπ.. Τώρα που προωθούν γενικευμένα το πλαστικό χρήμα φανταστείτε κέρδος που θα έχουν. Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, η τράπεζα παίρνει προμήθεια από τις συναλλαγές μας αλλά παραστατικό για το ποσό δεν κόβει σε εμάς! Δεν είναι έξοδο για εμάς η προμήθεια της τράπεζας; Γιατί να μην μπορώ να το δηλώσω στην εφορία; Για τους “κακεντρεχείς” που θα κάνουν την ερώτηση αν οι τράπεζες φορολογούνται γι’ αυτό το ποσό, η απάντηση είναι “φυσικά” ναι! Ας μην γινόμαστε και τελείως δύσπιστοι απέναντι σε αυτά τα… “ευαγή ιδρύματα”.
Εν κατακλείδι στη χώρα μας λειτουργούν τέσσερις τράπεζες οι οποίες δεν δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παίρνουν προμήθεια για μεγάλο αριθμό συναλλαγών και έχουν καταστεί μαύρες τρύπες χρήματος έχοντας λάβει μέχρι τώρα περίπου 220 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ χρειάζονται περισσότερα.
Καλό λοιπόν θα ήταν κάποια στιγμή να υπάρξει απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις:
α. Οι τράπεζες ως τώρα μας έχουν χρεώσει 220 δισεκατομμύρια ευρώ. Που πήγαν αυτά τα χρήματα; Και γιατί χρειάζονται ακόμα περισσότερα;
β. Πως περιμένουν οι τράπεζες να πάρουν τα χρήματά τους πίσω –αν αθροίσει κάποιος μόνο τα δάνεια που έχουν πάρει οι καναλάρχες, για όλες τους τις επιχειρήσεις, το νούμερο είναι αστρονομικό- από εταιρείες που δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και μάλιστα για να επιβιώσουν μειώνουν συνεχώς μισθούς και προσωπικό; Τα δάνεια δεν καλύπτονται με δάνεια παρά μόνο αυξάνεται η έκθεση τόσο της εταιρείας όσο και της τράπεζας… Εκτός κι αν αναφερόμαστε στα λεγόμενα και… θαλασσοδάνεια! Αυτά τα τελευταία τα πληρώνει ο συνήθης ύποπτος… ο λαός.
γ. Γιατί δεν κόβουν παραστατικά για τις προμήθειες που παίρνουν από όλες τις συναλλαγές;
Φωτογραφία: ekirikas.com
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...