loading...

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το πρώτο παγκοσμίως καταδυτικό πάρκο με αρχαία ναυάγια θα δημιουργηθεί στη ΝΑ Αττική.

Στη ζώνη Ν. Ευβοϊκού – Σουνίου πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο παγκοσμίως «καταδυτικού πάρκου» με αρχαία ναυάγια.
 
Η ίδρυση του «υποβρύχιου Μουσείου» δρομολογήθηκε στη συνάντηση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τους δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τη δημιουργία καταδυτικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών και μοναδικού περιεχόμενου.
 
Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής: Από το 2006 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες εντόπισε και χαρτογράφησε αρχαία και βυζαντινά ναυάγια, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττικής και της Ν. Εύβοιας, από τη νήσο Καβαλλιανή, έως τον Καφηρέα και το Σούνιο.
 
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθετήθηκαν 19 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι για την αποτελεσματικότερη προστασία των 26 ναυαγίων και σήμερα έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου ενώ συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για την ανεύρεση και άλλων σημαντικών ναυαγίων.
 
Η συνέχεια θα υλοποιηθεί σύντομα με μνημόνιο συνεργασίας με τους Δήμους Λαυρεωτικής και Μαραθώνα όπου την υποστήριξη και αρωγή σε οικονομικό και επίπεδο υποδομών θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση τη τοπικής οικονομίας, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, η ύπαρξη 26 αρχαίων ναυαγίων στον Ν. Ευβοϊκό αποτελεί «παγκόσμιο είδηση», καθώς «συνιστούν
ένα μουσείο επί της ουσίας». Χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός το πλήθος των ναυαγίων, τα οποία «όχι μόνο είναι ναυάγια της αρχαίας κληρονομιάς μας, αλλά είναι και πιο σύγχρονα και το σπουδαιότερο είναι επισκέψιμα, λόγω και της διαφάνειας των νερών».
 
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πρόσφατα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα κήρυξαν την ευρύτερη περιοχή σε 19 αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να υπάρξει
προστασία ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου.
 - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20151209/culture/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AF%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B1#sthash.EDurVC73.dpuf
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...