loading...

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

«Ανήκομεν εις την Δύσιν» – Η κυβέρνηση πήρε πίσω την στήριξη στον South Stream μετά από παρέμβαση των Η.Π.Α.

Υποτίθεται ότι προεκλογικά η κυβέρνηση θα συνεργαζόταν στενά με την Ρωσία, με εξαγγελίες να δίνουν και να παίρνουν σε αυτή την κατεύθυνση και από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
Ωστόσο, ενώ το σχέδιο αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI για τη μεταφορά ρωσικού αερίου «φουντώνει», η Αθήνα παρουσιάζεται αποστασιοποιημένη, έπειτα από τις αντιδράσεις των Η.Π.Α.
Έτσι ένα μήνα μόλις μετά από την υπογραφή μεταξύ ΔΕΠΑ, Εdison και Gazprom για την αναβίωση του ITGI ως νέου νοτίου διαδρόμου (South Stream) για την διέλευση ρωσικού αερίου, η κυβέρνηση ήρε σιωπηρά την στήριξή της.
Αυτό κατάλαβαν όλοι όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες ενεργειακού συνεδρίου που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη το ΤΕΕ και το ελληνικό ινστιτούτο ενεργειακής οικονομίας, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο ΓΓ Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος καθώς και ο ίδιος ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης απέφυγαν οποιαδήποτε νύξη στο συγκεκριμένο έργο.
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολυδιάστατη πολιτική χτίζοντας γέφυρες εκεί όπου οι άλλοι χτίζουν τείχη», δήλωσε ο υπουργός Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Τέτοιες γέφυρες είναι ο αγωγός Tap που κατασκευάζεται τον Μάιο, ο αγωγός IGB, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, η συμφωνία με το Ιράν, αλλά και η διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ».
Αναφορά στον ρωσικό αγωγό
Έτσι η Αθήνα, ακόμα μία φορά, ευθυγραμμίζεται με την πολιτική διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων του φυσικού αερίου από την Ρωσία, ως συνέπεια αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από πλευράς τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ.
Τις πρώτες αντιρρήσεις είχαν εκφράσει από το Αζερμπαϊτζάν, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς, και ο ειδικός απεσταλμένος του State Department, Αμος Χόκστιν.
Αυτή την φορά η αντίδραση ήρθε από την Αθήνα, από τον διευθυντή του γραφείου του State Department Ουίλιαμ Σίλκγουορθ, ο οποίος άσκησε κριτική στην στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο σχέδιο αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο αγωγός Tap, πάντως, προχωράει κανονικότατα με την στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι πολιτικοί της χώρας δεν θέλουν να ξεφύγουν από το «ανήκομεν εις την Δύσιν». Σε ο,τι αφορά τους παρόντες μάλιστα, πιο «Δύσιν» δεν γίνεται…
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...