loading...

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Παγκόσμια διάκριση: Η Μπουμπουλίνα μια από τις εννέα πιο σπουδαίες γυναίκες της ιστορίας.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι μια από τις εννέα πιο δυναμικές και σκληροτράχηλες γυναίκες της ιστορίας, όπως τις παρουσίασε η ιστοσελίδα του βρετανικού Independent.

Πολύ συχνά δυναμικές γυναίκες που πρωτοστάτησαν στους πολέμους και τους λαϊκούς αγώνες συχνά αγνοούνται από τους ιστορικούς και η εφημερίδα θέλησε να αποκαταστήσει κάπως αυτήν την αδικία αφιερώνοντας μια λίστα αποκλειστικά σε αυτές.
Στη λίστα αυτή κατέχει περίοπτη θέση η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η οποία χρησιμοποίησε την περιουσία της για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για τον αγώνα απελευθέρωσης της Ελλάδας, ενώ είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες.
Όλες οι ξεχωριστές γυναίκες:


1) Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η εθνική μας ηρωίδα (1771-1825)
2) Οι αδελφές Tru'ng, εθνικές ηρωίδες του Βιετνάμ (12-43 μ.Χ.). Οι αδερφές Trưng Trắc και Trưng Nhị μετά την εκτέλεση του άντρα της πρώτης από τον κινεζικό στρατό πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έφτιαξαν στρατό 80.000 αντρών αποκρούοντας τους Κινέζους κατακτητές.
3) Emmeline Pankhurst, σουφραζέτα (1858-1928). Η Έμελιν και οι αδερφές της αγωνίστηκαν σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών. Το 1903 ίδρυσε το Women Socialand Political Union με το οποίο έδωσε μάχη για να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα στην ψήφο. Μάλιστα πολλές φορές τα μέλη της οργάνωσης ενεπλάκησαν σε πραγματικές μάχες με την αστυνομία και δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια συνελήφθη.
4) Vilma Espín, Κουβανή επαναστάτρια (1983 - 2007). Η Εσπίν ήταν μια ξεχωριστή πολεμίστρια στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα κατά της δικτατορίας του Μπατίστα. Το 1959 παντρεύτηκε τον αδερφό του Φιντέλ, Ραούλ, ο οποίος πλέον είναι ηγέτης της Κούβας.
5) Lalla Fatma N’Soumer, επαναστάτρια της Αλγερίας (γ.1830).Η Φάτμα ένωσε τον ντοπιο λαό της Αλγερίας, Kabyle, σε μάχη εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών. Αν και η Αλγερία τελικά κατακτήθηκε από την Γαλλία το 1857 και η ίδια θεωρείται ότι φυλακίστηκε στη Γαλλία, η συμβολή της ήταν πάντοτε έμπνευση για την μετέπειτα επανάσταση που θα οδηγούσε την Αλγερία στην ανεξαρτησία της 100 χρόνια μετά.
6) Sojourner Truth, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων, αλλά και των γυναικών (1797-1883). Η Τρουθ γεννήθηκε ως σκλάβα στη Νέα Υόρκη, ωστόσο έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε μια μάχη κηδεμονίας από έναν λευκό άντρα και μπόρεσε να πάρει πίσω τον γιο της. Σε όλη της τη ζωή μαχόταν για ίσα δικαιώματα των γυναικών και γενικότερα των μαύρων ύστερα από την κατάργηση της δουλειάς. Ο λόγος «Δεν είμαι γυναίκα;»  θεωρείται μέχρι και σήμερα θρυλικός.
7) Ching Shih, βασίλισσα των Πειρατών στην κινεζική Θάλασσα (1775-1844). Μετά το θάνατο του καπετάνιου πειρατή άντρα της, η Τσινγκ έγινε η ίδια βασίλισσα των Πειρατών στην κινεζική Θάλασσα και ένωσε πολλά πειρατικά καράβια κάτω από την Κόκκινη Σημαία της. Ήταν διάσημη για τον βαρβαρικό κώδικα συμμόρφωσης που είχε ορίσει.
8) Nanyehi, πολεμίστρια της φυλής των Τσερόκι (1738-1824. Μια θρυλική γυναίκα των Τσερόκι που έφτασε ως τον βαθμό της «Ghigau» (Γυναίκα Πολεμίστρια) για τον ρόλο της στη νίκη της φυλής της το 1755 στην μάχη της Taliwa. Η Nanyehiήταν πρέσβειρα της φυλής των Τσερόκι και ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες που ήταν μέλη του Συμβουλίου των Τσερόκι. Οι αποφάσεις της οδήγησαν σε ειρήνη με τους Βρετανούς.
9) Hedy Lamarr, κατάσκοπος των Ναζί (1914-2000). Η Αυστριακή Hedwig Eva Maria Liesler ήταν μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς της εποχής της. Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία για την βοήθειά της στην δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας, το οποίο βοήθησε να πολεμήσουν του Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αποτέλεσε μια πρώτη μορφή των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα. Η εφεύρεση της αποτελεί ουσιαστικά τη βάση για τα μετέπειτα τηλέφωνα και το Wifi. Σχεδίασε έναν άσπαστο κώδικα που προστάτευε τις επικοινωνίες από τον εχθρό.











loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...