loading...

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

'Ενας 17χρονος παραδίδει μαθήματα κοινωνικής ευθύνης.

Ένα πολύτιμο για την λειτουργία της δημοκρατίας μας κεφάλαιο είναι κατά πολλούς ξένους αλλά και έλληνες ακαδημαϊκούς το «κοινωνικό κεφάλαιο» ή civic capital : η λειτουργία δηλαδή του κάθε πολίτη με γνώμονα την πεποίθηση ότι πρέπει να προάγει το ευρύτερο για την κοινωνία καλό. Αξία σε μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχει άφθονη σε μια ομάδα που συγκρότησε ένας μαθητής της δευτέρας λυκείου που αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Ατυχημάτων που συχνά χτύπησαν φίλους και συμμαθητές σημαδεύοντας τη ζωή τους.
Έφτιαξε έτσι μαζί με τους συνοδοιπόρους του ένα πρωτότυπο ουσιαστικά και εικαστικά ενημερωτικό site, το «Hit the Road-Wheel Risks and Stories» (hittheroad.gr), κινητοποιώντας μαθητές αλλά και εμπλεκόμενους παράγοντες όπως και επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των νέων κυρίως για τους θανάσιμους κινδύνους της ασφάλτου.
Προσπάθεια καίρια σε μια χώρα που το ποσοστό των νέων μεταξύ των θυμάτων τροχαίων είναι από τα υψηλότερα διεθνώς και αυξάνεται ενώ οι επιδόσεις της χώρας συνολικά είναι θλιβερές: στην Ελλάδα, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων από τροχαία 2% στο διάστημα 2014-2015, ενώ η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων (73 και 74 αντίστοιχα για το 2014 και το 2015), σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (51 και 51,5 αντίστοιχα).
«Οι νέοι στην Ελλάδα απέχουν από γνώσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους δρόμους είτε περπατούν είτε κινουνται με ποδήλατο είτε με οιονδήποτε άλο τρόπο. Πολλοί δεν γνωρίζουν καν πως να αλληλεπιδρούν με τους οδηγούς ή τους πεζούς και πως να ερμηνεύουν τα σήματά τους, όντας αδιάφοροι για τον Κ.Ο.Κ, κάτι που βάζει τη ζωή τους σε τεράστιο κίνδυνο. Εκτός αυτών, τα παιδιά σήμερα έρχονται σε επαφή με παραβατικούς τρόπους ζωής όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα ή και η χρήση ναρκωτικών, που όταν συναντούνται με τους δρόμους, δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή», εξηγεί ο Γιώργος Δ. Δαλακούρας που κλείνει φέτος τα 17 του χρόνια.
Στο site hittheroad.gr σε άμεσο ύφος και με γλώσσα που μιλά στη γενιά τους αυτός και η ομάδα του ήρθαν για να καλύψουν την έλλειψη ενημέρωσης  των εφήβων για την πραγματικότητα της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Επιστρατεύουν μαρτυρίες, videos και εικόνες και παρέχουν εξειδικευμένη πληροφόρηση για επικίνδυνες συμπεριφορές εφήβων με στόχο να τις εξαλείψουν. Αναζήτησαν, και πέτυχαν, συνεργασίες και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να μεγεθύνουν το απότυπωμά τους. Και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία: Εκατοντάδες φίλοι της ομάδας του Hit the Road που συγκρότησε ο μαθητής της β’ λυκείου με τους νεαρούς φοιτητές και επιστήμονες Ιουλία Κίσσα, Ηρακλή Σαλιαρέλη και Νίκη Δαλιανά, έχουν εγγραφεί ως υποστηρικτές της προσπάθειας ενώ μεγάλες επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν συμπαραταχτεί πίσω από την προσπάθεια τους και οι επισκέψεις στο site πολλαπλασιάζονται καθημερινά.Την πρωτοβουλία  αξιολόγησαν ήδη ως καινοτόμα και καθοριστική οργανισμοί όπως το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Αγλαΐα Κυριακού και σειρά επιχειρήσεων που προάγουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volvo, Mitsubishi, Nissan, Honda, Άμβυξ, Pernod Rickard , Chivas Regal, Mythos, Tsantali, Communication Lab και ίδρυμα Λασκαρίδη. Η λίστα αυτών που θέλουν να βοηθήσουν το hittheroad.gr αυξάνεται έτσι καθημερινά.
Το site προχωρά τώρα σε δικές του παραγωγές πρωτότυπου σχετικού περιεχομένου. Η συνέντευξη που πήρε ο 17χρονος ενορχηστρωτής της όλης προσπάθειας  από τον παραολυμπιονίκη Θοδωρή Αλεξά και η οποία θα φιλοξενηθεί στο site είναι χαρακτηριστική. Η ιστορία του είναι γροθιά στο στομάχι: Σε νεαρή ηλικία ο Θοδωρής δοκιμάστηκε σκληρά όταν η παραβίαση ενός κόκκινου σηματοδότη τον οδήγησε στον ακρωτηριασμό του κάτω άκρου του. Όμως πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει δυναμικά, περισσότερο με τα κύματα τώρα, αφού ως μέλος της παραολυμπιακής εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας έχει διακριθεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Τα παιδιά του hit the road, με την έγνοια τους και την έμπρακτη προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, έρχονται  να εμπλουτίσουν την Ελλάδα με κοινωνικό κεφάλαιο. Αυτό που κατά ορισμένους επιστήμονες της λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να λειτουργήσει σωστά η δημοκρατία της και εν τέλει να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση. Το μάθημα που παραδίδει ο έφηβος Γ. Δαλακούρας αποτελεί έτσι αφορμή ελπίδας για τη νέα γενιά.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...