loading...

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Λαφαζάνης: Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και για την Ελλάδα -Τον έδειξε το Brexit.

                






                   Το Brexit έδειξε ότι το «όχι» της Ελλάδας στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού είναι όσο ποτέ επίκαιρο, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανοίγοντας τις εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας στο ΣΕΦ.

Οπως είπε, η ΕΕ έχει τεθεί σε μια «πορεία διάλυσης και κατάρρευσης και πως αυτή η ΕΕ δεν βελτιώνεται και δεν μεταρρυθμίζεται θετικά αλλά μόνο ανατρέπεται». Σημείωσε ότι η κατεύθυνση της ΛΑΕ είναι «η άμεση αποχώρηση από την ευρωζώνη», τονίζοντας ότι «τώρα είναι η πρόκληση και η ώρα του μεγάλου, πλατιού πολιτικού αντιμνημονιακού μετώπου που θα έχει ως ελάχιστους στόχους την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, τη διακοπή αποπληρωμής για τη διαγραφή του χρέους, την ευρεία σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των πιο αδύνατων, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση μισθών και συντάξεων και την έξοδο από την ευρωζώνη σε σύγκρουση και απειθαρχία με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, με στρατηγική. Και σε αυτό το μέτωπο δεν περισσεύει κανείς».
Επανέλαβε τις θέσεις της ΛΑΕ για «άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ληστρικού νεοαποικιακού υπερταμείου των 99 χρόνων» και «το σκάνδαλο της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco».
Στην ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται υπο καθεστώς βαριάς κηδεμονίας και καθυπόταξης από τις μνημονιακές πολιτικές που μετέτρεψαν τη χώρα σε προτεκτοράτο της ευρωζώνης» δήλωσε ότι « ο τόπος χρειάζεται ένα νέο μεγάλο σύγχρονο αγωνιστικό πολιτικοκοινωνικό μέτωπο» Με καταγγελτικές αναφορές στην κυβέρνηση γα «συνθηκολόγηση και προδοσία της λαϊκής εντολής από τον κ. Τσίπρα» επισήμανε ότι «με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει στρατηγική ήττα για το κίνημα χειραφέτησης της χώρας και ότι χάθηκε μια μάχη. Ο πόλεμος συνεχίζεται».
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ δεν απέφυγε να ανεφερθεί στην πολιτική προέλευσή της, καθώς «αρκετοί από εμάς σε αυτήν την αίθουσα συμμετείχαμε – και μάλιστα ως ιδρυτικά στελέχη – στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν λυγίσαμε και εμμείναμε μέχρι τέλους στη μεγάλη ανατροπή». Με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και ενόψει της επετείου του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τόνισε ότι το ΟΧΙ αυτό του ελληνικού λαού είναι σήμερα όσο ποτέ ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο, και «αυτό το ΟΧΙ θέλει να συνεχίσει η ΛΑ.Ε και να το συνδέσει με ένα μεγάλο «ΝΑΙ» για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και προστάτες, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, προοδευτική και σοσιαλιστική».
Η χώρα «βιώνει έναν εφιάλτη και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι». Μόνο από την Αριστερά μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αδιεξόδων και της διάλυσης όπου οδήγησαν τη χώρα οι μνημονιακές πολιτικές», είπε,  Από μια Αριστερά με κινηματική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, χωρίς αυταπάτες και ευρωπροσκόλληση αλλά και χωρίς αγκυλώσεις και βερμπαλισμούς. Μόνο μια Αριστερά με αληθινό εργατικό-λαϊκό και κινηματικό προσανατολισμό, που θα προσβλέπει στην επανίδρυση των προσανατολισμών της ίδιας της Αριστεράς, μπορεί να σταθεί στο ύψος της ανατροπής που απαιτούν οι περιστάσεις.
Αυτή η Αριστερά, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, μπορεί να έχει στον πυρήνα της, ως πρωτοπόρα και κινητήριο δύναμη τη ΛΑ.Ε. «αρκεί μαζί με τη συνειδητοποίηση αυτής της δυνατότητας, να κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσει η ΛΑ.Ε στα απαραίτητα βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω νοσηρές καταστάσεις και νοοτροπίες που ενδημούν στον αριστερό χώρο».
Είμαστε, πρόσθεσε, η μόνη παράταξη που αμφισβητούμε πειστικά τη «μνημονιακή κανονικότητα και τον ευρωζωνικό και ευρωενωσιακό μονόδρομο», που αντιπροσωπεύουν από κοινού και με ενιαία πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, η ΝΔ του Μητσοτάκη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Γεννηματά, το Ποτάμι του Θεοδωράκη, η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη και οι ΑΝΕΛ του Καμένου.
Ο επικεφαλής της Οργάνωσης, επανέλαβε ότι η ΛΑΕ δεν θα ξεχάσει «το σκάνδαλο των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και ειδικότερα το σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, από την οποία το ελληνικό δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ», και για το οποίο έχει καταθέσει μήνυση.
Τέλος, τόνισε ότι η προγραμματική πρόταση της ΛΑΕ, είναι, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους για τη διαγραφή του, η πλήρης «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων και η γενναία ρύθμιση για τους υπόλοιπους, η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία και φυσικά η έξοδος από την ευρωζώνη και η σύγκρουση – απειθαρχία στην νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και η χάραξη μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής, με βασικά κριτήρια την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Χαρακτήρισε «αφετηριακή βάση για την εφαρμογή του προγράμματος», το τετράπτυχο αυτό των άμεσων ριζοσπαστικών μέτρων τα οποία αλληλοστηρίζονται, ώστε «να μπορεί να πραγματοποιηθεί από κοινού όλο το πακέτο σε ενιαία κατεύθυνση ανακοπής της ύφεσης και αναπτυξιακής κοινωνικής τροχιάς». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη και η θέσπιση εθνικού νομίσματος καθιστά εφικτή τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, χωρίς να υπάρξει ο εκβιαστικός κίνδυνος για black out στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Και αυτό, διευκρίνισε, γιατί οι Τράπεζες θα μπορούν να στηριχθούν κεφαλαιακά από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα και να στηριχθούν, επίσης, για να πραγματοποιήσουν την αναγκαία ευρεία «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη, ακυρώνοντας τις συμφωνίες μεταβίβασης των «κόκκινων δανείων» στα fund.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...