loading...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Τα 152 θύματα του ολοκαυτώματος τίμησε ο δήμος Δωδώνης.

Τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με τους 152 νεκρούς στη Μουσιωτίτσα, τίμησε σήμερα ο δήμος Δωδώνης και οι φορείς της τοπικής κοινότητας.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στο κέντρο του χωριού, όπου βρίσκεται το μνημείο για να θυμίζει πάντα τη θυσία.
 
Το καλοκαίρι του 1943, οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο. Ήταν Κυριακή 25 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση στη Μουσιωτίτσα, με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος του χωριού. Τα γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τη φρίκη και τον θάνατο.
 
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
 
Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα, τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται.
 
«Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικά δύσκολο. Είναι όμως πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως νομικό. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος, την κυβέρνηση, και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα.
 
Μέχρι σήμερα το βάρος, το έχουν επωμιστεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες, τους οποίους κάποιες φορές, ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος», τόνισε ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του.
 
Για ένα προσκύνημα με διαρκή μηνύματα κατά του ναζισμού, έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και υπογράμμισε πως τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης.
 
Τις μνήμες από το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας ξεδίπλωσε με την ομιλία του ο Δημήτριος Δήμος, απόγονος οικογένειας θυμάτων.
 
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...