loading...

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

“Χαράτσι” στα επιδόματα ανέργων και αναπήρων.

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να συγκεντρώσει έσοδα στα κρατικά ταμεία, περιορίζοντας παράλληλα τις κρατικές δαπάνες σε συντάξεις και επιδόματα, ακόμα και όταν οι περικοπές αφορούν στις πλέον «ευαίσθητες» κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.

Εκτιμάται πως η ετήσια απώλεια για τα άτομα με αναπηρία θα πλησιάσει τα 50 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους έως τα 180 ευρώ​
Για πρώτη φορά εφέτος το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησε στην επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε επιδόματα που λαμβάνουν άνθρωποι με αναπηρία κάτω από 80%. Εκτιμάται πως η ετήσια απώλεια για τα άτομα με αναπηρία θα πλησιάσει τα 50 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, τέθηκαν σε ισχύ περικοπές 3,6% σε οικονομικά βοηθήματα που δίνονται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους από τον ΟΠΓΑ, ενώ υπήρξε παρακράτηση φόρου (και μάλιστα αναδρομική) στο επίδομα ανεργίας που πήραν από τον ΟΑΕΔ οι απολυμένοι - συνταξιούχοι του Εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης. Οι αλλαγές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων φέρνουν απώλεια εισοδήματος που ξεκινά από τα 70 και μπορεί να φθάσει έως τα 180 ευρώ τον χρόνο κατά περίπτωση.
«Ψυχρολουσία» στο Taxisnet

Στις φόρμες Ε1 που αναρτήθηκαν εφέτος στους λογαριασμούς χιλιάδων αναπήρων στο ΤAXISnet, η ΓΓΔΕ προσυμπλήρωσε τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο τα ποσά που θεωρούνται εισόδημα και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος αλλά επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η ΓΓΔΕ στις 20-7-2013, τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι κατά πάγια θέση της διοίκησης «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς».
Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...