loading...

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Πιο μολυσμένα από τις τουαλέτες τα μπουκάλια που ξαναγεμίζουμε νερό!

Οι άνθρωποι που πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια τα οποία γεμίζουν συνεχώς δίχως να τα σαπουνίζουν, ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Η αμερικανική ιστοσελίδα κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής Treadmill Reviews πήρε τα μπουκάλια ομάδας ασκουμένων και τα έδωσε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. 
Τα μπουκάλια ήταν κάθε είδους, από τα απλά με το βιδωτό καπάκι έως μπουκάλια με ενσωματωμένο στόμιο, κουμπωτό καπάκι και με καλαμάκι.
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων έδειξαν πως στα μπουκάλια που τα χρησιμοποιούσαν οι ασκούμενοι επί επτά ημέρες δίχως να τα σαπουνίζουν στο ενδιάμεσο, υπήρχαν επίπεδα μικροβίων πολλαπλάσια από αυτά που εντοπίζονται στα πλαστικά παιχνίδια των σκύλων αλλά και στο κάθισμα της τουαλέτας ενός σχολείου!
Στην πραγματικότητα, ανά τετραγωνικό εκατοστό μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 βακτήρια με την ικανότητα να σχηματίζουν αποικίες (μονάδες σχηματισμού αποικιών ή CFU), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU.Αντίστοιχα, το μέσο κάθισμα της τουαλέτας σε ένα σχολείο είθισται να έχει 3.200 CFUανά τετραγωνικό εκατοστό και ένας κοινόχρηστος ψύκτης σε σχολείο 62.000 CFU, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγιεινής (NSF International) ο οποίος συνεργάζεται από το 1997 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ποιότητα του νερού και την ασφάλεια.
Στα βακτήρια που εντοπίστηκαν στα άπλυτα επαναγεμιζόμενα μπουκάλια του νερού συμπεριλαμβάνονται ορισμένα είδη που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, πνευμονίες και σήψη (σηψαιμία).
Τα πιο μολυσμένα απ’ όλα ήταν τα μπουκάλια όπου το καπάκι ανοίγεται με πίεση του δακτύλου (είχαν περισσότερα από 900.000 CFU ανά τετραγωνικό εκατοστό), ενώ ακολουθούν εκείνα που ανοίγουν με έλξη (τράβηγμα) του στομίου τους. Τα λιγότερα μικρόβια είχαν εκείνα με το ενσωματωμένο καλαμάκι.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επενδύσετε σε επαναγεμιζόμενα μπουκάλια που μπορείτε να σαπουνίζετε καλά κάθε βράδυ ή, ακόμα καλύτερα, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα μπουκάλια που «πιάνουν» πολύ λιγότερα βακτήρια, λένε οι ειδικοί.Φροντίστε επίσης τα μπουκάλια να είναι λεία, ώστε να μπορεί εύκολα να φτάνει παντού το σαπούνι.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...