loading...

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο γ.γ. Μεταναστευτικής πολιτικής θέλει να «ενσωματώσει» τους πρόσφυγες στην ελληνική αγορά… ανεργίας.

Η ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία συζητήθηκε κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του διήμερου Εργαστηρίου Πολιτικής για τους Πρόσφυγες, που διοργανώνει η Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που συμβάλουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά την τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι στη φάση της ενσωμάτωσης, η εκπαίδευση είναι σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, η ενσωμάτωση αφορά στην πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας, ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, υπάρχει πρόβλημα με τους πρόσφυγες που προκαταγράφηκαν, καθώς οι υπάρχοντες νόμοι δεν προβλέπουν γι’ αυτούς τη δυνατότητα να εργαστούν. 
Στον τομέα αυτό, πρόσθεσε, υπάρχει σκέψη για τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες που έχουν προκαταγραφεί να εργαστούν, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. «Η υποδοχή και η ενσωμάτωση των προσφύγων συνδέονται και γνωρίζω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις υποδοχής προσφύγων, που δεν προσφέρουν την κατάλληλη ενσωμάτωσή τους. Προσπαθούμε όμως να αναδιοργανώσουμε τους χώρους υποδοχής», συνέχισε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παρατήρησε ότι υπάρχει συγκέντρωση διαμερισμάτων για τη φιλοξενία των προσφύγων, σε περιοχές της Αθήνας, όπου ήδη ζουν μετανάστες, ενώ στις περιοχές αυτές εμφανίζει αυξημένα ποσοστά η «Χρυσή Αυγή». Στη συνέχεια πρότεινε να δοθούν κίνητρα σε νέους Έλληνες για να κατοικήσουν στις γειτονιές αυτές, κάτι το οποίο θα ωφελήσει και τους νέους και τους πρόσφυγες και τις γειτονιές.
Με την παραπάνω πρόταση συμφώνησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ζήτησε επίσης, να χρησιμοποιηθούν τα εγκαταλειμμένα στρατιωτικά camps, που έχουν καλές υποδομές, για τη φιλοξενία των προσφύγων. «Πρέπει να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη γιατί έχουν χάσει τα πάντα», συμπλήρωσε.
Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης στο προσφυγικό, άσκησε ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης. «Η Ευρώπη έχει αποτύχει, η Ελλάδα έχει αποτύχει, η ανθρωπότητα αποτυγχάνει. Πρόκειται για ολοκληρωτική αποτυχία όλων μας, όλης της διεθνούς κοινότητας. Περίπου 11.000 άνθρωποι είναι κλειδωμένοι στα νησιά και 40.000 ή 50.000 βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, χωρίς να έχουν ούτε τα ελάχιστα στάνταρντς που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρώτα από όλα θα έπρεπε να συζητήσουμε για τη διαμονή των προσφύγων έξω από τα κέντρα φιλοξενίας και μετά να συζητήσουμε για την εκπαίδευση ή την εργασία τους».
Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την οργάνωση «Symβiosis» και το Δήμο Αθηναίων και με την υποστήριξη της νορβηγικής πρεσβείας στην Ελλάδα και της ΜΚΟ για την Τοπική Δημοκρατία «ALDA».
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...