loading...

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Στοιχεία - σοκ για τους εργαζόμενους: Απογειώνεται η ανεργία, κατακρεμνίζεται το εισόδημα.

Όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους από τις μέχρι σήμερα συνέπειες του Μνημονίου, ενώ έρχονται περισσότερες... Οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να λιγοστεύουν, η ανεργία να αυξάνεται και το διαθέσιμο εισόδημα να μειώνεται...
Σήμερα Τετάρτη (21/09) πραγματοποιείται η συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ με τη ΓΣΕΕ στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μια συνάντηση στην οποία αναμένεται ότι θα τεθούν όλα τα «φλέγοντα» εργασιακά θέματα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο κατώτατος μισθός, αλλά και το ξεχωριστό ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου
Στις 2 το μεσημέρι παίρνουν σειρά όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, δηλαδή ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ και οι συναντήσεις αυτές θα διευρευνούν τη στάση αμφότερων στο εύρος των αλλαγών που πρόκειται να προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές τοποθετήσεις του ΔΝΤ αφορούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που τροποποιούν προς το χειρότερο και τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιών. Στις αυριανές συναντήσεις θα βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων στις σαρωτικές παρεμβάσεις που θα φέρει στο εργασιακό τοπίο της Ελλάδας.
Συνεχής η απώλεια θέσεων εργασίας
Κι αυτά θα συμβούν ενώ ακόμη δεν έχουμε καταμετρήσει τις επιπτώσεις των πρώτων αλλαγών που έφερε το Μνημόνιο στην αγορά εργασίας, με αποκορύφωμα το 2016.
Η απώλεια θέσεων εργασίας τον Αύγουστο του 2016 μεσούσης της τουριστικής σαιζόν, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κατά την τελευταία 15 ετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε σήμερα το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη”, τον Αύγουστο , οι αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας ήταν κατά 16.128 περισσότερες από τις προσλήψεις, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις τις οποίες κατέδειξαν οι μετρήσεις του ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα: την αύξηση των ανέργων κατά 28.000...
Τα σημερινά στοιχεία του Υπ. Εργασίας αποκαλύπτουν, πότε από το 2001 μέχρι και το 2015, δεν είχε σημειωθεί τόσο μεγάλη "εκροή" εργαζομένων από την αγορά εργασίας και έτσι δεν χάθηκαν τόσες πολλές θέσεις εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2015 -και ενώ είχαν μόλις επιβληθεί τα capital contriols - οι "καθαρές” αποχωρήσεις ήταν μόλις 441, ενώ τον Αύγουστο του 2014 αλλά και του 2013 υπήρξε πλεόνασμα στο ισοζύγιο απασχόλησης (+1311 τον Αύγουστο του 2014 και +10.969 τον Αύγουστο του 2013).
Δύο στις τρεις χαμένες θέσεις εργασίας αφορούν νέους 15 έως 24 ετών (10.736 επί συνόλου 16.128), ενώ οι 12.016 απώλειες θέσεων εργασίας σημειώθηκαν στο χώρο της εστίασης, ενώ οι 4143 σημειώθηκαν στο χώρο των καταλυμάτων.
ΟΑΕΔ : Αυξήθηκαν κατά 27.500 οι άνεργοι σε ένα μήνα
Η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ συνεχίστηκε καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μάλιστα κορυφώθηκε στην αποκορύφωση της τουριστικής περιόδου , δηλαδή τον Αύγουστο (σε αντίθεση με το τι έγινε πέρσι) που μόλις μας πέρασε , αποδεικνύει το μη συγκυριακό χαρακτήρα της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πέρσι έπεσε σημαντικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ μεταξύ Ιουλίου –Αυγούστου (-6143). Αντίθετα φέτος μεταξύ Ιουλίου –Αυγούστου , οι άνεργοι μειώθηκαν μόλις κατά …45 άτομα.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Αύγουστο 2016 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (ή κατά 27.5000). Επίσης, τον Ιούλιο του 2016 οι άνεργοι ήταν κατά 2,1% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.
Μικρότερο εισόδημα και για τους αυτοαπασχολούμενους
Οταν οι θέσεις εργασίας γίνονται πιο σπάνιες, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται μια διέξοδος για όσους θέλουν να εργάζονται είναι να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι προσφέροντας υπηρεσίες με μπλοκάκι, το οποίο διατηρούν και όταν βρουν μια θέση εργασίας θεωρώντας δεδομένο...πως δεν θα είναι για πολύ.
Οι σύγχρονοι μισθωτοί με μπλοκάκι είναι οι εργαζόμενοι στην ανασφάλεια που γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, διατηρούν το μπλοκάκι.
Ακόμη και αυτοί μπαίνουν στο στόχαστρο, αφού από φέτος καλούνται να πληρώσουν αυξημένο χαράτσι. Για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούςί, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι» απογειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 πάνω και από το 50%.
Διπλές εισφορές και επιβαρύνσεις....80%
Οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους) με μπλοκάκι θα πληρώνουν διπλά από την 1η/1/2017 αν έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κι αυτό γιατί οι ατομικές τους εισφορές όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες) θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και ταυτόχρονα θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.
Αν έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το 16% των μικτών τους αποδοχών. Αν, λόγω ιδιότητας, ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και συνδέονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να καταβάλουν την εισφορά εργαζομένου που τους αναλογεί από τη σχέση μισθωτής εργασίας, ενώ ταυτόχρονα για τη δεύτερη δραστηριότητά τους (μπλοκάκι) θα καταβάλλουν έξτρα εισφορά σύνταξης και ασθένειας που θα είναι 26,95% από το πρώτο ευρώ της αμοιβής τους (20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια).
Η συνολική επιβάρυνση -μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές- για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43% (16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία (π.χ. ΔΕΚΟ, τραπεζών), όπου οι εισφορές «εργαζομένου» είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ και φτάνουν στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας ατομικό επάγγελμα θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος.
Aν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από τη διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους φτάνει το υπέργοκο..... 80%.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/729613/stoixeia-sok-gia-toys-ergazomenoys-apogeionetai-i-anergia-katakremnizetai-to-eisodima#ixzz4KuKxyfa7
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...