loading...

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

“Ο τζάμπας πέθανε” το μήνυμα Τραμπ στην Γερμανική Ευρώπη για την Άμυνα και την Ασφάλεια.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
“Ο τζάμπας πέθανε”… Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τα ΄χει πει από την προεκλογική περίοδο. Τα ΄πε και μετά από την εκλογή του. Μένει να δούμε αν και πόσο τα εννοεί. Κι αυτή είναι η μγάλη αγωνία της Γερμανίας όσο κι αν ο Σόϊμπλε προσπαθεί να εμφανιστεί άνετος με εξυπνακίστικες δηλώσεις παριστάνοντας ότι δεν βλέπει κανέναν εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ…
Δεν θα ΄ναι μόνο εμπορικός ο πόλεμος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Σόϊμπλε,η Μέρκελ κι όλη η γερμανική ηγεσία. Το μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίας που ανέλαβε να εκπροσωπεί με το έτσι θέλω όλη την Ευρώπη θα προκύψει στην Άμυνα και στην ασφάλειά της. Και για τα δύο μας αρέσει ή όχι είχε επαναπαυθεί στις ΗΠΑ . Η περίοδος Τραμπ θα ΄ναι ίσως η πρώτη περίοδος που η Ευρώπη θα νιώσει εξαιρετικά μόνη στην Άμυνα και στην Ασφάλεια. Και γυμνή!
Μπορεί ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ Μ.Κωσταράκος στις διαλέξεις που δίνει συχνά να εμφανίζεται καθησυχαστικός και αισιόδοξος για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Προφανώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά μετά από ένα χρόνο στη θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ ότι έχει στη διάθεσή του ένα…άδειο πουκάμισο!!! Μια άδεια στολή για να το “στρατιωτικοποιήσουμε”! Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως στον χώρο της Άμυνας στην ΕΕ. Μόνο δηλώσεις,ευχολόγια ,ομιλίες,σχέδια,διαλέξεις! Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει και χρόνος για να φτιαχτεί κάτι γρήγορα. Ο εν αναμονή ….ευρωστρατός δεν μπορεί να φτιαχτεί με μαγικό ραβδάκι! Ούτε με απλή ….συγκόλληση εθνικών στρατών που ξαφνικά θα διαταχθούν κάπου να…συναντηθούν και να σηκώσουν τη σημαία του …ευωστρατού!
Στους εξοπλισμούς; Η Ευρώπη φρόντισε να είναι και σ΄ αυτό το τομέα σε κατάσταση πανικού. Η Γερμανία έφτιαξε το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter που αποδείχτηκε μέγα φιάσκο,την ίδια ώρα που οι Γάλλοι κατασκεύαζαν το Rafale και υπήρχε και το σουηδικό Gripen!!! Οι Γάλλοι ναυπηγούν φρεγάτες,όπως και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί! Κανένας κεντρικός σχεδιασμός σε μια Ευρώπη που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ήταν “ενωμένη”. Τα αποτελέσματα γνωστά: οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να εξοπλιστούν από τους Αμερικανούς! Οι Γερμανοί πρώτοι απ΄ όλους: παραγγέλνουν αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά Patriot και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130!
Η αποχώρηση της Βρετανίας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον τομέα της Άμυνας. Η Τερέζα Μέι δεν αναφέρθηκε τυχαία στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας όταν παρουσίασε το πρόγραμμά της για το Brexit. Η Βρετανία έχει την πιο σοβαρή στρατιωτική μηχανή στην Ευρώπη με την Γαλλία να ακολουθεί.
Αν ο Τραμπ κάνει όσα έχει πει η γερμανική Ευρώπη την έχει πολύ άσχημα στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Αν “τα βρει” με τον Πούτιν πάρα πολλά θα αλλάξουν. Ο ρόλος της Γερμανίας θα αποδυναμωθεί, το ίδιο και η σημασία του ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι απειλές κατά της Ευρώπης δεν προέρχονται από τη Ρωσία και τον Πούτιν αλλά από τον φανατικό ισλαμισμό ,την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Περιοχές στις οποίες η γερμανική Ευρώπη εμφανιζόταν πάντα κάτω από την αμερικανική ομπρέλα. Ο Τραμπ λέει ότι αυτή την ομπρέλα θα την κλείσει,γιατί κοστίζει πολλά. Στην καλύτερη περίπτωση, για να συνεχίσει να παρέχει προστασία θα ζητήσει να πληρώσει ο καθένας ότι του αναλογεί. Κι αυτό δεν είναι παράλογο.
Δυστυχώς τίποτα δεν δείχνει ότι η γερμανική Ευρώπη ανησυχεί πραγματικά γι΄ αυτά τα θέματα. Ο Σόϊμπλε φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το εργοστάσιο της BMW στο Μεξικό παρά για την Άμυνα και την γεωπολιτική.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...