loading...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ελλάδα κλεμμένη μαρμάρινη σαρκοφάγο ύστερα από 30 χρόνια περιπλάνησης.

Μαρμάρινη σαρκοφάγος, που είχε κλαπεί από τη Θεσσαλονίκη το 1988, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από περίπου 30 χρόνια
Η επίσημη παράδοση, σύμφωνα με ιστοσελόδα, πραγματοποιήθηκε σε επίσημη τελετή από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάτταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα, παρουσία ομογενειακών αλλά και αμερικανικών ΜΜΕ.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της σαρκοφάγου στην Ελλάδα, ο κ. Κούτρας δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσον γνωρίζει εάν υπάρχουν σε εξέλιξη ανάλογες έρευνες ελληνικού ενδιαφέροντος από την Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κλεμμένα αντικείμενα βρίσκονται παντού στον κόσμο. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και πάλι – γιατί είναι γιορτή για τον ελληνισμό –την επιστροφή κάποιου αρχαίου στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Κούτρας.
Σύμφωνα με τον Μάθιου Μπογδάνο, η συνολική αξία του αρχαίου ευρήματος εκτιμάται στις 500.000 δολάρια, ενώ τονίστηκε ότι η αρχική τιμή πώλησης στους πρώτους αγοραστές έφτανε στις 95.000. Παρά το γεγονός ότι η ακριβής πορεία των κλοπιμαίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται δεδομένο ότι αρχικά διακινήθηκαν στην Ευρώπη και κατόπιν μεταπωλήθηκαν στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη. «Για την υπόθεση αυτή είχε γίνει μια σύλληψη, εάν θυμάμαι καλά, στις αρχές της δεκαετίας του '90, στην Ιταλία. Στην δική μας έρευνα, δεν προκύπτει η ανάγκη να πράξουμε κάτι ανάλογο, ούτε θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση για αυτόν τον σκοπό», είπε ο κ. Μπογδάνος.



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...