loading...

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κοιτάμε συνεχώς το κινητό (φωτό)

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Όλοι μας έχουμε κινητό, υπολογιστή, ίσως και tablet. Καταφέρνουμε και τα κάνουμε όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ό,τι και να χρειαστούμε η Google είναι εκεί για να μας το προσφέρει. Έχεις ποτέ σκεφτεί, όμως, το κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει τη ζωή μας; Πως ο εγκέφαλος αντιδρά σε όλα αυτά τα ερεθίσματα;
 
Ο εθισμός στα έξυπνα τηλέφωνα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που πραγματικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που τσεκάρουν ανά 2 λεπτά να δουν μήπως υπάρχει κάτι νέο. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν τσεκάρουμε συνέχεια το κινητό, τελικά; Οι απαντήσεις που δόθηκαν ίσως σε κάνουν να κάνεις ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσεις την απεξάρτηση!
 

Δεν ανεχόμαστε τη μοναξιά.
Τα social media μας έχουν περάσει την αίσθηση ότι κάποιος είναι πάντα εκεί και μας κάνει παρέα. Ακόμη και το καθημερινό chat με φίλους, έχει καταλήξει να αντικαθιστά έναν 2ωρο καφέ μαζί με το φυσικό πρόσωπο. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν ξαφνικά ξυπνάς και δεν έχεις μήνυμα; Ή όταν περνάει η μέρα και δεν είναι κανείς εκεί να μιλήσεις;
Ο εγκέφαλος σου το μετατρέπει σε αίσθημα μοναξιάς. Το κακό δεν είναι αυτό. Το κακό είναι ότι σου προκαλεί άγχος για το γεγονός ότι έτυχε μια μέρα να μην «τσατάρεις» με κάποιον. Πρέπει να μάθουμε ξανά στο μυαλό μας να αφιερώνει χρόνο στον εαυτό μας και να κάνει πράγματα για εμάς. Να μην εξαρτάται από το κοινωνικό του περιβάλλον τόσο πολύ. 

Δημιουργεί υπερδιέγερση.



Είναι νομίζω από τις πιο γνωστές «παρενέργειες». Μιας και είναι πηγή φωτεινότητας, το smarthphone σου ειδικά τις βραδινές ώρες, σου στερεί ώρες ξεκούρασης. Όταν είναι να πας για ύπνο άφησε το κινητό στην άκρη, κλείσε και τον υπολογιστή και περίμενε μέχρι να σε πάρει ο ύπνος.
Αν ξεκινήσεις να πιάσεις το τηλέφωνο σου και να χαζέψεις μέχρι να νυστάξεις, έχεις χάσει το παιχνίδι και σε έχει βρει το πρωί. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για χαλαρώσεις, είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο που σου αρέσει, έχει αποδειχθεί ότι το να διαβάζεις μισή ώρα πριν το ύπνο, έχει καλύτερο αποτέλεσμα κι από τα υπνωτικά!

Έλλειψη αυτοκριτικής.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η έλλειψη αυτοκριτικής. Οριζόμαστε τόσο πολύ από το τι είναι αποδεκτό από τις μόδες, τα social trends, τα social media που καταλήγουμε να χάνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα σε όλο αυτό. Στάσου και κοίτα τον καθρέφτη και αναλογίσου. Τι είναι αυτό που σε ορίζει και σε προσδιορίζει; Είσαι το άτομο που ονειρευόσουν κάποια στιγμή να γίνεις;

Προκαλεί κατάθλιψη.

Τέλος μέσα από όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στην κατάθλιψη. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όχι γιατί δεν έχεις πολλούς φίλους, όχι γιατί δεν έχεις τόσα Like, tweets και δεν ξέρω γω τι άλλο. Όλα αυτά περνάν έμμεσα στο μυαλό, προκαλώντας σου να σκέφτεσαι ότι είσαι μόνος, κανείς δε σε θέλει και ότι μια ζωή θα είσαι μέσα σε τέσσερις τοίχους.
Βγες από τη φυλακή αυτή που λέγεται εξάρτηση από το κινητό και ξεκίνα να δίνεις λίγο χρόνο σε πραγματική τροφή για τον εγκέφαλο. Διάβασε ένα βιβλίο, δες μια ταινία, κάνε μια βόλτα. Μην εξαρτάσαι από μια συσκευή και έναν εικονικό κόσμο!



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...