loading...

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Reuters: Το γράφημα που δείχνει ότι έρχονται δύσκολες μέρες στην Ελλάδα.

Ενώ η Ελλάδα και οι δανειστές της κοντράρονται ξανά για το πρόγραμμα διάσωσης και το τι πρέπει να γίνει για να εκταμιευθούν χρήματα, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι έρχονται πιο δύσκολες εποχές για τους απλούς Ελληνες.
Αυτό αναφέρει το Reuters, σε μία ανάλυση για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το γράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, συρρικνώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο με τον ίδιο ρυθμό που έγινε το ίδιο στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.
Η ανεργία βελτιώθηκε, αλλά η μείωση από το 25,8% στο 23% αφήνει ακόμη σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού εκτός εργασίας, σημειώνει το Reuters. «Τώρα ήρθε ένα μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο ρεκόρ πενταετίας του 1,5%, σε 12μηνη βάση, τον Ιανουάριο», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αυτό μπορεί να είναι υγιές, γιατί τελείωσε μία πενταετία αποπληθωρισμού, αλλά οι αυξανόμενες τιμές δεν θα παρηγορήσουν τους άνεργους ή τους συνταξιούχους, που έχουν δει τη λιτότητα που επιβάλουν τα προγράμματα να περικόπτουν τα εισοδήματά τους 11 φορές», συνεχίζει.
(Πηγή γραφήματος: Reuters)
Υπάρχουν πάντως και κάποια καλά νέα, σημειώνει το Reuters. Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα πέτυχε μικρή ανάπτυξη για το 2016, 0,3%, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις που έβλεπαν συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, συνεχίζει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον στόχο του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, φτάνοντας στο 2%. Ομως, αυτά αντικατοπτρίζουν συνολικά την περασμένη χρονιά και όχι τους τελευταίους μήνες, παρατηρεί το Reuters.
Σύμφωνα με το iefimerida, η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι πρωταρχικά για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και το αν ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα λιτότητας. Απομένει να φανεί αν αυτό είναι πολιτικά εφικτό. Ομως, τα τελευταία ελληνικά στοιχεία δεν βοηθούν ακριβώς στο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό υπόβαθρο και το σημερινό αδιέξοδο μπορεί να βλάψει περαιτέρω την οικονομία, καταλήγει το δημοσίευμα.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...