loading...

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΕΣ Tι αλλάζει σε Αιγαίο και Θράκη η μαζική απόκτηση των OH-58D Kiowa Warrior - Πώς αντιδρούν Τουρκία και... Γερμανία.Βίντεο.

του Πέτρου Αναστασίου
Ενας "άλλος Στρατός" με μεγάλες δυνατότητες νυχτερινού αγώνα και διασποράς εναέριων εξοπλισμένων μέσων νυχτερινής παρατήρησης θα δημιουργήσει η προμήθεια των 70 επιθετικών/αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου Ελληνα αξιωματικού στο pronews.gr.
Και όταν τέθηκε στον ίδιο (έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς και πιο μάχιμους αξωιματικούς του Στρατού) η αντίδραση που έχει καταγραφεί από την Γερμανία στην απόκτησή τους, όπως και στις λοιπά προγράμματα (εκσυγχρονισμός F-16 και S-300, διερευνητικό αίτημα για F-35  κλπ) η απάντηση ήταν αφοπλιστική: "Λογικό. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να είναι ισχυρή. Ούτε οι εχθροί, ούτε και οι "φίλοι". Θέλουν να έχουμε την ανάγκη τους και να είμαστε εξαρτημένοι από αυτούς"!
Σε ότι αφορά την LOR για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, σημείωσε ότι "Το κόστος απόκτησης είναι ελάχιστο και ακόμα και τα 60 να αξιοποιηθούν επιτέλους θα αποκτήσουμε δυνατότητες νυχτερινού αγώνα σε προκεχωρημένες βάσεις.
Τα AH-64A/D Apache  είναι πολύτιμα, αλλά έχουν υψηλό κόστος υποστήριξης και η ώρα πτήσης τους κοστίζει το τετραπλάσιο από των Kiowa. Και δεν μπορούν να αναπτυχθούν με την ίδια ευκολία στα νησιά, αφού η υποστήριξή τους είναι αρκετά πιο πολύπλοκη υπόθεση.
Με τα OH-58D Kiowa Warrior μέσα στη νύχτα τίποτα δεν θα ξεφεύγει από το ηλεκτροοπτικό "μάτι" τους και αυτή η υπηρεσία ειδικά σε περιόδους ειρήνης κοστίζει πολύ λιγότερο".
Το ζήτημα είναι ότι μαζί με την παραλαβή των 10+5 CH-47D Chinook στην Αεροπορία Στρατού θα συντελεστεί μια κοσμογονία αφού θα χρειαστούν επιπλέον των νυν, 100 (!) νέοι πιλότοι το ολιγότερο, για να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα τα ελικόπτερα.
Και στην Αεροπορία Στρατού τα περασμένα χρόνια είχαν καταγραφεί σημαντικά ζητήματα εκπαίδευσης, φιλοσοφίας, δόγματος, επιχειρησιακής αξιοποίησης κλπ. 

Πάντως στην άλλη πλευρά του Αιγαίου υπάρχει έντονη ανησυχία: Σύμφωνα με τον Τούρκο αμυντικό αναλυτή Arda Mevlutoglu, η προμήθεια των εν λόγω ελικοπτέρων αποτελεί «σημαντική αναβάθμιση για την ελληνική ΑΣ και πολλαπλασιαστή ισχύος στη Θράκη και το Αιγαίο που θα προσδώσει σοβαρή επιχειρησιακή ικανότητα στον Ελληνικό Στρατό ακόμα κι αν τεθούν τα μισά Ε/Π (35) σε υπηρεσία».




loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...