loading...

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Σαντορίνης πήγαν στον εισαγγελέα: Οι ασθενείς κινδυνεύουν!







Σοβαρές καταγγελίες – Ζητούν από τον εισαγγελέα να αποφασίσει πότε και για ποια περιστατικά θα εφημερεύει το νοσοκομείο – Οι συνδικαλιστές θυμίζουν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και διερωτώνται γιατί οι εξαγγελίες έμειναν κενό γράμμα…

Επισφαλής είναι πλέον η λειτουργία του πολυδιαφημισμένου – από την κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη- νοσοκομείου Σαντορίνης, σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς του!
Σε μια ύστατη προσπάθεια να κινητοποιήσουν την πολιτεία και τους αρμόδιους αναφορικά με τις δραματικές ελλείψεις και τα ζωτικά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος κι έχοντας εξαντλήσει κάθε τρόπο επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας και την ΑΕΜΥ ΑΕ ( είναι εταιρία του υπουργείου στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο Σαντορίνης), οι γιατροί του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου Σαντορίνης απευθύνονται πλέον στον αρμόδιο Εισαγγελέα ζητώντας του να προβεί στις δέουσες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Οι εναπομείναντες γιατροί – διότι όπως είχε καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ στο νοσοκομείο καταγράφεται κύμα αποχωρήσεων- καταγγέλλουν στην Εισαγγελία Νάξου μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, παραβίαση της νομοθεσίας για τις εφημερίες που θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους λόγω των επισφαλών συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας και απόκρυψη από τους αρμόδιους της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα, επικαλούνται επίσημα έγγραφα με τα οποία έχουν ενημερώσει την ΑΕΜΥ ΑΕ και το υπουργείο Υγείας, όπως και την Επιθεώρηση Εργασίας για τα σοβαρά θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, χωρίς ωστόσο να λάβουν ποτέ καμία απάντηση.
Σύμφωνα με το υπόμνημα προς τον Εισαγγελέα, που παραδόθηκε την περασμένη Τρίτη, οι γιατροί επισημαίνουν τον κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών να καταστεί ανεφάρμοστο ακόμη και για τον τρέχοντα μήνα – Μάρτιο- και αναφέρουν πως οι ελλείψεις τους αναγκάζουν να καταρτίζουν πρόγραμμα εφημεριών ανά δέκα ημέρες και όχι σε μηνιαία βάση. Καλούν την εισαγγελική αρχή να αποφασίσει εάν το νοσοκομείο τις «κενές» ιατρών ημέρες θα εφημερεύσει και για ποια περιστατικά.
Η ΠΟΕΔΗΝ η οποία έφερε στη δημοσιότητα το υπόμνημα των γιατρών προς τον Εισαγγελέα, αντί άλλου σχολιασμού υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο οπότε εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο: «Το Νοσοκομείο Σαντορίνης μέχρι το τέλος του έτους 2016 θα έχει στελεχωθεί πλήρως από Ιατρούς και Νοσηλευτές. Θα λειτουργεί Τεχνητός Νεφρός. Οι γυναίκες θα γεννάνε στον τόπο τους» έλεγε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Πολάκης πρόσθετε πως ‘το Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι πλήρως στελεχωμένο. Λειτουργεί με ασφάλεια, γίνονται κανονικά τα χειρουργεία. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είναι συνδικαλιστής της ανατομικής περιοχής γύρω από τις αιμορροΐδες’. Ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια τελικά;» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Τι αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι γιατροί

Το πρώτο μείζον ζήτημα που θέτουν υπόψη του Εισαγγελέα οι γιατροί είναι οι μεγάλες ελλείψεις στις βασικές ιατρικές ειδικότητες. Στον Παθολογικό Τομέα, στον Καρδιολογικό Τομέα και το Χειρουργικό Τομέα υπηρετούν 5 Ιατροί από τους 21 που προβλέπει το οργανόγραμμα, δηλαδή ποσοστό κάλυψης 21%. Καταγγέλλουν ότι οι πέντε γιατροί βασικών ειδικοτήτων υποχρεούνται να κάνουν το λιγότερο 15 εφημερίες.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι «παράγουν τετραπλάσιο έργο από τη δύναμή τους», δεδομένου ότι στο Κέντρο Υγείας στις εν λόγω ειδικότητες ήταν 10 γιατροί και έκαναν μόνο Πρωτοβάθμια Περίθαλψης, ενώ τώρα είναι οι μισοί και κάνουν τριτοβάθμια, δηλαδή νοσοκομειακή, περίθαλψη. Αναφέρουν πως προειδοποίησαν τον Διοικητή του Νοσοκομείου, την ΑΕΜΥ Α.Ε. και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη για την εργασιακή εξουθένωση, την μη πληρωμή των εφημεριών τους, τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» καταλήγουν. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η ΑΕΜΥ Α.Ε. μέσω της Νομικής Συμβούλου της ειδοποίησε τους γιατρούς ότι δεν θα πληρώνονται τις υπεράριθμες εφημερίες που κάνουν, προκειμένου να λειτουργεί το Νοσοκομείο και πως θα δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς ρεπό, 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να πληρώνονται.
Αποκαλύπτουν ότι τον Οκτώβριο του 2016 το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου κατέθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας της Σαντορίνης, εξώδικο σχετικά με την παραβίαση του Νόμου των εφημεριών. Έμεινε επί έξι μήνες στα συρτάρια της Επιθεώρησης Εργασίας της Σαντορίνης. Πίεσαν οι γιατροί και με δικές τους ενέργειες ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιώς και Νήσων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια.
Επισημαίνουν ότι από τον Οκτώβριο του 2016 η ΑΕΜΥ ΑΕ προέβαινε σε άκαρπους διαγωνισμούς για τη στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό λόγω χαμηλών κινήτρων.
Επίσης, αναφέρουν αφήνοντας βαριές αιχμές για τη στάση της ΑΕΜΥ ΑΕ ότι επικοινώνησαν με την ΑΕΜΥ Α.Ε. και τον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας τα προβλήματα και ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο της 28ης Φερβουαρίου 2017. Έλειψαν 4 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΜΥ Α.Ε. και αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας…
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...