loading...

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Στον «πάτο» οι μισθοί, στα ύψη οι εισφορές.

Λιγότερα χρήματα από πολλούς ευρωπαίους συναδέλφους τους παίρνουν στο χέρι οι Έλληνες μισθωτοί, καθώς οι κρατήσεις και οι υπέρογκες εισφορές ροκανίζουν το πραγματικό τους εισόδημα. Ενώ η εργασία στην Ελλάδα είναι από τις πιο φθηνές στην Ευρωζώνη, το ίδιο δεν ισχύει και για το μη μισθολογικό κόστους που βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat σχετικά με το κόστος εργασίας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας εκτός από τον αγροτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με αυτά το ωριαίο κόστος εργασίας (αμοιβή εργαζόμενου συν εργοδοτικές εισφορές) στην χώρα μας το 2016 διαμορφώθηκε στα 14,2 ευρώ. Πολύ χαμηλότερα από τα 25,4 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ των 28 και λιγότερο από το μισό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν στα 29,8 ευρώ.
Μάλιστα τα τελευταία 12 χρόνια σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Ευρωζώνη που το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε στην Ελλάδα το κόστος έπεσε στα 14,2 ευρώ από 15,3 ευρώ που ήταν το 2016.
Ενώ όμως το συνολικό κόστος εργασίας βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας (εργοδοτικές εισφορές) το 2016 ήταν στην Ελλάδα στο 24% και αντιστοιχούσε περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Τα χαμηλότερα κόστη εργασίας εμφανίζονται στη Βουλγαρία (4,4 ευρώ) στη Ρουμανία (5,5 ευρώ), στη Λιθουανία (7,3 ευρώ), στη Λετονία (7,5 ευρώ) και στην Ουγγαρία (8,3 ευρώ), ενώ τα υψηλότερα εμφανίζονται στη Δανία (42 ευρώ), στο Βέλγιο (39,2 ευρώ), στη Σουηδία (38 ευρώ), στο Λουξεμβούργο (36, 6 ευρώ) και στη Γαλλία (35,6 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας το 2016 ήταν στην Ελλάδα στο 24% και αντιστοιχούσε περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος εργασίας στην Ευρώπη εμφανίζεται στη Μάλτα (6,6%) και το υψηλότερο στη Γαλλία (33,2%).
Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για την Ελλάδα, το υψηλότερο κόστος εργασίας ήταν το 2016 στη βιομηχανία, φθάνοντας τα 15,1 ευρώ. Στη συνέχεια είναι το εμπόριο με 13,9 ευρώ, οι υπηρεσίες με 13,8 ευρώ και τέλος ο τομέας των κατασκευών με 11,2 ευρώ.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...