loading...

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Εξαθλιώνουν τα περήφανα γηρατειά.Στα 500 - 600 ευρώ οι «φτωχές» νέες συντάξεις - Βγήκαν οι πρώτες 2.000.

Διπλό σοκ περιμένει 2.000 νέους συνταξιούχους στις 30 Ιουνίου, καθώς ξεπαγώνουν επιτέλους οι οριστικές συντάξεις τους, τις οποίες περιμένουν πάνω από έναν χρόνο. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Δημοκρατία" το πρώτο σοκ έγκειται στο γεγονός ό,τι , σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις τους στα χαρτιά των αποφάσεων απονομής κυμαίνονται μεταξύ 500-600 ευρώ, πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι προσδοκούσαν με βάση το παλαιό καθεστώς.(λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης).
Το δεύτερο σοκ είναι ότι στο..χέρι θα λάβουν στις 30 Ιουνίου πολύ λιγότερα χρήματα , λόγω του συμψηφισμού τους με την προσωρινή, που έπαιρναν στο μεσοδιάστημα. Όσοι λοιπόν εισέπρατταν υψηλή προσωρινή σύνταξη (κυμαίνεται από 345 έως 768 ευρώ) θα δουν στους λογαριασμούς τους "ψίχουλα", έως ότου οι προσωρινές αποδοχές που έπαιρναν συμψηφισμούς με τις νέες.
Συνολικά, οι νέες αιτήσεις απονομής συντάξεων που έχουν συσσωρευτεί στον ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 60.000 ενώ εκκρεμούν άλλες περίπου 200.000 αιτήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δυο -τρία χρόνια, πριν ψηφιστεί ο νόμος Κατρούγκαλου. 

Εκκαθαρίσεις

Το υπουργείο Εργασίας πιέζεται να εκκαθαρίσει άμεσα το 10% των αιτήσεων (περίπου 6.000) που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.
Καθώς πλησιάζει απειλητικά η προθεσμία που έχουν βάλει οι δανειστές για την απονομή όλων των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους, είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να πιάσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, κινδυνεύοντας να χάσουν μέρος του ποσού των 859.000.000 ευρώ.
Μάλιστα, μπροστά στον κίνδυνο να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν και δεν απορροφήθηκαν, το υπουργείο προχώρησε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για μια άτυπη 12μηνη παράταση του προγράμματος επιδότησης των νέων συντάξεων με...δανεικά!
Το νέο "πρόγραμμα" θα ξεκινήσει στις 01/07/2017, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα έχει έναν απαράβατο όρο: Να συνδράμουν και τα Ταμεία κατά 50%, με ιδίους πόρους, στο σχέδιο απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες συντάξεις που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς διακιούχων στις 30 Ιουνίου αφορούν συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου χωρίς διαδοχική ασφάλιση. 
Για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση ή ανήκαν σε Ταμεία που εισέπρατταν τους λεγόμενους "κοινωνικούς πόρους" ο χρόνος που απαιτείται για τον υπολογισμό της σύνταξής τους είναι πολύ περισσότερος
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...