loading...

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Μπάιντεν, αντιπρόεδρος του Ομπάμα: Σας βάλαμε και υπογράψατε μνημόνιο - Υδρογονάνθρακες μόνο παρέα με τους τούρκους!

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο τ. αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, και αποκάλυψε τις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων που εξυπηρετούσε ο ίδιος και ο πρόεδρός του για την Πατρίδα μας. Επιταγές που δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης ιστορικών, αλλά φρικώδη προοπτική και συνάμα προειδοποίηση για το μέλλον.
Υπήρξε παρέμβασή μας για να υπογράψετε μνημόνιο
«Ο πρόεδρος Ομπάμα και εγώ είχαμε εμπλακεί με όλες τις πλευρές στην ελληνική οικονομική κρίση, διότι επιθυμούσαμε να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Η έξοδος από το ευρώ θα είχε πολύ σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα μπορούσε, δυνητικά, να πυροδοτήσει ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία. Ανησυχούσαμε πως στις διαπραγματεύσεις υψηλού ρίσκου μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της η αποτυχία να καταλήξουν σε μια λογική συμφωνία θα είχε, στο τέλος, πολύ υψηλό τίμημα για όλες τις πλευρές. Ενώ η τελική απόφαση εξαρτιόταν από τους ηγέτες της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των χωρών της Ευρωζώνης, νομίζω πως συμβάλαμε ώστε η συζήτηση να οδηγηθεί σε πιο πραγματιστική κατεύθυνση χάρη στην αξιοπιστία που απολαμβάναμε στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Επιχειρηματολογήσαμε λέγοντας στις χώρες-πιστωτές πως η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί με μη βιώσιμο χρέος και πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πετύχαιναν τόσα πολλά εξαιτίας αυτού του βάρους. Ταυτόχρονα, ενθαρρύναμε την ελληνική ηγεσία να σκεφτεί, ότι θα μπορούσε να δείξει στους πιστωτές της, πως διέθετε αξιόπιστο οδικό χάρτη για συστημική οικονομική μεταρρύθμιση, κάτι που ήταν αναγκαίο»
Βεβαίως, όπως θα θυμάται όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, αυτή δεν ήταν η μόνη εμπλοκή αφού ακόμα και ο Κλίντον είχε επιστρατευτεί εκείνη την εποχή για να ακυρωθεί το «ΟΧΙ» του Ελληνικού Λαού στο δημοψήφισμα και να λάβει διαβεβαιώσεις ο Τσίπρας ότι θα έχει την στήριξη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στην προδοσία του.
Όμως, επειδή ο Μπάιντεν βάζει μπροστά την «οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας», αξίζει να σχολιάσουμε ότι σύμφωνα με μελέτες σοβαρών οικονομολόγων το GRexit θα είχε περισσότερες συνέπειες για την Γερμανία παρά για την Ελλάδα. Διαβάζοντας δε την γεωπολιτική των ΗΠΑ, όπως αυτή παρατίθεται από τον Μπρεζίνσκι, αντιλαμβανόμαστε ότι το διακύβευμα δεν ήταν η «οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας», αλλά η τύχη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που οι αμερικάνοι χαρακτηρίζουν ως προγεφύρωμά τους ενάντια στη Ρωσία.
Φυσικό αέριο μόνο σε συνεργασία με τους τούρκους
«Έχουμε σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε τη διαμάχη στην Κύπρο ώστε να μπορούν οι μελλοντικές γενιές των Κυπρίων να ζήσουν με ειρήνη, αρμονία και ευημερία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη λύση. Όμως, θα επιτύχουν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού μόνο αν δοθεί στους ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το πολιτικό περιθώριο ώστε να ολοκληρώσουν τους όρους για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Η επανένωση του νησιού θα έχει τεράστια οφέλη για όλους τους Κυπρίους. Η επίλυση του προβλήματος όχι μόνο θα απελευθερώσει οικονομικούς πόρους από τη διεθνή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει και τα οικονομικά οφέλη από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου. Οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, διευκολύνοντας την επίτευξη συμβιβασμού, όχι, όμως, ως μεσολαβητής. Ας επικεντρωθούμε στο γεγονός πως η λύση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και στην προοπτική που προσφέρει η επόμενη γενιά των Κυπρίων να ευημερήσει συνεργαζόμενη και όχι αντιμαχόμενη η μία την άλλη».
Σαφέστατος ο Μπάιντεν στο ότι οι διεθνείς παράγοντες θα επιτρέψουν την εξόρυξη των υδρογονανθράκων μονάχα σε συνεργασία με τους τούρκους, παρότι το διεθνές δίκαιο δεν απαιτεί κάτι τέτοιο, μιας και τα κοιτάσματα βρίσκονται νοτίως της Κύπρου. Παρότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο ηθικά, αφού νομιμοποιεί τους εισβολείς και σφαγείς του Κυπριακού Ελληνισμού.
Όλα αυτά για το δικό μας συμφέρον
Έχει αξία, όμως, να δούμε και το «γιατί» οι ΗΠΑ έχουν αυτές τις φανερά ανθελληνικές θέσεις στο ζήτημα της Κύπρου μας. Και αυτό το ξεκαθαρίζει στην συνέντευξή του ο Μπάιντεν:
«Μέσω της εμπλοκής μου στις διπλωματικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, είδα ιδίοις όμμασι τη διαφορά που έχει ήδη πετύχει η «ενεργειακή διπλωματία», ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για πολύ περισσότερα. Είδαμε την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας. Σε συνδυασμό με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, και πιστεύω πως θα το πετύχει, να καταστεί σημαντικό μέρος της λύσης, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών, της ευρωπαϊκής κρίσης ενεργειακής ασφάλειας.
Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, διότι θα προέκυπταν οδοί μεταφοράς μέσω της Τουρκίας. Επομένως, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών και να διασφαλίσουν πως θα υπάρχει ελκυστικό οικονομικό και νομικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ενεργειακές εταιρείες. Η επιτυχία του πιο πρόσφατου γύρου προσφορών στην Κύπρο αποτελεί ισχυρή ένδειξη μεγάλου ενδιαφέροντος και προοπτικής που βλέπει ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή»
Οι ΗΠΑ έβλεπαν (και πιθανότατα βλέπουν ακόμα) την τουρκία του Ερντογάν ως μία περιφερειακή δύναμη της περιοχής και έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ του προτεκτοράτου «Ευρωπαϊκή Ένωση» και των τζιχαντιστών είτε αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως «Ισλαμικό Χαλιφάτο», είτε ως Σαουδική Αραβία και Κατάρ.
Αυτό σημαίνει ότι θα ικανοποιήσουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τις αξιώσεις της τουρκίας όσο παράλογες κι αν είναι αυτές. Αυτό σημαίνει την για μία ακόμα φορά επαλήθευση της περί γεωπολιτικής ανάγνωσής μας και την επιβεβαίωση των πάγιων θέσεών μας για άμεση γεωπολιτική στροφή προς την Ρωσία.
Κώστας Αλεξανδράκης
Πηγή.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...