loading...

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Επικαιροποιούν τα σενάρια ασκήσεων στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών.

Ειδική εκπαίδευση σε σενάρια αντιμετώπισης ακραίων ισλαμιστών και (νέας μορφής) επιθέσεων εξτρεμιστών, όπως οι πρόσφατες στην Ευρώπη, που έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, θα περάσουν
άμεσα όλοι οι Ελληνες αστυνομικοί.

Ηδη, εξετάζονται τα σενάρια της επίθεσης με βαν σε συγκεντρωμένο πλήθος αλλά και από μεμονωμένα άτομα σε εμπορικά κέντρα και νυχτερινά καταστήματα. Στην Ευρώπη, μετά τα κλιμακούμενα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών, έχουν αρχίσει –και με τη συμμετοχή της Ελλάδας- η αποτίμηση και η αξιολόγηση της αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθερίας» , η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει μεγάλη άσκηση στην οποία θα συμμετάσχει σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ το βασικό σενάριο θα είναι ο «χειρισμός» ακραίου περιστατικού.Η πρόθεση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η άσκηση αυτή να γίνει όσο τον δυνατόν συντομότερα και θα «επιστρατευθούν» το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Κατεχάκη, αλλά κυρίως η γνώση και η εμπειρία στελεχών που παρακολουθούν στενά το θέμα της εξωτερικής τρομοκρατίας στη χώρα.

Ηδη, Ελληνες αστυνομικοί ενημερώνονται με λεπτομέρεια από εκείνους της Εuropol για τις λεπτομέρειες του κάθε χτυπήματος, όπως για παράδειγμα, τα νέα χαρακτηριστικά εκρηκτικών μηχανισμών και ο τρόπος κατασκευής τους από τους τρομοκράτες. Ολες αυτές οι πληροφορίες θα μπαίνουν σε μια βάση δεδομένων, στην οποία θα έχει πρόσβαση κάθε Αστυνομία της Ευρώπης.

Επιτελείς των αρχών ασφαλείας που παρακολουθούν στενά των θέμα των ακραίων ισλαμιστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρήνες τζιχαντιστών.

Το γεγονός ότι τα μεμονωμένα άτομα που έφυγαν από την Ελλάδα για να πολεμήσουν στη Συρία, δεν επέστρεψαν ποτέ, αλλά και το ότι είμαστε στην αρχή ακόμα της συγκρότησης δεύτερης γενιάς μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες δίνουν συνθήκες, προς το παρόν μεγαλύτερης ασφάλειας για την Ελλάδα και κρατούν χαμηλά το οποιοσδήποτε επίπεδο απειλής.

Ωστόσο, η Αστυνομία επικαιροποιεί – και μάλιστα στον μέγιστο βαθμό- τα σχέδια αντίδρασης που αφορούν ευρείας κλίμακας τρομοκρατικά χτυπήματα και ζητεί να ενημερώνεται συνεχώς για οποιαδήποτε εξέλιξη στο πεδίο των πληροφοριών από τις αστυνομίες της Ευρώπης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη εκπαίδευση με τη συμμετοχή αστυνομικών της ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ, με σενάριο εμπλοκής και ανταλλαγής πυροβολισμών που έχει ως αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες.

Πάντως, όπως είπε στην εφημερίδα αστυνομικός ο οποίος έχει ασχοληθεί επιχειρησιακά με το θέμα των ακραίων ισλαμιστών: «Είμαστε κοινωνία των πολιτών και όχι των αστυνομικών και, με βασικό γνώμονα αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη λέξεις όπως η “ριζοσπαστικοποίηση” να μπουν στα σχολεία, για την ενημέρωση μαθητών και καθηγητών».

real.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...