loading...

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Απέσυραν το νομοσχέδιο που ανέδειξε το el.gr – Ανακούφιση στους πολίτες.











του Κίμωνα Χαραλάμπους

Το θέμα τελικά ήταν πράγματι πολύ σοβαρό και, μετά από αντιδράσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, η διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που καταργούσε το δικηγορικό απόρρητο τελικά αποσύρθηκε.
Την επίμαχη διάταξη, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντονής (αν και καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός), την πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, Βασίλη Αλεξανδρή. 
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, με επιστολή του (31 Μαΐου 2017) προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία καταργείται το δικηγορικό απόρρητο σε φορολογικές υποθέσεις, κάτι που θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και θα καταργούσε το δικαίωμα υπεράσπισης των πολιτών απέναντι στο Κ΄ρατος, όπως σας είχαμε γράψει.
Στην επίμαχη επιστολή, ο κ. Αλεξανδρής, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «η προτεινόμενη -πλήρως αόριστη κατά περιεχόμενο- ρύθμιση, η οποία καταργεί συλλήβδην κάθε επαγγελματικό απόρρητο, παραγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του δικηγορικού απορρήτου και αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, αλλά και της ευρωπαϊκής και ενωσιακής δικαιοταξίας».
Όπως είχαμε γράψει:
Ουσιαστικά, μετά το τραπεζικό απόρρητο, «σπάει» και κάθε άλλο απόρρητο, εφόσον η εφορία θεωρήσει ότι υποκρύπτει οικονομική συναλλαγή. 
 Όπως μεταδίδεται, με διάταξη στο σχέδιο Νόμου που φέρνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα (άρθρο 12 - Τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπορεί να παραβιάζει οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο, ακόμα και χωρίς εισαγγελική άδεια.
 Δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης (Ανεξέλεγκτης) Αρχής Δημοσίων Εσόδων να υποδεικνύει με απόφασή του κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Εντούτοις, ο ορισμός των υπόχρεων θα πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη διοικητική ενέργεια.
Πιο αναλυτικά, η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ζητάει πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο, όχι μόνο όμως για οικονομικές συναλλαγές που είχαν οι ίδιοι με τους πελάτες τους, αλλά ακόμα και για τις οικονομικές συναλλαγές που έχουν οι πελάτες τους, εφόσον τα χρήματα και οι εντολές πέρασαν από χέρια τους.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο υποχρεούνται στη χορήγηση των πληροφοριών εφόσον αυτές αφορούν οικονομικές συναλλαγές του φορολογούμενου».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».
 Με άλλα λόγια, για παράδειγμα, δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι κλπ, οι οποίοι συχνά χειρίζονται χρήματα πελατών τους, θα πρέπει όχι μόνο να τους κατονομάζουν όποτε τους ζητείται, αλλά και να αποκαλύπτουν στην εφορία τι τα έκαναν, για λογαριασμό των πελατών τους.
 Μέχρι τώρα, για να ζητήσει τέτοια πληροφορία η εφορία, έπρεπε να υποβάλει αίτημα στον εισαγγελέα και να λάβει ειδική έγκριση. Τώρα πια δεν χρειάζεται!
Μετατρεπόμαστε σε κοινωνία όπου ο ένας θα καταδίδει τον άλλο και θα τον οδηγεί στα «νύχια» της παγκόσμιας εξουσίας, η οποία θα ελέγχει τα κράτη; Πως θα ονομάζατε μια τέτοια κοινωνία;
 Για όσους δεν κατάλαβαν, ο δικηγόρος θα καταδίδει στοιχεία του πελάτη του στο Κράτος. Κανένας πολίτης δεν θα έχει το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης σε περίπτωση που απέναντί του βρίσκεται η εξουσία.
Εξαφανίζουν ακόμα και τα αυτονόητα!
Το ένα φέρνει το άλλο!
Οι δικηγόροι, προκειμένου να μην έχουν «ντράβαλα» με το Κράτος και χάνουν τα χρήματά τους, θα αναγκάζονται, με τον νέο νόμο, να «σπάνε» το απόρρητο» και να δίνουν στο Κράτος πληροφορίες ακόμα και από το ποινικό παρελθόν του πελάτη τους, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργήσουν εις βάρος του.
Αλλά ακόμα και δίκιο να έχει ο πελάτης, ο δικηγόρος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, καθώς το Κράτος αναλαμβάνει πλέον την πλήρη κυριότητα και στην ουσία ο πολίτης μένει χωρίς υπεράσπιση, όπως στον Μεσαίωνα οι «αιρετικοί»!

Ευτυχώς πήραν πίσω την απόφαση. Προσωρινά;Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ, προκειμένου να αναδείξουμε ξανά το θέμα.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...