loading...

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ 1998.ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/1998 |Φέρτε το ρώσικο ιλιούσιν να σωθούμε.40 ΤΟΝΟΙ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΗΣΗ/

Ιλιούσιν 76. Η συμβολή του «ρωσικού γίγαντα» στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών αναμένεται να είναι πολύτιμη.

ΕΩΣ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΙΛΙΟΥΣΙΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Πρόγραμμα για περισσότερες πτήσεις.Το πιο μεγάλο πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, τύπου Ιλιούσιν 76, προσγειώθηκε χθες στις 10.40 το βράδυ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.ΤΟ ρωσικό αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα και αφού ανεφοδιάστηκε στη Βουλγαρία έφθασε στην Αθήνα. Εδώ θα παραμείνει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο κυβερνήτης του κ. Πάιβολ Πλατ. Το Ιλιούσιν 76 έχει μήκος 46 μέτρα και άνοιγμα φτερών 56 μέτρα. Η δε χωρητικότητά του σε νερό ανέρχεται στους 40 τόνους. «Είναι σαν να ρίχνουν μαζί 8 δικά μας Καναντέρ», παρατήρησε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Εξαιτίας του μεγέθους του, το ρωσικό αεροσκάφος αναμένεται να βοηθήσει στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στη Δυτική Πελοπόννησο.

«Εκεί η περιοχή είναι ανοικτή και διευκολύνει το αεροσκάφος να επιχειρήσει καλύτερα», διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» αξιωματικός από τη 112η Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
Ο ρωσικός γίγαντας έχει τέσσερις τούρμπο τζετ κινητήρες, από τους οποίους ο καθένας έχει ισχύ 12,5 τόνων.
Η διαφορά του αεροσκάφους από τα άλλα πυροσβεστικά είναι ότι τροφοδοτείται με νερό από αντλία και δεν έρχεται σε επαφή με τη θάλασσα. Στο κάτω μέρος του Ιλιούσιν υπάρχουν 8 πόρτες, απ' όπου γίνονται οι ρίψεις νερού. Και το κατώτερο σημείο στο οποίο μπορεί το αεροσκάφος να επιχειρήσει είναι τα 50 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφος αυτού του τύπου έρχεται στη χώρα μας για να μετάσχει σε προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς.
Χθες το βράδυ οι Έλληνες επιτελείς στη βάση της Ελευσίνας υποδέχθηκαν το 10μελές πλήρωμα του αεροσκάφους (πιλότοι, ναυτίλοι, μηχανικοί) και όρισαν σύσκεψη για τις 9 σήμερα το πρωί, ώστε να αποφασιστεί η περιοχή στην οποία το Ιλιούσιν θα κατευθυνθεί.
Νωρίτερα το μεσημέρι, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έφθασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Άκης Τσοχατζόπουλος μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΣ και ΓΕΑ κ.κ. Μανούσο Παραγιουδάκη και Γιώργο Αντωνετσή. Ο υπουργός συνεχάρη, εκτός από τους Έλληνες, τους Ιταλούς και Γάλλους χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών, και στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον διοικητή της Μοίρας για τις εξορμήσεις που πραγματοποίησαν τις ημέρες αυτές τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
Όπως έγινε γνωστό, στο χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι και την 6η Αυγούστου τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη συμπλήρωσαν 369 ώρες πτήσεις και έριξαν 5.819 τόνους νερού στις φωτιές. Αντιστοίχως, τα ιταλικά και γαλλικά Καναντέρ μέσα σε δύο 24ωρα πραγματοποίησαν 19 εξόδους από τη βάση της Ελευσίνας και συμπλήρωσαν 43 ώρες πτήσεις. Σήμερα το πρωί, όπως είπε χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναμενόταν η άφιξη 10 ελικοπτέρων από τη Γερμανία.
ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ συμπληρωματικού προγράμματος επιτήρησης και εντοπισμού εστιών πυρκαγιών, με εθελοντικές πτήσεις των Αερολεσχών της χώρας, αποφάσισε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για το διάστημα των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται ανά ώρα πτήσεως στο ποσό των 35.000 δραχμών για τα μονοκινητήρια αεροπλάνα, στις 45.000 δραχμές για τα δικινητήρια και στο ποσό των 60.000 δραχμών για τα ελικόπτερα. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ως περιοχές καλυπτόμενες από την σύμβαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την Εθνική Αερολέσχη Ελλάδος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις πτήσεως θα καθορισθούν από την ΕΑΛΕ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα με εγκύκλιο που θα εκδώσει και θα κοινοποιήσει προς τις αρμόδιες αερολέσχες.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...