loading...

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εμποδίζει την διείσδυση της Τουρκίας στον τομέα της υγείας στην Θράκη.

Σε μια σημαντική κίνηση για την ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας και του ΕΚΑΒ προχωρεί το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την έγκριση κονδυλίου για την κατασκευή νοσοκομείων, την αγορά ασθενοφόρων και την αγορά δύο ελικοπτέρων μεταφοράς ασθενών, καθώς και την συντήρηση και αναβάθμιση των τριών υπαρχόντων.

Πιο αναλυτικά σε μια κίνηση με τεράστιο εθνικό όφελος στον τομέα της υγείας και του ΕΚΑΒ πρόκειται να προχωρήσει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την έγκριση του ποσού των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δύο νοσοκομείων, τη δημιουργία της Έδρας Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής στον Ευαγγελισμό και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέο υλικό.

Τα δύο νοσοκομεία θα κατασκευαστούν στην Κομοτηνή και στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Θράκης θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί το κτίριο του νέου Γενικό Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο θα αντικαταστήσει ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.Το δεύτερο νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες και το οποίο θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Τέλος το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.
Εκτός από αυτά τα έργα το ίδρυμα θα αγοράσει δύο ελικόπτερα αεροδιακομιδών για το ΕΚΑΒ, καθώς και θα αναλάβει τις δαπάνες για την συντήρηση και αναβάθμιση των τριών ελικοπτέρων A-109E Power που αποκτήθηκαν το 1999, εκ των οποίων το ένα έχει βλάβη στο δομικό τμήμα του από αναγκαστική προσγείωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ – 04/05/2016) από τους επτά κινητήρες, οι οποίοι μπορούν να εφοδιάσουν τα ελικόπτερα αυτά, οι έξι είχαν φθάσει την περίοδο εκείνη το όριο των 3.500 ωρών πτήσης και έχρηζαν γενικής εργοστασιακής επισκευής, ενώ ο έβδομος κινητήρας είχε φθάσει το 2016 τις 3.200 περίπου ώρες πτήσης.
Η αρχική εκτίμηση επισκευής των τριών ελικοπτέρων και των κινητήρων τους ήταν 6 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από σχετική έρευνα αγοράς το κόστος περιορίστηκε περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα το πρώτο ελικόπτερο καθηλώθηκε το 2006, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2012, ενώ το τρίτο καθηλώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015.
Τέλος το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πρόκειται να προβεί στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια καθώς και θα αναλάβει την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι αποφάσεις αυτές για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων ελήφθησαν ίσως στην πλέον κατάλληλη στιγμή αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Çavuşoğlu (με καταγωγή από τα Δειλινά του Δήμου Αρριανών Ροδόπης) δήλωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 πως «διευρύναμε τα σύνορα του χάρτη υγείας για τους ομογενείς μας που ζουν στην Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πληρώνοντας 53 λίρες τον μήνα, οι ομογενείς μας εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας της Τουρκίας. (…) Το λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα. Εάν η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν αποβάλλουν τα συμπλέγματά τους, θα πηγαίνει εκεί και ελικόπτερο και αεροπλάνο για αεροδιακομιδές. Με την άδεια του Αλλάχ, θα παραλαμβάνει τον αδελφό μας από εκεί και θα νοσηλεύεται εδώ».
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν αναμφίβολα πρόκληση αφού πρόκειται καθαρά για ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα της χώρας μας όμως ο Τούρκος αντιπρόεδρος προέβη σε αυτή την δήλωση αξιοποιώντας τα πρόσφατα περιστατικά με τις αδυναμίες των Ελληνικών ακριτικών νοσοκομείων και των προβλημάτων που διαρκώς παρουσιάζονται.
Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναμφίβολα θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα προβλήματα αυτά και θα κλείσουν την κερκόπορτα στον τομέα της υγείας την οποία προσπαθούν οι Τούρκοι να αξιοποιήσουν για την υλοποίηση της περιφερειακής τους πολιτικής.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...