loading...

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς: Ο υποθαλάσσιος πλούτος μπορεί να λύσει το πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ

Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσιάσε, το πρωί της Τετάρτης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Στρασβούργο.
Στις προτεραιότητες συγκαταλέγονται η απασχόληση, η οικονομική και κοινωνική συνοχή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η εμβάθυνση της ενοποίησης και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ, η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και η θαλάσσια πολιτική.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαγραμματίσει ο υποθαλάσσιος πλούτος στην Ευρώπη όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια.
«Ο υποθαλάσσιος πλούτος μπορεί να δώσει λύση στο θέμα των ενεργειακών αναγκών της Ένωσης και να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ανασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφέρθηκε εξάλλου στον επαναπροσδιορισμό της θαλάσσιας πολιτικής, ο οποίος θα γίνει σε δύο άξονες: Ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας) και ασφάλεια..
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε:
«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας αλλά και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία».
«Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της», συνέχισε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε: «Η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλήτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματός του, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Η Ελλάδα έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...