loading...

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

H Βουλγαρία διαχωρίζει την θέση της από την ΕΕ για τον South Stream - Προοίμιο εγκατάλειψης ΕΕ & ΝΑΤΟ;

Οι συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream αναστέλλονται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά η κατασκευή του αγωγού προχωρά κανονικά, καθώς η χώρα-"κλειδί" η Βουλγαρία, επιμένει στην έναρξη κατασκευής του και στην άμεση έναρξη υλοποίησης του έργου ανεξάρτητα με την βούληση της ΕΕ και αυτό ίσως αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων στην περιοχή:
 
Η άθλια κατάσταση της βουλγαρικής οικονομίας και η εξαθλίωση του βουλγαρικού λαού (για να μην αναφερθούμε στην γεωστρατηγική εκλειψη της Βουλγαρίας) μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για αλλαγή "στρατοπέδου" της Σόφιας μεσοπρόθεσμα.
 
Η Βουλγαρία αυτή την στιγμή αποτελεί τον "αδύναμο κρίκο" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην χώρα έχουν ξυπνήσει οι φιλορωσικές μνήμες μιας άλλης εποχής.
 
Ετσι, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Guenther Oettinger, ανακοίνωσε αλαζονικά πριν μερικές ώρες ότι για τον South Stream ότι "Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις όταν οι Ρώσοι εταίροι μας επανέλθουν στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου", η Βουλγαρία εμφανίζεται"Αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του South Stream", όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Itar-Tass ο υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν.
 
"Υπάρχει πλήρης συμφωνία στη Βουλγαρία επί του συγκεκριμένου θέματος - όχι μόνο μεταξύ των αρχών αλλά και μεταξύ της αντιπολίτευσης και των κυβερνώντων κομμάτων. Για εμάς, ο South Stream είναι ένα κρίσιμο θέμα" κατέληξε ο Βουλγαρος ΥΠΕΞ.
 
Ως εκ τούτου τόνισε ότι "εάν μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια, για εμάς είναι σημαντικό το ρωσικό αέριο να έρχεται ανεξάρτητα από άλλες χώρες διέλευσης. Απ' αυτή την άποψη, η αξία του συγκεκριμένου έργου για τη Βουλγαρία είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να το υλοποιήσουμε".
 
Προσέθεσε ακόμη ότι "παρά την επιθυμία μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να σταθεροποιηθεί, βλέπουμε ότι η κατάσταση εκεί δεν πρόκειται να ηρεμήσει σύντομα [...] Η Βουλγαρία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι όμηροι της ουκρανικής αστάθειας".
 
Ο αλαζονικός G.Oettinger πρόσθεσε ότι "Η Ρωσία πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργαστεί επάνω στην βάση των ενεργειακών νόμων που διέπουν την Ε.Ε. και αυτό είναι ένα επιπλέον προαπαιτούμενο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον αγωγό, αλλά ξέχασε κάτι: Το έργο δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, αλλά απί τη βάσει διακρατικών συμφωνιών" αλλά ποιος τον ακούει.
Μια ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου αγωγού αερίου “South Stream”, για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή του, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.
"Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτυλίσσεται στη βάση διακυβερνητικών συμφωνιών που υπέγραψαν η Ρωσία και οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών δεν μπορεί να ανασταλεί με αυτό τον τρόπο", εξήγησε ο Νόβακ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο South Stream, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni, θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, κύρια χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, προτού συνεχίσει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.
To τι χάθηκε για την Ελλάδα από την άρνηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά να υλοποιήσουν την συμφωνία της κυβέρνησης Καραμανλή με την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream θα το γράψει με "μαύρα γράμματα" η Ιστορία.
Στη φωτό βλέπετε τον χάρτη της αρχικής χάραξης του South Stream που θα περνούσε από την Ελλάδα και θα πήγαινε στην Ιταλία. Μόνο αυτό το κόμμάτι σβήστηκε. Τώρα ο αγωγός θα πηγαίνει από την Σλοβενία στην Ιταλία.
Η κρίσιμη χώρα είναι η Βουλγαρία και από εκεί θα οδεύσει με ασφάλεια προς την Σερβία και όποιος θέλει άλλος θα ... λάβει.
Μια εξαιρετικά κρίσιμη εξέλιξη για την υλοποίηση του έργου ήταν η επιστροφή στης Κριμαίας στον ρωσικό κρατικό κορμό με το δημοψήφισμα του περασμένου <αρτίου, οπότε η ρωσική ΑΟΖ καλύπτει όλη την διαδρομή του αγωγού και πλέον δεν έχει ανάγκη την άδεια της Τουρκίας για να περάσει από την τουρκική ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας ο αγωγός.
Μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής με την Βουλγαρία. Οι πιέσεις των πολιτών για εγκατάλειψη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κι επιστροφή στο καθεστώς στενών σχέσεων με την Ρωσία εντείνονται. Ήδη αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το ευρώ ως εθνικό νόμισμα και το αντιδυτικό πνεύμα στη χώρα αυξάνεται καθημερινά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...