loading...

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η Coca – Cola έχει φύγει στη Βουλγαρία αλλά διαφημίζει ότι «μένει Ελλάδα»! Τι καταγγέλλουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι [βίντεο]

Από τη μία πλευρά είναι οι εργαζόμενοι της Coca – Cola που έχουν απολυθεί και ο ποπλύπλευρος αγώνας που δίνουν μετά την απόφαση της εταιρείας να μεταφέρει τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία κι από την άλλη πλευρά είναι η Coca – Cola όπου εν μέσω μουντιάλ ξόδεψε σημαντικά ποσά σε μία επιθετική διαφημιστική καμπάνια μέσω τηλεόρασης όπου ενημέρωνει τους καταναλωτές ότι «μένει Ελλάδα» και διατηρεί τις θέσεις εργασίας.


Η ιστορία των εργοστασίων της Κόκα- Κόλα ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν ελήφθη η απόφαση για τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία, όπου εκεί πλέον παρασκευάζονται και εισάγονται στην Ελλάδα τα προϊόντα «κόκα-κόλα», «αμίτα», «φάντα» και το εμφιαλωμένο νερό αύρα.

Στον ελληνικό χώρο, όπως μας επισήμαναν οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί έκλεισαν εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Ρόδο, Αθήνα και Πάτρα. Όσες εγκαταστάσεις απέμειναν, λειτουργούν κυρίως ως χώροι αποθήκευσης προϊόντων.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν περίπου 460 εργαζόμενοι να πεταχτούν κυριολεκτικά στους δρόμους.

Μετά απ’ όλα αυτά ξεκίνησε ένας αγώνας από τους εργαζόμενους ο οποίος είχε αποτέλεσμα. Το μποϊκοτάζ στο οποίο καλούσαν τους Έλληνες καταναλωτές έφερε σε δύσκολη θέση την εταιρεία.

Και η εταιρεία αμύνθηκε ποικιλοτρόπως, ρίχνοντας χρήμα στην μοντιακή αγορά προβάλλοντας διαφημίσεις με το μήνυμα ότι «μένει Ελλάδα» αλλά και προχωρόντας δικαστικά, καταθέτοντας στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση «με σωρευμένο αίτημα έκδοσης προσωρινής διάταξης» με την οποία η διεύθυνση της πολυεθνικής ζητάει, ούτε λίγο, ούτε πολύ τη διακοπή όλων των δραστηριοτήτων των απεργών για ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Από το κείμενο της «αίτησης» της Coca Cola προκύπτει ένα σημαντικό στοιχείο: το μποϊκοτάζ έχει μεγάλη επιτυχία σε τέτοιο βαθμό που οι συντάκτες του κειμένου μιλούν, χωρίς την στοιχειώδη αιδώ, για «εκβιασμό της εταιρείας μας να ανοίξει πάλι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης» – και «εκβιαστές» κατά την Coca Cola οι εργαζόμενοι που ζητούν να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο!

Υπάρχουν και διάφορα κωμικοτραγικά στο κείμενο: η Coca Cola ζητάει ακόμη και να αποσυρθούν τα μπλουζάκια που φορούν οι απεργοί και γράφουν «μποϊκοτάζ μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο» – κατά τους δικηγόρους της Coca Cola οι εργαζόμενοι δεν έχουν «κανένα δικαίωμα… να αξιώσουν την επαναλειτουργία του «εργοστασίου» μας στην Θεσσαλονίκη» και αυτό αποτελεί «ανεπίτρεπτη αυτοδικία», «αφού με το «έτσι θέλω» ζητούν να ξανανοίξει το «εργοστάσιό» μας στη Θεσσαλονίκη και με το «έτσι θέλω» μποϊκοτάρουν πανελλαδικά πλέον τα προϊόντα μας, καταλύοντας κάθε έννοια ΔΙΚΑΙΟΥ».

Η ανακοίνωση των απολυμένων εργαζόμενων της Coca – Cola

Σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι της Coca – Cola, αναφορικά με την παραπλανητική διαφήμιση της εταιρείας, καταγγέλουν τη συγκεκριμένη πρακτική και καλούν τους καταναλωτές να συνεχίσουν το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της. Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η πολυεθνική Coca Cola, γνωστή για τις ικανότητές της στο χώρο του marketing και της διαφήμισης, έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ παραπλάνησης και υποκρισίας απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές και στον ελληνικό λαό.

Με μια ύπουλη τηλεοπτική διαφήμιση, που σφετερίζεται δημόσιους χώρους και μνημεία της Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να «πείσει» το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει σαν και πρώτα τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισκιάσει τον αγώνα μας για επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Η Κόκα Κόλα διαφημίζει ότι μένει Ελλάδα τη στιγμή που έχει κλείσει τα εργοστάσια της σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αθήνα, Μεσολόγγι, Πάτρα και τώρα και στη Θεσσαλονίκη.

Η Κόκα Κόλα δείχνει στη διαφήμισή της «χαρούμενους ηθοποιούς-εργάτες», τη στιγμή που το εργοστάσιο έχει κλείσει, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους με όπλο τους το «μποϊκοτάζ’ και διεκδικούν την επαναλειτουργία του και την επιστροφή τους στην εργασία τους.

Η Coca Cola για μήνες ολόκληρους έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μη γίνει γνωστό το «λουκέτο» του εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη, επέβαλλε με τα δαπανηρά και προσοδοφόρα για τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διαφημιστικά μηνύματα την αποσιώπηση του εννεάμηνου
αγώνα μας.

ΤΩΡΑ, μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ελληνικού λαού στο μποϊκοτάζ η Κόκα Κόλα παραπλανά τους Καταναλωτές με καθαρά προπαγανδιστικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εν πλήρη λειτουργία.

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ότι το εργοστάσιο εξακολουθεί να είναι κλειστό και ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Για αυτό καλούμε το καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει το μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής Coca Cola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Ο αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα

ΟΥΤΕ ΓΟΥΛΙΑ ΑΜΙΤΑ, ΦΑΝΤΑ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, ΑΥΡΑ»

Ανακοίνωση και από την ΠΟΕΕΠ

Σχετική ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού καταναλωτικού κοινού εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών:

«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε δημοσίως την προσπάθεια της πολυεθνικής εταιρείας να αποπροσανατολίσει το καταναλωτικό κοινό με παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και εξίσου παραπλανητικές διαφημιστικές εικόνες στις τηλεοράσεις.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να ξεκαθαρίσουμε σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που στηρίζουν με αξιοθαύμαστη προσήλωση και συνέπεια το «μποϊκοτάζ» των προϊόντων Αμίτα, Φάντα, Κόκα-Κόλα, ΑΥΡΑ ότι: οι απολυμένοι εργάτες παραμένουν απολυμένοι, το εργοστάσιο παραμένει κλειστό και ο τιτάνιος αγώνας που δίνουν το Σωματείο-μέλος μας και όλοι οι εργαζόμενοι του Κλάδου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στηρίζουμε πολιτικά, ηθικά και υλικά των αγώνα των απεργών και καλούμε το καταναλωτικό κοινό της χώρας και κυρίως τους καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας να απαντήσουν σε αυτόν τον προκλητικό εμπαιγμό της πολυεθνικής Coca Cola με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση του μποϊκοτάζ των προϊόντων Αμίτα, Φάντα, Κόκα-Κόλα, ΑΥΡΑ, μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης».

Δείτε:
-Τη διαφήμιση της Coca – Cola
Και την απάντηση των απολυμένων εργαζόμενων της Coca – Cola στη διαφήμιση της Coca – Cola 

Μετά, διαλέξτε και πάρτε:
- Θέλετε Ελληνική Coca – Cola στη Βουλγαρία: en.coca-colahellenic.bg
ή
- Ελληνική Coca – Cola στην Ελλάδα: coca-colahellenic.gr
Και τώρα, ακούστε το τραγούδι των εργαζόμενων στην Coca – Cola
Πηγή:http://www.agonaskritis.gr/


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...